Comercianții din China pot fi considerați concurență din punct de vedere al prețurilor pe care le oferă, dar există diferențe între ei și eMAG, a spus Tudor Manea (foto), director general (CEO) al grupului de comerț online eMAG miercuri, la o conferință de presă.
„Nu prea pot să-i consider competiție, că nu jucăm după aceleași reguli”, a spus Tudor Manea. El a punctat că eMAG nu primește subvenții de la statul român, așa cum primesc comercianții chinezi de la statele lor de origine.
„Eu plătesc taxe vamale pe toată marfa pe care o aduc, 10%, și în ultimul rând am entitate legală în România și sunt controlat de toate instituțiile din România și trebuie să asigur conformare pentru toate instituțiile din România. Când pui toate aceste trei chestii împreună, da, așa se nasc prețurile alea pe care clienții le prefer”, a spus Tudor Manea, CEO al Grupului eMAG.
Manea crede că Guvernul României deține instrumentele necesare pentru a echilibra acest mediu competitiv și se așteaptă ca autoritățile să impună aceleași reguli pentru toți actorii din piață.
„De asta evităm cumva să vorbim foarte mult despre ei. Dacă ar fi un câmp de joc corect în care toată lumea să plătească taxe vamale și toată lumea să facă compliance la nivelul la care facem noi ca și compania europeană și companie în România. […] Eu cred că Guvernul României are instrumentele cu care să egalizeze acest mediu competitiv. Adică să funcționeze și ei după aceleași reguli ca noi și mă aștept să o facă”, a explicat el.
Întrebat dacă acest lucru ar însemna ca statul român să impună comercianților chinezi crearea de entități legale și taxarea importului, CEO-ul Grupului eMAG a spus „da, ar putea să facă”.
„Până una alta, cred că a apărut și în spațiul public că se pierd în jur de 1 milion de euro pe zi. Adică ar fi cam nedrept să vină la noi să ne pună taxe pe muncă sau TVA și să nu ia acei 400 de milioane de euro de la ei”, a continuat el.
Rezultatele financiare ale eMAG în anul fiscal 2025. A ajuns la peste 64.000 de vânzători pe platformă
Grupul eMAG este prezent în patru țări cu businessurile sale: România, Bulgaria, Ungria și Grecia. În anul fiscal 2025, care a început în aprilie 2024 și s-a încheiat în martie 2025, grupul a făcut afaceri de 11,4 miliarde de lei, o creștere de 11% față de anul fiscal anterior. De asemenea, numărul total al comenzilor înregistrate de grup a fost de 62 milioane.
„Taxele plătite către statul român au fost 900 de milioane de lei, taxe plătite de către companiile noastre și taxe care intră în sarcina companiilor, iar investițiile de anul trecut au fost de 900 de milioane de lei”, a precizat Tudor Manea.
În ceea ce privește marketplace-ul, numărul de selleri care vând pe eMAG în regiune s-a dublat în 5 ani, ajungând în anul fiscal 2025 la 64.175 (total la nivel regional).
În 2024, peste 10.000 de antreprenori români au vândut produse în afara țării prin eMAG Marketplace, în Bulgaria și Ungaria, marcând o creștere de 38% a numărului de selleri romani activi în programul cross-border. Valoarea totală a vânzărilor generate de aceștia s-a ridicat la 552 milioane de lei, în creștere cu peste 40% față de anul precedent.
„În România, undeva la 60% din cumpărături online, fac și o cumpărătură și la eMAG. Compania noastră de curierat a livrat anul trecut 123 de milioane de colete. Și am construit prin investițiile pe care le-am făcut anul trecut, am ajuns la un depozit cu capacitate de procesare de peste 500.000 unități pe zi”, a precizat CEO-ul grupului.
În ceea ce privește eMAG România, cifra de afaceri a fost de 7,3 miliarde de lei în anul fiscal 2025, o creștere de 17%.
„De ce e importantă creșterea aceasta: estimările pe care le-am făcut și noi sau ambițiile pe care le-am avut inițial și noi și pe care le-au avut și ceilalți jucători din piață au fost de o creștere de cam 10% a sectorului de comerț online. Suntem mândri de acest 17%, e o creștere foarte bună”, a spus Irina Pencea, general manager eMAG România, Ungaria și Bulgaria.
Ea a precizat că firma Dante International SA cuprinde nu numai eMAG România, ci și eMAG Bulgaria, o parte din eMAG Ungaria și Fashion Days România și a avut în anul fiscal 2025 o cifră de afaceri de 9 miliarde lei.
Clienții eMAG din cele trei țări au făcut peste 45 de milioane de comenzi în anul fiscal 2025, în creștere față de anul trecut, cu 41 de milioane de comenzi.
Conform datelor prezentate la conferința de presă, clienții din România au cumpărat mai des de pe eMAG România, cu 9 comenzi per client pe an, din mai multe categorii.
„Am ajuns la sfârșitul anului fiscal la 28 de milioane de oferte în România, 17 în Ungaria, 15 în Bulgaria. Ne-am propus în următorii ani să ajungem și la 100 de milioane de oferte, deci vom continua acest ritm de creștere, dar nu doar că am avut mai multe oferte, ci și cum am ajutat clienții să ajungă la aceste oferte, să găsească ce-și doresc”, a mai spus Irina Pencea.
Planul grupului eMAG: Investiții de 40 de milioane de dolari în inteligență artificială
Grupul eMAG plănuiește investiții de 1,2 miliarde de lei în anul fiscal ce tocmai a început, în special în zona de dezvoltare de infrastructură de comerț online, extinderea companiilor din grup, inteligență artificială (circa 40 de milioane de dolari), extinderea gamelor de produse și în zona de credite.
eMAG spune că datorită AI-ului experiența online a clienților săi s-a transformat, iar câteva dintre rezultatele implementării acestei tehnologii sunt:
- Căutarea pe eMAG a devenit mai relevantă și mai ușor de folosit, inclusiv prin opțiuni vizuale precum eMAG Snap, care permite identificarea produselor dintr-o simplă fotografie. Faptul că utilizatorii găsesc rapid ceea ce caută se reflectă direct în comportamentul de cumpărare: în 2024, un client a achiziționat, în medie, 7 produse găsite prin metodele inteligente de căutare disponibile în platformă.
- Algoritmii AI îi ajută pe clienți să descopere mai ușor produsele dorite și prin recomandările personalizate, care au generat 16,6% din totalul comenzilor plasate pe eMAG.
- Interacțiunea cu clienții este acum mai rapidă și mai clară: 65% dintre solicitările clienților sunt gestionate de chatbotul Dana cu ajutorul AI, într-un limbaj simplu și personalizat, iar satisfacția clienților a crescut semnificativ, depasind 85%.
- Simplificarea procesului de listare îi ajută pe antreprenorii din eMAG Marketplace, să adauge mai rapid și mai ușor produse în platformă. Astfel, clienții pot găsi într-o singură destinație online o gamă diversificată de oferte pentru orice nevoie. În 2024, peste 20 de milioane de produse au fost listate cu ajutorul AI, de cinci ori mai multe decât în urmă cu 2 ani.
- Cu ajutorul algoritmilor AI, numărul clienților care beneficiază de o limită de credit în check-out a crescut cu 50% în 2024. 7 din 10 clienți eMAG pot opta pentru opțiunile de plată flexibilă disponibile în MyWallet, iar serviciul a înregistrat un scor de satisfacție de 92%, unul dintre cele mai mari din domeniul serviciilor financiare digitale.