MaintainX, un startup de inteligență artificială pentru diverse industrii, deschis în SUA de românul Chris Țurlică, alături de 3 asociați, atrage finanțare de 150 milioane dolari într-o rundă de tip Seria D, care ridică valoarea firmei la 2,5 miliarde dolari.
Odată cu noua rundă de investiții, startup-ul ajunge la finanțări totale de 254 milioane dolari, în 7 ani de activitate. Participanții la runda de tip Seria D au fost Bessemer Venture Partners, Bain Capital Ventures, D. E. Shaw Ventures, Amity Ventures, August Capital, Founders Circle Capital, Sozo Ventures, Fifth Down Capital și câțiva investitori privați.
Totodată, banii vor permite MaintainX să-și extindă inteligența artificială și capacitățile de monitorizare a sănătății mașinilor industriale, să avanseze soluțiile de întreținere predictivă și să dezvolte în continuare capacitățile de gestionare a activelor întreprinderii, a explicat firma într-un comunicat.
Noua rundă crește de peste 2 ori valoarea firmei, la 2,5 miliarde dolari, la mai puțin de 2 ani de la ultima investiție, despre care s-a mai scris pe StartupCafe.ro. Atunci, MaintainX a primit statutul de „unicorn”, adică o companie nelistată pe bursă, care are o valoare de cel puțin 1 miliard de dolari.
MaintainX este un startup înființat în 2018, la San Francisco, de antreprenorul de origine română Chris Țurlică, alături de Hugo Dozois-Caouette, Mathieu Marengère-Gosselin și Nick Haase.
Antreprenorul de origine română Chris Țurlică a făcut liceul în SUA și facultatea în Canada (Universitatea McGill), fiind licențiat în Comerț și Finanțe.
În iunie 2018, el a pus bazele MaintainX, o firmă sofware as a service (SaaS) care dezvoltă produse de digitalizare a proceselor din companii de comerț, auto, în domeniul educației și altele, pentru creșterea productivității acestora.
Cu soluțiile digitale MaintainX, lucrătorii urmăresc mentenanța reactivă și preventivă și controlează operațiunile zilnice de business, cum ar fi inspecțiile de securitate și de calitate sau listele de verificare a funcționării echipamentelor. Astfel, lucrătorii scapă de o serie întreagă de proceduri birocaratice, care consumau timp.