Guvernul și-a angajat, luni, răspunderea în fața Parlamentului pentru proiectul de lege privind majorarea unor impozite și taxe, iar textul, cu amendamente, poate fi descărcat.
La finalul acestui articol, am atașat proiectul de lege privind unele măsuri fiscal-bugetare în forma întocmită de Guvern, modificat și completat ca urmare a includerii unor amendamente formulate de senatori și deputați, acceptate de Guvern.
Parlamentarii AUR (opoziție) au anunțat că vor depune moțiune de cenzură, în termen de 3 zile. Dacă moțiunea va fi respinsă în Parlament, legea va fi considerată adoptată și publicată în Monitorul Oficial. Dacă moțiunea va fi aprobată de Parlament (șanse slabe), legea va fi considerată respinsă, iar Guvernul Bolojan va pica.
Principalele taxe pentru mediul de afaceri, conform noii legi:
- Impozitul pe dividende crește de la 10% la 16% de la 1 ianuarie 2026. „În cazul dividendelor distribuite în baza situațiilor interimare întocmite în cursul anului 2025/anului fiscal modificat care începe în anul 2025, cota de impozit pe dividende este de 10%, fără recalcularea impozitului pe dividendele respective, după regularizarea acestora pe baza situațiilor financiare anuale aferente exercițiului financiar 2025/anului fiscal modificat care începe în anul 2025, aprobate potrivit legii”.
- TVA standard crește de la 19% la 21% de la 1 august 2025.
- TVA la alimente și sectorul HoReCa crește de la 9% la 11% de la 1 august 2025. În perioada 1 august - 31 octombrie 2025, se vor monitoriza încasările din sectorul HoReCa, iar în funcție de rezultatul analizelor efectuate se va decide cu privire la cota de TVA ce urmează să fie aplicată acestui sector.
- Va crește de la 5% la 11% TVA pentru livrarea de manuale şcolare, cărţi, ziare şi reviste, biletele la muzee, livrarea de lemn de foc și livrarea de energie termică în sezonul rece, destinată anumitor categorii de consumatori.
- TVA la locuințe. Până la data de 1 august 2026 se aplică o cotă redusă de TVA de 9% pentru livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de persoane fizice în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, dacă au încheiat până la data de 1 august 2025 acte juridice între vii care au ca obiect plata în avans pentru achiziționarea unei astfel de locuințe.
Persoanele fizice pot achiziționa o singură locuință cu cota redusă dacă nu au achiziționat începând cu 1 ianuarie 2023 o locuință cu cota redusă de TVA. În anul 2023 persoanele fizice puteau achiziționa mai multe locuințe cu cota redusă cu o valoare de până la 450.000 lei, exclusiv TVA, dacă încheiaseră anterior acte juridice între vii pentru plata în avans a acestora, fără ca aceste achiziții să afecteze posibilitatea persoanelor respective de a mai achiziționa o singură locuință cu cota redusă de TVA conform reglementărilor în vigoare, începând cu data de 1 ianuarie 2023. - Băncile vor plăti, suplimentar impozitului pe profit, un impozit specific aplicat la cifra de afaceri, de 2% pentru prima jumătate a anului 2025 și 4% pentru a doua jumătate a anului 2025. Pentru 2026, vor plăti 4%.
- Prin excepție, băncile cu cota de piață sub 0,2% din totalul activelor nete ale sectorului bancar din România vor plăti impozit specific de 2% pentru perioada 1 iulie 2025-31 decembrie 2026.
- Se modifică și baremul pentru impozitul pe câștigul din jocuri de noroc, reținut la sursă.