Antreprenorii români vor putea solicita, în vara anului 2025, granturi de câte 50.000-300.000 EUR pentru investiții, în 6 județe, prin apelurile de proiecte din Programul Tranziție Justă (PTJ), finanțat din fonduri europene, conform ghidului oficial al solicitantului publicat miercuri de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
MIPE a publicat, miercuri, 16 aprilie 2025, Ghidul solicitantului, grila de punctaj, modelul de plan de afaceri și alte documente oficiale pentru lansarea finanțărilor PTJ „Intervenții care sprijină Dezvoltarea Întreprinderilor și a Antreprenoriatului”, în valoare totală de peste 200 de milioane de euro.
Vorbim despre fonduri europene destinate zonelor în care se închid anumite activități industriale poluante.
Microîntreprinderile eligibile vor putea să depună proiectele în sistemul electronic MySMIS2021, în perioada 1 iulie 2025, ora 11.00 - 1 septembrie 2025, ora 23.30. Autoritatea de management PTJ (din cadrul MIPE) va putea prelungi termenul de depunere în funcție de solicitările primite.
Microîntreprinderile vor avea la dispoziție un buget total de 206.821.382 EUR, din care 85% vin de la Uniunea Europeană și 15% de la bugetul de stat. Acest buget este împărțit astfel pe județe, în 7 apeluri separate:
- Sprijin pentru dezvoltarea microîntreprinderilor, PTJ - Prioritatea 1 Gorj 49.306.293 EUR
- Sprijin pentru dezvoltarea microîntreprinderilor, PTJ - Prioritatea 2 Hunedoara 38.601.700 EUR
- Sprijin pentru dezvoltarea microîntreprinderilor, PTJ - Prioritatea 2 Hunedoara, PTJ - Prioritatea 2 Hunedoara ITI Valea Jiului 9.650.423 EUR
- Sprijin pentru dezvoltarea microîntreprinderilor, PTJ - Prioritatea 3 Dolj 36.446.155 EUR
- Sprijin pentru dezvoltarea microîntreprinderilor, PTJ - Prioritatea 4 Galați 22.569.050 EUR
- Sprijin pentru dezvoltarea microîntreprinderilor, PTJ - Prioritatea 5 Prahova 27.873.431 EUR
- Sprijin pentru dezvoltarea microîntreprinderilor, PTJ - Prioritatea 6 Mureș 22.374.330 EUR
Din acești bani, microîntreprinderile eligibile vor putea obține ajutoare nerambursabile de câte 50.000-300.000 EUR pe proiect. Aceste valori se calculează în lei, la cursul Inforeuro la data deschiderii apelului de proiecte, adică aprilie 2025, respectiv 4,9774 RON/1 EUR.
Firmele beneficiare vor trebui să-și asigure și ele cofinanțare proprie de cel puțin 10% din valoarea cheltuielilor eligibile plus toate cheltuielile neeligibile din proiect.
Ajutoare PTJ pentru microîntreprinderi 2025: Condiții de eligibilitate a firmelor
Pentru a putea accesa finanțarea, firmele trebuie să îndeplinească o serie de condiții de eligibilitate, printre care:
- Microîntreprinderea are mai puţin de 10 angajaţi și realizează o cifră de afaceri anuală şi/sau al cărei bilanţ anual nu depăşeşte 2 milioane euro, echivalent în lei.
- Solicitantul se obligă să creeze minimum 1 loc nou de muncă, prin grila ETF fiind punctată suplimentar crearea unui număr mai mare de locuri de muncă față de minimul obligatoriu.
- Forma de constituire a solicitantului: poate fi societate constituită în baza Legii nr. 31/1990 (SRL-uri, SA) sau în baza Legii nr. 1/2005 (cooperative).
- Firma a fost înființată cel târziu la data de 31 decembrie 2023 și nu a avut activitatea suspendată temporar oricând în anul curent depunerii cererii de finanțare și în anul fiscal anterior deschiderii apelului.
- Societatea a înregistrat profit din exploatare (>0 lei) în anul fiscal anterior deschiderii apelului și își asumă prin declarație pe propria răspundere că se va afla în această situație la momentul contractării. Profitul din exploatare se referă la întreaga activitate a societății.
