Mulți IT-ști lucrează prin PFA, iar unii dintre ei au folosit un anumit cod CAEN pentru a plăti mai puțin la Stat. Ei bine, după modificarea legislației, ANAF a început să facă verificări. StartupCafe a mai prezentat un caz din decembrie 2024, dar cel din februarie 2025 este puțin diferit: nu a plătit nici TVA.
În cazul unei inspecții fiscale, ANAF a verificat veniturile unui IT-ist pe care le-a realizat în perioada 1 ianuarie 2020 – 21 iulie 2022.
La fel ca în multe alte cazuri, acesta a folosit codul CAEN 6202 – Activități de consultanță în tehnologia informației, ceea ce înseamnă că era la normă de venit.
În practică, conform documentelor ANAF, activitatea desfășurată de contribuabilul respectiv a constat în prestări de servicii care sunt cuprinse în activitățile specifice codului CAEN 6201, respectiv activități de realizare a software-ului la comandă, clasă care include activitățile de scriere (programare), modificare, testare și asistență privind produsele software, inclusiv scrierea de programe urmând indicațiile utilizatorilor.
Așadar, ar fi trebuit să folosească codul CAEN 6201 pentru a fi la sistem real, ceea ce ar fi însemnat să plătească impozit mai mare.
Inspectorii i-au recalculat venitul net impozabil, constatând faptul că în octombrie 2020 deja depășise plafonul de TVA, adică de 300.000 lei.
Ar fi trebuit să se înregistreze în scopuri de TVA începând cu 1 decembrie 2020. Cu alte cuvinte, nu a plătit nici TVA.
Astfel, a fost pus și la plata TVA, pe lângă impozitul pe venit aferent, la care se adaugă, bineînțeles, dobânzi și penalități.
Reamintim că toți IT-iștii care lucrau prin PFA folosind codul 6202 au fost trecuți de la 1 ianuarie 2024 la sistem real.
Multe firme din zona tehnologiei informației colaborau cu diverși IT-iști (PFA) pe dezvoltarea de softuri, care ar fi fost pe 6201.
Problema este că le spuneau să lucreze pe codul CAEN de consultanță pentru a se încadra la normă de venit. Astfel, după câțiva ani a venit ANAF în control la IT-iști și i-a întrebat de ce lucrează așa.
Le-a calculat sumele din urmă și i-a pus la plată, chiar dacă spuneau că firma respectivă le-a zis să lucreze așa.
Astfel, chiar dacă au trecut automat la sistem real, nu înseamnă că au scăpat de controale ANAF. Fiscul verifică anii anteriori.
În ultimele luni, studiind rapoartele ANAF, se observă frecvent astfel de cazuri. Dacă ești IT-ist și ai lucrat pe acel cod CAEN, e posibil să fii verificat de Fisc și să fii pus la plată.
Declarația unica 2025. Ce trebuie să știe IT-iștii care lucreaza prin PFA
Între timp, dacă ești IT-ist care lucrează prin PFA trebuie să depui Declarația unică până la 26 mai 2025 pentru veniturile anului 2024.
StartupCafe a realizat un Ghid VIDEO care să-ți vină în ajutor, la care a colaborat alături de consultantul fiscal Cornel Grama.
Așa cum spune și Cornel Grama, plafoanele de luat în calcul, privind contribuțiile sociale, se calculează în funcție de salariul minim de 3.300 lei pentru anul 2024.
Ceea ce s-a schimbat la activități independente (sistem real), spune el, este că până acum aveam voie să ne deducem inclusiv CAS-ul. Acum, din 2024, când facem Declarația unică, avem voie să ne deducem inclusiv CASS pentru că se calculează la venitul net, cu excepția diferenței de contribuție de asigurări sociale de sănătate prevăzute la art. 174, alin 5. În clipul video vedeți care sunt aceste diferențe și în ce cazuri se calculează.
Plafoanele pentru CASS sunt 19.080 – 198.000 lei (se plătește 10% pentru valoarea din acest interval).
Plafoanele de CAS sunt 39.600 și 79.200 lei.
Un alt lucru care s-a schimbat în 2025 pentru veniturile din 2024 este legat de faptul că veniturile din investiții nu se mai cumulează cu cele din activități independente. Sunt tratate distinct, așa cum vedeți și în Declarația unică. Adică, CASS se plătește separat la 6, 12 sau 24 de salarii minime.
De exemplu, dacă ești salariat, ai și o PFA (cu o sumă cumulată mai mare de 6 salarii), iar pe lângă asta ai venituri ceva mai mari din dividende sau dobânzi bancare, vei plăti CASS de 3 ori.
---
Despre autor: Florin Bărbuță este consultant în comunicare economică/fiscală și jurnalist, cu o experiență de peste 17 ani în domeniu.
---
Citește și:
- Un IT-ist a fost verificat în decembrie 2024 de ANAF. Ce au descoperit inspectorii Fiscului
- Doi români au construit clădiri pe care le-au vândut. Unul dintre ei a fost verificat de ANAF. Ce s-a constatat în cadrul inspecției fiscale
- În 2025, ANAF va face controale „punct ochit, punct lovit”, indiferent de patronii firmelor, dar e nevoie de un sistem digital – spune ministrul Finanțelor