Programul Rabla pentru persoane fizice va fi lansat în perioada următoare, dar un buget de 200 de milioane de lei, mult mai mic decât cel inițial, de 610 milioane de lei, a anunțat, miercuri, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Diana Buzoianu.
Pentru anul viitor, însă, Ministrul a precizat că mai este nevoie de discuții, cea mai importantă dintre acestea fiind despre „analiza impactului pe reducerea de emisii pentru toate programele AFM”.
„Viziunea noastră trebuie, pe termen mediu și lung, să se schimbe de la vouchere, la programe naționale cu impact pe mediu cuantificabil clar”, a scris pe Facebook Diana Buzoianu, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Ce a mai spus ministrul Mediului:
„Într-un an foarte dificil economic în care trebuie tăiate 30 de miliarde de lei, am reușit să salvăm programul Rabla persoane fizice. În ultimele zile am primit sute de întrebări și am vrut să mă asigur, înainte de a da orice răspuns, că am toate cifrele. Da, vom lansa programul Rabla persoane fizice în perioada următoare, cu un buget de 200 de milioane de lei. Asta pentru că înțelegem cu toții ce investiții au fost făcute, că oamenii au dat deja avans și noi trebuie să gândim măsuri care să țină cont și impactul în economie”.
Luna trecută, Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat că lansarea sesiunilor Rabla pentru persoane fizice, Rabla pentru tractoare și ale altor scheme naționale de finanțare de mediu se suspendă până la formarea noului guvern. Este vorba doar de programele gestionate de AFM, nu și cele europene sau prin alte scheme.
Sesiunea Rabla pentru persoane fizice 2025 era programată pentru 19 iunie, la ora 10:00, dar lansarea acesteia s-a suspendat.
Pentru persoanele fizice, suma alocată sesiunii de înscriere era de 610 milioane de lei, astfel:
• 210.000.000 de lei pentru achiziționarea autovehiculelor noi cu sisteme de propulsie termică (cu ardere internă, inclusiv motorizare GPL/GNC) sau a motocicletelor și autovehiculelor cu sistem de propulsie hibrid;
• 400.000.000 de lei pentru achiziţionarea autovehiculelor noi plug-in hibrid sau a motocicletelor electrice și autovehiculelor pur electric sau cu pilă de combustie cu hidrogen.
„Nu mai avem posibilitatea anul acesta să oferim vouchere de 37.000 de lei”
Ministrul Muncii a declarat tot miercuri pentru RFI că cel mai probabil „vor fi discuții inclusiv legate de vouchere, pentru că este o diferență foarte mare între un voucher de exemplu pentru o mașină plug-in sau pentru o mașină termică și o mașină electrică, e o diferență de la 10.000 la 37.000 de lei”.
„Noi suntem într-o situație economică destul de dificilă, în care dorim să ajutăm oamenii care cu adevărat au nevoie de astfel de ajutoare. Persoane care își permit mașini de zeci de mii de euro nu mai avem posibilitatea anul acesta să oferim vouchere de 37.000 de lei, ele vor scădea, dar e o veste bună că reușim să salvăm parte din program”, a declarat Diana Buzoianu.
Ea a mai declarat că programul Rabla trebuie regândit.
„Programul acesta a fost gândit inițial și vândut ca un program de mediu. Acest program a fost gândit și pentru a ajuta o industrie, ceea ce nu este rău, doar că nu este focusul Ministerului Mediului, noi trebuie să gândim proiecte care să ajute mediul. Sigur că a avut și un impact, dar vorbim și cu experții care ne spun că de asemenea, programul acesta a încurajat să ajungă mașini vechi în România, ca să fie după aia vândute și ca să poată să fie achiziționate voucherele. Deci ai și un efect invers, ca să zic așa”, a spus Diana Buzoianu la RFI.