Activități eligibile la granturile pentru microîntreprinderi 2025
- achiziționarea de echipamente tehnologice, utilaje, instalații de lucru, mobilier, echipamente informatice, de natura mijloacelor fixe;
- achiziționarea de instalații/echipamente specifice în scopul implementării măsurilor care contribuie în mod substanțial la obiectivele de mediu, în procent de maximum 10% din valoarea totală eligibilă a proiectului;
- lucrări de construcție, modernizare, extindere a spațiilor de producție/prestare de servicii existente, inclusiv a utilităților generale aferente (alimentare cu apă, canalizare, alimentare cu gaze naturale, agent termic, energie electrică, PSI).
- activități aferente activelor necorporale: brevete, licențe, mărci comerciale, programe informatice, alte drepturi şi active similare, utilizate exclusiv în domeniul de activitate vizat de proiect. Programele informatice trebuie să fie în strânsă legătură cu obiectul proiectului. Valoarea eligibilă a activelor necorporale nu poate depăși 20% din valoarea eligibilă a activelor corporale ce fac obiectul proiectului.
- organizare evenimente (pentru activitatea de producţie, comercializare şi internaţionalizare) și cursuri de formare profesională (calificare, recalificare, formare continuă - perfecționare sau specializare pentru activitatea de producţie, comercializare şi internaţionalizare și dezvoltarea de competenţe privind managementul afacerii şi tehnologice pentru angajații aferenți locurilor de muncă nou create, în special pentru obținerea de competențe verzi sau competențe în domeniile și sectoarele emergente identificate pentru fiecare apel în parte).
- consultanță pentru pregătirea documentației de proiect (cerere de finanțare și/sau planului de afaceri) elaborate înainte de semnarea contractului de finanțare și pentru managementul de proiect.
- proiectare pentru elaborarea documentațiilor aferente obiectivului de investiție. Documentația tehnico - economică trebuie sa fi fost realizată cu nu mai mult de doi ani anterior depunerii cererii de finanțare.
- asistență tehnică a proiectantului pe perioada implementării proiectului și de dirigenție de șantier.
- cercetare, dezvoltare, inovare în vederea prototipării și punerii pe piață a unor produse noi/inovative.
- Activități specifice certificării/recertificării produselor, serviciilor, proceselor, de către un organism de certificare acreditat.
- Certificarea / recertificarea sistemelor de management al calității (ISO 9001), al mediului (ISO 14001)/ EMAS, al siguranţei alimentelor (ISO 22000), al sănătăţii şi securităţii ocupaţionale (ISO 45001), al securității informaţiilor (ISO/IEC 27001), al energiei (ISO 50001), al calității pentru dispozitive medicale (ISO 13485), al serviciilor IT (ISO/IEC 20000), al responsabilității sociale (SA 8000), simple sau integrate.
- Activități obligatorii de informare şi publicitate aferente proiectului conform cerințelor de vizibilitate a proiectelor.
Grila de punctaj favorizează firmele care angajează minimum 3 salariați suplimentar
Pentru a fi eligibile la finanțare, microîntreprinderile au nevoie să angajeze un salariat, dar pentru a-și putea maximiza șansele vor trebui să angajeze suplimentar 3 salariați, conform grilei de punctaj (anexa 9 la Ghid). Și tipurile de angajați sunt importante, primind punctaj suplimentar microîntreprinderile care apelează la femei, persoane cu dizabilități, persoane peste 55 de ani, tineri până în 29 de ani, lucrători defavorizați etc.
De asemenea, vor fi favorizate la finanțare firmele care au sediul social sau punctul de lucru în zona vizată de apelul de proiecte de dinainte de 31 decembrie 2024.
Grila de punctaj prevede mai multe criterii de evaluare, care totalizează maximum 100 de puncte.
Pragul de calitate este de 50 de puncte, iar pragul de excelență, de 75 de puncte. Cererile de finanțare depuse în prima lună calendaristică vor parcurge etapa de evaluare tehnică și financiară, urmând a fi contractate proiectele care au obținut, cel puțin 75 de puncte și ale căror valori eligibile nerambursabile solicitate însumate reprezintă maximum 25% din finanțarea disponibilă a apelului. În acest caz, AM PTJ/OI PTJ demarează în mod direct etapa de contractare, în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute, fără a fi necesară soluționarea contestațiilor depuse care au ca obiect rezultatele evaluării tehnice și financiare.
Resurse utile:
- Ghidul de finanțare PTJ și anexele, pentru microîntreprinderi
- Programul Tranziție Justă 2021-2027
---