Ministrul Economiei, Radu Miruță, a modificat regulile programului Startup Nation 2025, prin Ordinul 1.565/2025, publicat recent în Monitorul Oficial, introducând interdicția de a se mai vinde, fie și minoritar, părți sociale din firmele care care se califică la finanțarea de maximum 50.000 EUR, timp de cel puțin 3 ani.
- Descarcă de AICI Ordinul 1565/2025, de modificare a procedurii Startup Nation 2025.
- Descarcă de AICI forma inițială a Procedurii, pentru a putea face o comparație.
Ordinul modifică procedura de implementare a programului Startup Nation 2024-2025, astfel:
1. Respingerea celor care au mai făcut cursuri antreprenoriale finanțate din fonduri europene
„Nu sunt eligibile persoanele fizice care au absolvit cursuri de inițiere, specializare sau perfecționare sau competențe-cheie pentru dobândirea competențelor antreprenoriale în cadrul unor programe astfel cum sunt definite la art. 8 alin. (3) lit. a) și c) din Ordonanța Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulților, republicată, cu modificările și completările ulterioare, finanțate din fonduri externe nerambursabile, până la data înscrierii în program” - prevede ordinul lui Miruță, care modifică procedura SUN 2025.
Interdicția era deja prevăzută și în procedura inițială, dar era formulată mai general: „Nu sunt eligibile persoanele fizice care au participat la cel puțin o formă de pregătire antreprenorială subvenționată din fonduri europene nerambursabile”.
Modificarea procedurii prin noul ordin pare mai permisivă pentru aplicanți.
2. Cele două locuri de muncă noi
„Beneficiarul ajutorului de minimis are obligația de a menține activitatea pe o perioadă de 3 ani de la momentul plății integrale a ajutorului nerambursabil și de a ocupa minimum 2 locuri de muncă pentru o perioadă de minimum 24 de luni de la finalizarea perioadei de implementare” - prevede noul ordin.
Înainte procedura prevedea obligația de a menține locurile de muncă asumate în planul de afaceri, care erau minim două, dar puteau fi și mai multe, dacă antreprenorul își asumă un număr mai mare de joburi create.
3. Modificare pentru companiile de formare antreprenorială
Formatorii care vor preda cursurile de antreprenoriat vor putea gestiona și opera modificări ale locurilor alocate cursanților între locațiile fizice de desfășurare a cursurilor și/sau formatul de curs fizic sau online, în funcție de organizarea lor internă, numai cu acceptul scris al cursanților, acord scris și asumat care se va adăuga la documentația de decontare.
Reamintim că beneficiarii înscriși în programul Startup Nation 2025 vor începe cursurile de la 1 august 2025, după cum a spus ministrul Radu Miruță.
4. Cel puțin 3 ani, nu se poate vinde niciun procent din firma calificată la finanțare
O altă modificare introdusă acum de ministrul Economiei spune că antreprenorii care se vor califica la finanțarea de max. 50.000 EUR nu vor putea înstrăina părți sociale sau acțiuni ale firmei respective ulterior primirii Deciziei privind acceptarea de principiu la finanțare, pe perioada implementării sau sustenabilității afacerii, sub sancțiunea neacordării sau recuperării ajutorului acordat.
Perioada de sustenabilitate este de 3 ani de la momentul plății ajutorului financiar nerambursabil. Prin urmare, vor pierde finanțarea de max. 50.000 EUR cei care vor înstrăina fie și pachete minoritare de business, după ce sunt acceptați la finanțare și în primii 3 ani de la primirea ajutorului.
Inițial, procedura prevedea că beneficiarul „nu poate înstrăina părți sociale/ acțiuni ale societății într-un procent mai mare de 49%, cu excepțiile prevăzute în Legea nr. 120/2015 privind stimularea investitorilor individuali business angels, în perioada contractuală de implementare și monitorizare”.
