Schema de ajutoare de stat ConstructPlus, prin care producătorii de materiale de construcții ar fi trebuit să primească ajutoare totale de 149 milioane de euro de la bugetul de stat, se anulează, fiind trimisă și procurorilor pentru investigații, a declarat, recent, ministrul Economiei, Radu Miruță, într-un interviu, pentru Agerpres. Și programul Femeia Antreprenor 2024, prin care mii de afaceri românești s-au înscris pentru finanțări de câte 40.000 EUR, riscă să nu mai primească niciun ban, a mai spus el.
Programul ConstructPlus a fost lansat în anul 2024 de Ministerul Economiei, în mandatul de ministru pe care l-a avut Ștefan Radu Oprea (PSD) în Guvernul Ciolacu, care acum este secretar general al Guvernului Bolojan.
Programul avea prevăzut un buget de 149 de milioane de euro, bani care ar fi trebuit să fie alocați din bugetul de stat pe anul 2025. Un număr de 90 de companii producătoare de materiale de construcții au depus proiecte în valoare totală de 2,47 miliarde de euro, din care 1,24 miliarde de euro reprezintă valoarea totală a ajutoarelor de stat solicitate. Primele pe lista de punctaje sunt companii precum Holcim România SA, Knauf Gips, Symmetrica, Casa Noastră, Cemacon, Abaco SPR, Lasserberger, X-Concrete, Energy Connect Resources, Elis Pavaje (decarcă de AICI lista tuturor proiectelor depuse).
Acum, noul ministru al Economiei, Radu Miruță (PSD), spune că toată schema se anulează, fiind sesizați și procurorii.
„A fost un program, anul trecut, care avea legătură cu producătorii de materiale de construcții, ConstructPlus. A fost un eșec modul în care a fost administrat. Înțeleg că s-a trimis și către Parchet, pentru a se cerceta. Niște bani care probabil se vor piede. Sunt 3 milioane de euro alocați pentru a-i susține pe cei care sunt în fabricile producătoare de materiale de construcții. Schema în sine prin care s-a administrat depunerea dosarelor, selecția, mecanismul ăsta, a fost una sulfuroasă. S-a anulat tot, fiind atât de toxică, și se pierd banii, pentru că sunt în bugetul pe anul ăsta”, a spus Miruță, într-un interviu acordat recent Agerpres.
De asemenea, microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) calificate la finanțare în cadrul programului Femeia Antreprenor 2024 riscă și ele să rămână fără ajutoarele de până la 40.000 EUR, care le-au fost promise.
„Există programul Femeia Antreprenor, cu bani de la bugetul de stat și, fiindcă sunt atât de multe constrângeri în perioada următoarelor luni, probabil că Ministerul de Finanțe nu va mai putea să acorde banii. Nu e o decizie finală, dar se preconizează, trebuie să strângi cumva”, a spus Miruță, pentru Agerpres.
Reamintim că în programul „Femeia Antreprenor”, 6818 de IMM-uri în care sunt implicate femei de afaceri au depus cereri de finanțare. Programul a demarat cu un buget angajat de 200 de milioane de lei, care ar fi trebuit să ajungă pentru primele 1.000 de firme clasate în funcție de punctajul obținut și de criteriile de departajare.
Iată că acum sunt în pericol de a nu primi niciun ban, după ce antreprenorii au tocmit consultanți și și-au pregătit planurile de afaceri pentru a se înscrie la finanțările promise de guvernanți înainte de alegeri.