Firmele mici și mijlocii (IMM) din România pot obține credite de la bănci cu cel puțin 3 tipuri de garanții de stat acordate de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM).
În contextul finalizării programelor de garantare cu garanții de stat, directorul FNGCIMM, Cătălin Leonte, a reamintit, într-un comunicat transmis comunității antreprenoriale StartupCafe.ro, că fondul de garantare pune la dispoziția partenerilor bancari și a mediului de afaceri produse de garantare din surse proprii, disponibile în afara cadrului de ajutor de stat, adaptate nevoilor întreprinderilor:
- Garanția PLAFON – destinată IMM-urilor pentru finanțarea activității curente și a investițiilor, acoperind până la 80% din valoarea creditului, cu comisioane diferențiate în funcție de profilul de risc si o valoare de maxim 1.600.000 lei/2.000.000 lei/2.400.000 lei în funcție de finanțator. Garanția se acordă în maximum 5 zile lucrătoare, printr-o aplicație online dedicată.
- Garanția OPTIMM – variantă de garantare simplificată, pentru finanțări rapide, de valoare mai mică- 200.000 lei/400.000 lei în funcție de finanțator, pentru a răspunde cerințelor de flexibilitate și eficiență ale antreprenorilor și ale instituțiilor de credit.
- Garanția EXPRESĂ – destinată proiectelor de anvergură sau necesităților de finanțare care depășesc plafonul standard. Garanția financiară poate acoperi până la 2,5 milioane euro, echivalent în lei, pe societate/grup, cu o structură flexibilă a co-garantării ce se solicită din partea beneficiarului. Garanția se acordă în maxim 10 zile lucrătoare de la momentul transmiterii de către bancă, a documentației complet si corect întocmite.
Garanțiile financiare permit IMM-urilor eligibile acces mai rapid la credite, fără impunerea unor garanții imobiliare suplimentare, reducând semnificativ costurile și timpul necesar procesării. Pentru bănci, garanțiile FNGCIMM sunt exprese, irevocabile, necondiționate și reprezintă cele mai lichide garanții din piață, contribuind inclusiv la diminuarea ajustărilor de depreciere conform standardelor IFRS.
Garanțiile FNGCIMM sunt disponibile la nivel national, printr-o reprezentare teritorială extinsă și prin parteneriate semnate cu cele mai solide bănci din România.
FNGCIMM colaborează cu toate băncile relevante prin convenții de garantare dedicate și fluxuri digitale de lucru.
„Ne concentrăm pe transformare digitală, transparență și parteneriate de impact. Prin digitalizare și extinderea gamei de produse, FNGCIMM este pregătit să răspundă nevoilor actuale de finanțare ale antreprenorilor români, contribuind la o economie competitivă și sustenabilă”, a spus Leonte, la conferința „Piața financiar-bancară”.