Programul românesc de Tranziție Justă (PTJ) înregistrează întârzieri majore, România riscând să piardă fonduri europene prin dezangajare, a recunoscut, vineri, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), după ce angajații MIPE au făcut grevă japoneză.
Programul Tranziție Justă, gestionat de autoritatea de management din subordinea MIPE, are o valoare totală de 2,5 miliarde de euro, din care 70% de la Uniunea Europeană și 30% de la bugetul de stat. Din toată această alocare, 53% este destinată mediului privat, inclusiv firmelor mici și mijlocii. Aici vorbim despre granturile de câte 200.000-8 milioane EUR destinate IMM-urilor și despre ajutoarele de minimis de maximum 300.000 EUR fiecare pentru microîntreprinderi. Fondurile sunt destinate unui număr de 6 județe: Hunedoara, Gorj, Dolj, Galați, Prahova și Mureș.
Acum, MIPE s-a apucat de o reorganizare, iar funcționarii au intrat în grevă japoneză, un protest fără întreruperea lucrului.
„Reorganizarea MIPE „urmărește remedierea blocajelor persistente în implementarea Programului Tranziție Justă – un program de importanță strategică pentru dezvoltarea echilibrată a regiunilor afectate de tranziția către o economie verde. Prin decizia Guvernului, atribuțiile aferente Programului Tranziție Justă sunt transferate către o structură consolidată – Direcția Generală Program Dezvoltare Durabilă și Tranziție Justă. Aceasta va asigura relansarea proceselor operaționale și o mai bună coordonare a implementării programului. Măsura a fost fundamentată pe o analiză tehnică detaliată privind funcționarea Autorității de Management pentru Programul Tranziție Justă (AM PTJ), structură care a înregistrat întârzieri majore în lansarea apelurilor de proiecte, evaluare și contractare” - a precizat MIPE.
Ministerul a avertizat asupra riscului ca România să piardă din fondurile europene PTJ, prin dezangajare, din cauza „întârzierilor repetate” și a „disfuncționalităților” la implementarea programului.
„Reorganizarea a fost o măsură necesară pentru a proteja capacitatea Guvernului de a accesa și implementa fonduri europene nerambursabile în cadrul Programului Tranziție Justă. Având în vedere întârzierile repetate și disfuncționalitățile constatate, exista un risc major de dezangajare a sumelor alocate, aspect semnalat de către Comisie. Prin urmare, această decizie a fost esențială pentru a evita pierderea resurselor financiare alocate României” - a precizat MIPE.
În context, MIPE acuză și „deficiențe de management” la acest program de finanțare.
„Comisia Europeană a reiterat necesitatea consolidării AM PTJ, semnalând probleme de funcționare, deficiențe de management și o capacitate redusă de reacție. Printre problemele semnalate se numără întârzierile în lansarea apelurilor, utilizarea unor metodologii de evaluare neaprobate și întârzieri în contractare. Aceste aspecte au fost confirmate și prin raportul de audit de sistem desfășurat recent, în urma căruia Comisia așteaptă măsuri de remediere. De asemenea, au fost exprimate rezerve cu privire la reacțiile oferite de autoritatea de management în relație cu activitatea auditorilor europeni” - susține MIPE.
Ministerul condus de Marcel Boloș afirmă, însă, că funcționarii nu-și vor pierde locurile de muncă.
„Procesul de reorganizare se desfășoară cu respectarea strictă a Codului administrativ. Toți funcționarii publici vizați își vor continua activitatea în cadrul MIPE, în noile structuri reorganizate, în condiții de stabilitate juridică și funcțională, fără a le fi afectate drepturile salariale și fără să existe disponibilizări” - a precizat sursa citată.
Pentru firme și alți beneficiari ai fondurilor europene PTJ, MIPE dă asigurări că „măsurile luate vor conduce, într-un interval scurt de timp, la o îmbunătățire semnificativă a capacității instituționale, la predictibilitate în calendarul apelurilor și la o relație administrativă mai eficientă”.