Premierul Ilie Bolojan a prezentat miercuri o parte dintre măsurile incluse în pachetul fiscal ce vizează reducerea deficitului bugetar, printre aceste numărându-se majorarea impozitului pe dividende de la 10% la 16% începând cu 1 ianuarie 2026, precum și reașezarea TVA la două cote, de 11% și 21%, începând cu 1 august 2025.
Printre măsurile anunțate se află și introducerea unei contribuții la asigurările de sănătate (CASS) la pensiile de peste 3.000 lei, a anunțat premierul Bolojan la o conferință de presă susținută la Palatul Victoria.
„Această ajustare pe care o propunem este un mix de creșteri de venituri, un mix de reduceri de cheltuieli și un mix de eșalonări de prioritizări de investiții în așa fel încât în trei etape, în această vară, să reușim să venim cu trei pachete care să completeze aceste măsuri încât pe de-o parte să răspundem unei urgențe în această primă etapă de a recâștiga încrederea în România, nu doar din punct de vedere al cetățenilor, dar mai ales pentru a recâștiga încrederea piețelor”, a precizat premierul.
El a mai spus că cel de-al doilea pachet, care va fi adoptat la finalul lunii iulie, este unul care va completa aceste prime măsuri și care „se va concentra pe corectarea nedreptăților, inechităților și pe îndeplinirea jaloanelor astfel încât să putem accesa fondurile europene”.
Acest pachet va fi pus în transparență în cursul zilei de joi, urmând să fie aprobat prin asumarea răspunderii guvernului săptămâna viitoare, și va cuprinde:
- Reașezarea TVA la două cote. „Astăzi avem 3 cote, de 5%, de 9% și de 19%, cele două cote la care propunem reașezarea sunt cea de 11% și de 21%. La cota redusă vor rămâne așa cum a fost și până acum, medicamentele, alimentele, serviciile publice de apă și canalizare, apa pentru irigații, cărțile, lemnele de foc și energia termică”.
- Se propune ca industria HoReCa să rămână la acest nivel. „Acest lucru se va face în așa fel încât în luna octombrie să se facă o analiză din care să ne rezulte dacă ne-au crescut încasările din această zonă. Dacă ele nu vor crește în urma măsurilor care vor fi luate, atunci cu siguranță și această industrie are șanse mari ca de la sfârșitul anului să intre la cota ridicată. Toate celelalte componente vor fi la această cotă de 21%”, a spus premierul.
- Creșterea accizelor. „E o creștere de bază de 10%, care se propune pentru băuturile alcoolice, combustibili. La motorină va funcționa o schemă de restituire parțială a acestei creșteri către companiile care asigură transportul în România în așa fel încât acest șoc să fie parțial atenuat. De asemenea, va crește și acciza pentru țigări”.
- CASS la pensii de peste 3.000 lei. „Un al treilea element important este creșterea numărului de contributori la CNAS. Avem puțin peste 6 milioane de contributori și avem peste 16 milioane de beneficiari. Practic, nu avem cum cu aceste dezechilibre totale să asigurăm salarizare bună în sănătate, condiții foarte bune pentru pacienți, investiții importante, prin urmare măsurile propuse urmăresc creșterea numărului de contributori. Ele înseamnă două direcții: aplicarea contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) la pensiile mari de peste 3.000 lei și eliminarea unor excepții în așa fel încât să creștem numărul de contribuabili de la puțin peste 6 milioane la peste 8 milioane de contribuabili și măcar jumătate, nu o treime din beneficiari să contribuie la acest lucru. Ca să fac un calcul simplu, înseamnă că la o pensie de 4.000 lei se va plăti 10% pe diferența dintre 4.000 și 3.000, adică 100 lei”, conform lui Bolojan.
- Taxarea suplimentară a capitalurilor/impozit pe dividende de 16%. „Vom propune și vom adopta o măsură care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2026 de majorare a impozitului pe dividende de la 10% la 16%. Toate celelalte pe care vi le-am precizat ar urma să intre în vigoare de la data de 1 august”.
- Taxarea suplimentară a profiturilor băncilor. „Băncile din România au unul dintre cele mai bune randamente ale capitalurilor din această parte a Europei și consider că pot contribui cu sume mai mari la veniturile bugetului de stat”, a precizat el.
- Suprataxarea câștigurilor din jocuri de noroc „în așa fel încât statul să încaseze cu cel puțin 30% mai mult din această categorie de venituri”.
Așadar, noile reglementări vor fi aplicate în două etape: o primă serie va intra în vigoare de la 1 august 2025, iar cea de-a doua, de la 1 ianuarie 2026.