Încurajați de cei pentru care prestează servicii, unii IT-iști care lucrează ca PFA au folosit de-a lungul timpului un cod CAEN care îi încadra la normă de venit, respectiv 6202, de activități de consultantă în tehnologia informației.
ANAF a tot făcut verificări în ultimii ani la IT-iștii care au lucrat cu acest cod CAEN și, cel mai probabil, va continua să facă asta.
Cel mai recent, în decembrie 2024, o persoană a fost verificată pentru veniturile încasate în perioada 2020-2021.
Conform documentelor solicitate de inspectori și prezentate de aceasta (contracte, facturi emise, situații privind natura serviciilor efectiv prestate etc.) s-a constatat faptul că a prestat către un partener servicii de consultanță în domeniul IT, precum și servicii de publicitate/promovare pe o platformă de vânzări de diferite produse.
Aceasta din urmă nu se încadrează în nomenclatorul activităților pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor de venit.
Astfel, inspectorii i-au calculat impozit pe venit suplimentar pentru ambii ani.
Fiscul nu oferă detalii despre sume și nume, respectând secretul fiscal.
Toți IT-iștii sunt astăzi în sistem real
Reamintim că toți IT-iștii care lucrau prin PFA folosind codul 6202 au fost trecuți de la 1 ianuarie 2024 la sistem real.
Practic, așa cum am spus la început, multe firme din zona tehnologiei informației colaborau cu diverși IT-iști (PFA) pe dezvoltarea de softuri, care ar fi fost pe 6201.
Problema este că le spuneau să lucreze pe codul CAEN de consultanță pentru a se încadra la normă de venit. Astfel, după câțiva ani a venit ANAF în control la IT-iști și i-au întrebat de ce lucrează așa.
Le-au calculat sumele din urmă și i-au pus la plată, chiar dacă spuneau că firma respectivă le-a zis să lucreze așa.
Astfel, chiar dacă au trecut automat la sistem real, nu înseamnă că au scăpat de controale ANAF. Fiscul verifică anii anteriori.
IT-iștii cu PFA trebuie să depună Declarația unică până la 26 mai 2025
Pentru veniturile anului 2024, toți cei care au venituri din activități independente (inclusiv IT-iștii care lucrează prin PFA), vor trebui să depună Declarația unică până la 26 mai 2025. Același termen este și pentru plată (adică impozit pe venit, CAS și CASS).
În cazul contribuțiilor, salariul minim care se ia în calcul este de 3.300 lei. Astfel, plafonul pentru CASS este 19.080 – 198.000 lei (se plătește 10% pentru valoarea din acest interval).
Plafoanele de CAS sunt 39.600 – 79.200 lei.
Un lucru care s-a schimbat în 2025 pentru veniturile din 2024 este legat de faptul că veniturile din investiții nu se mai cumulează cu cele din activități independente. Sunt tratate distinct, așa cum vedeți și în Declarația unică. Adică, CASS se plătește separat la 6, 12 sau 24 de salarii minime.
De exemplu, dacă ești salariat, ai și o PFA (cu o sumă cumulată mai mare de 6 salarii), iar pe lângă asta ai venituri ceva mai mari din dividende sau dobânzi bancare, vei plăti CASS de 3 ori.
---
Despre autor: Florin Bărbuță este consultant în comunicare economică/fiscală și jurnalist, cu o experiență de peste 17 ani în domeniu.