Așadar, prin modificarea făcută de ministrul Miruță, timp de mai mult de 3 ani, oamenii nu vor mai putea să văndă nici pachete minoritare de acțiuni /părți sociale din firmă. Nici măcar dacă vine la ei un investitor de tip business angel care acordă companiei o investiție de capital de risc în schimbul unui mic pachet de acțiuni, așa cum se practică în cazul startup-urilor de tehnologie.
De menționat că, la primele ediții a Startup Nation, unii dintre „câștigători” și-au scos la vânzare firmele pe OLX sau pe Facebook, după ce li s-a atribuit finanțarea. Ulterior, a fost introdus plafonul maxim de 49% până la care puteau fi vândute firmele, pentru a se combate fenomenul vânzării „proiectelor”. Acum, ministrul Radu Miruță a înăsprit și mai mult această restricție.
5. „Nu mai vor sa prelungească inutil înscrierile” și fac corecții, dacă nu se atinge ținta de 25.000 de cursanți
O altă modificare a procedurii Startup Nation se referă la indicatorul prin care programul își propune să ofere cursuri de antreprenoriat unui număr estimat de 25.000 de persoane. Ministrul Miruță vrea să deschidă aplicația de înscriere la finanțare în luna septembrie, cu persoanele care vor absolvi cursurile până atunci, urmând ca înscrierile la cursuri și efectuarea cursurilor să continue în paralel, o perioadă.
„În cazul în care aplicația de înscriere (la cursurile de antreprenoriat) se închide înainte de atingerea tuturor indicatorilor prevăzuți în program, numărul întreprinderilor care vor primi finanțare (în urma înscrierii la finanțare), precum și bugetul alocat acestora vor fi stabilite proporțional cu procentul persoanelor fizice din grupul-țintă, inclusiv cele aflate pe lista de rezervă, înscrise până la data închiderii aplicației, raportat la numărul total de indicatori ai programului, inclusiv lista de rezervă” - prevede acum o modificare operată de Miruță la procedura Startup Nation 2025.
Astfel, dacă nu se vor înscrie la cursuri cei 25.000 de oameni prevăzuți de indicatori, atunci bugetul disponibil pentru finanțarea firmelor nou-înființate se va diminua și el proporțional cu gradul de neîndeplinire a indicatorului.
„Nu mai vor sa prelungească inutil înscrierile și fac corecții, dacă nu se ating țintele”, a explicat, pentru StartupCafe.ro, consultantul Cristian Lungu.
La Pilonul I al programului (tineri sub 30 de ani), mai sunt disponibile 17.311 locuri, inclusiv pe lista de rezervă. La Pilonul I s-au înscris până acum 14.232 de oameni la cursuri. La aceștia se adaugă 5750 de oameni înscriși la Pilonul II, inclusiv pe lista de rezervă. În total, 23.061 de oameni s-au înscris la cursurile de antreprenoriat de la Pilonul I (sub 30 ani) și Pilonul II (beneficiari eligibili cu vârste peste 30 ani). Înscrierile la cursurile de la Pilonul I continuă.
Situația locurilor disponibile la cursurile Startup Nation 2025, joi, 10 iulie 2025:

Săptămâna trecută erau înscriși puțin peste 22.000 de oameni la cursuri, iar ministrul Economiei a decis să modifice programul.
„Cei 22.000 de oameni care au aplicat deja pot merge mai departe către finanțarea europeana, până la 50.000 euro/proiect. Pentru diferența de aproximativ 7600 de locuri finanțabile pentru prima etapă, vom deschide o nouă etapă de înscrieri, astfel încât să ajungem la ținta totală. Îi mulțumesc domnului ministru Dragoș Pîslaru (ministrul proiectelor europene -n.r.) pentru aprobarea acestei soluții, diferită față de forma inițială a proiectului. Cu alte cuvinte: nu era corect să ținem pe loc 22.000 de oameni, care își doresc să performeze, să se dezvolte și să-i ajute și pe ceilalți să crească, doar pentru că încă nu s-au înscris ultimii 7.600”, a spus ministrul Radu Miruță, săptămâna trecută.