Startup-urile și alte companii europene care dezvoltă tehnologii curate, în energie și protecția mediului, vor putea accesa finanțări totale de până la 160 de miliarde de euro, în următorii 5 ani, a anunțat, vineri, InnoEnergy, o firmă de investiții paneuropeană, susținută de Uniunea Europeană și investitori privați,
Potrivit unui comunicat transmis StartupCafe.ro, strategia de creștere pe cinci ani a InnoEnergy are ca obiectiv mobilizarea a până la 160 de miliarde de euro în investiții în tehnologie curată până în 2030, incluzând capitaluri proprii, datorii, granturi și finanțare de proiecte.
Un element-cheie va fi înființarea unor fonduri noi pentru a acoperi deficitul de finanțare din sectorul tehnologiilor curate.
InnoEnergy intenționează, de asemenea, să lanseze noi inițiative industriale cu impact mare în sectoare cu consum intens de energie și să extindă lanțurile valorice strategice în domenii emergente, accelerând astfel dezvoltarea de piețe noi pentru tehnologiile curate.
Activă în Europa și SUA, compania investește în startup-uri aflate în stadii incipiente, precum și în forța de muncă actuală și viitoare, construind lanțuri valorice reziliente în domeniul tehnologiilor curate, care stimulează creșterea economică durabilă. Prin ecosistemul său – cu 1.400 de parteneri și 39 de acționari din industrie, finanțe, politici publice și mediul academic – compania accelerează tranziția energetică.
Investitorul și-a lansat și noul său brand.
„Știm din proprie experiență că transformarea este dificilă. Strategia noastră de creștere transmite un mesaj clar: ne menținem direcția, abordăm frontal complexitatea industrializării tehnologiilor curate. Europa are o bază industrială solidă și cel mai ambițios și stabil cadru de reglementare, reafirmat de Pactul Industrial Verde. Cu o serie de companii emergente pregătite pentru scalare, finanțarea pentru creștere este crucială, iar planul nostru răspunde direct acestei nevoi de piață”, a spus Diego Pavia, CEO InnoEnergy.
„Tranziția energetică nu este doar o necesitate ecologică – este fundamentul unei transformări profunde industriale, economice și sociale, care necesită acțiuni curajoase pentru ca inovația în tehnologia curată să fie scalată rapid. Prin noul nostru brand, transmitem un semnal investitorilor, inovatorilor, factorilor de decizie și liderilor industriali: suntem aici să conducem, să colaborăm și să facem ca lucrurile dificile să devină realitate”, a spus și Elena Bou, director de inovație InnoEnergy.
În ultimii 15 ani, InnoEnergy a sprijinit peste 500 de startup-uri, creând inclusiv cinci campioni industriali în domeniile bateriilor, oțelului și îngrășămintelor. InnoEnergy industrializează inovația în tehnologia curată pentru a facilita și accelera o economie globală neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon.
În prezent, InnoEnergy susține peste 160 de startup-uri și scale-up-uri în tehnologia curată, dintre care 4 sunt unicorni industriali. Aceste companii au atras peste 34 de miliarde de euro până acum, au creat 40.000 de locuri de muncă și sunt pe cale să genereze 110 miliarde de euro în venituri și să reducă 2,1 gigatone de CO2 până în 2030.
În sprijinul obiectivelor climatice și industriale ale UE, InnoEnergy conduce alianțe industriale în domeniul bateriilor și panourilor solare și accelerează adoptarea hidrogenului verde. Identificând goluri de piață, InnoEnergy lansează noi campioni industriali în sectoare precum baterii, oțel sau îngrășăminte.
InnoEnergy a fost înființată în 2010 de către Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), un organism al Uniunii Europene, ca una dintre primele Comunități de Cunoaștere și Inovare (KIC). În 2025, EIT și InnoEnergy au intrat într-un nou parteneriat, în cadrul căruia vor continua colaborarea pe proiecte specifice.