ANAF Brașov a publicat recent un ghid în format PDF privind completarea și depunerea Declarației unice (Formular 212) pentru veniturile obținute din activități independente.
Materialul informativ cuprinde informații precum: structura Declarației unice 2024 - 2025; cine completează Declarația unică; termenul de declarare; modalități de depunere a Declarației; impozitul pe veniturile din activități independente; impozitul pe veniturile din activități independente impuse la normă de venit; trecerea de la impozitul stabilit pe baza normelor de venit la
venitul stabilit în sistem real; exemple de completare a Declarației unice; contribuția de asigurări sociale și altele.
Totodată, ghidul are și un capitol dedicat Declarației rectificative.
Amintim că data de 26 mai (inclusiv) reprezintă termenul limită pentru pentru depunerea Declarației unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice - Formularul 212.
Potrivit ANAF Brașov, veniturile din activități independente sunt:
- veniturile din activități de producție, comerț, prestări de servicii
- veniturile din profesii liberale, realizate în mod individual și/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activități adiacente.
Modul de impozitare a veniturilor:
- Pe baza normei anuale de venit, pentru unele venituri din desfăşurarea activităților de producție, comerț şi prestări de servicii;
- În sistem real, pe baza datelor din contabilitate;
- Prin reţinere la sursă, pentru veniturile obţinute în baza contractelor de activitate sportivă şi veniturile din valorificarea dreptului de creanță dobândit pentru restituirea imobilelor preluate în mod abuziv.
Cine poate aplica impozitarea la norma de venit?
Contribuabilii care realizează venituri din activități independente prevăzute în nomenclatorul activităților pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, altele decât venituri din profesii liberale.
Normele de venit şi coeficienţii de corecţie sunt publicaţi pe pe site-ul ANAF AICI.
Norma de venit pentru fiecare activitate desfășurată de contribuabil nu poate fi mai mică decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, în vigoare la momentul stabilirii acesteia, înmulțit cu 12 (anul 2024: 3300 x 12 = 39.600 lei, anul 2025: 3700x12 = 44.400 lei).
În cazul în care un contribuabil desfășoară o activitate inclusă în nomenclatorul menționat și o altă activitate independentă, venitul net anual se determină în sistem real.
Trecerea de la impozitul stabilit pe baza normelor de venit la venitul stabilit în sistem real se realizează:
- Prin opţiune, exprimată prin completarea declarației unice (formular 212), Capitolul I. Sistemul real pentru care s-a optat este obligatoriu pe o perioada de 2 ani fiscali consecutivi. Opţiunea se consideră reînnoită pentru o nouă perioadă dacă contribuabilul nu solicită revenirea la impozitarea la normă de venit, prin completarea corespunzătoare a declarației unice.
- Obligatoriu, începând cu anul fiscal următor celui în care contribuabilii au înregistrat un venit brut anual mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 25.000 euro, determinat prin utilizarea cursului de schimb mediu anual comunicat de Banca Naţională a României, pentru anul de realizare a venitului.
Venituri din activități independente impuse pe baza normelor de venit:
● obținute în anul 2024 - nu vor fi declarate în Capitolul I al declarației unice ce urmează a fi depusă până la 26 mai 2025. Veniturile impuse pe baza normelor de venit au fost declarate în Capitolul II al declarației unice ce a fost depusă până la data de 27 mai 2024, conform reglementărilor legale în vigoare la acel moment.
Excepţie: Contribuabili care au început activitatea în luna decembrie a anului 2024 care completează Declaraţia unică (formular 212)/Capitolul I pe care o depun până cel târziu 26 mai 2025;
● obținute începând cu anul 2025 vor fi declarate în Capitolul I al declaraţiei unice ce urmează a fi depusă în anul următor până la 25 mai 2026. Valoarea normelor de venit pentru anul 2025 va fi publicată pe site-ul ANAF.
În ceea ce privește Declaraţia rectificativă, aceasta se utilizează de contribuabil pentru:
- corectarea impozitului pe venit precum şi a contribuţiilor sociale datorate;
- modificarea datelor de identificare a persoanei fizice;
- modificarea unor date referitoare la categoria/sursa veniturilor sau a nivelului acestora;
- modificarea unor date referitoare la contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate;
- rectificarea încadrării opţiunii pentru CASS de la lit. A-F de la capitolul II;
- corectarea altor informaţii prevăzute de formular.
Declaraţia rectificativă se întocmeşte pe acelaşi formular, bifându-se după caz căsuţa/căsuţele ”Declaraţie rectificativă privind Capitolul I“ şi/sau ”Declaraţie rectificativă privind Capitolul II”, şi completându-se, după caz, capitolul/capitolele respective unde se înscriu toate datele şi informaţiile prevăzute în capitolul supus rectificării, inclusiv cele care nu diferă faţă de declaraţia iniţială/anterioară.
Există doar o declaraţie iniţială – prima declaraţie depusă fără erori - şi aceasta nu are nicio bifă de rectificativă selectată. Declaraţia rectificativă este declaraţia cu cel puţin o bifă de rectificativă selectată (la capitolul I sau capitolul II sau la ambele capitole).
Declaraţia nu poate fi depusă şi nu poate fi corectată după anularea rezervei verificării ulterioare, cu excepţiile prevăzute la art. 105 alin. (6) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare. În situaţia în care contribuabilul depune declaraţia după anularea rezervei verificării ulterioare potrivit art. 105 alin. (6) din Codul de procedură fiscală, se bifează caseta corespunzătoare temeiului legal pentru această depunere.
Căsuţa ”Declaraţie rectificativă ca urmare a unei notificări de conformare“ se bifează în situația în care rectificarea datelor declarate anterior se efectuează ca urmare a unei notificări de conformare, în condițiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.
Descarcă de AICI Ghidul ANAF Brașov privind completarea și depunerea Declarației unice 2024-2025 pentru veniturile obținute din activități independente.
Amintim că StartupCafe.ro a realizat, cu ajutorul consultantului fiscal Cornel Grama, un Ghid Video privind completarea și depunerea Declarației unice 2025.
---
Citește și:
- Cum completezi Declarația unică în 2025: Ghid VIDEO
- Ai avut venituri din depozite bancare în 2024? Cum se completează Declarația unică 2025 și cât ai de plată
- Declarația unică 2025: Contul în care se plătesc impozitul pe venit, CAS și CASS
- Ai avut venituri din criptomonede în 2024? Cum se completează Declarația unică 2025
- Calendar ANAF mai 2025: Depunerea D406 (SAF-T), termen limită pentru Declarația unică și alte obligații fiscale