Tinerii și alte persoane eligibile care vor să intre în programul de finanțare Startup Nation 2025 pot să-și facă în prealabil cont în platforma oficială https://minimis.imm.gov.ro/login , pentru ca apoi, începând de marți, 15 aprilie 2025, ora 10.00, să se înscrie la cursurile de formare antreprenorială când se deschide aplicația de înscriere. Iată un set de întrebări și răspunsuri oferite, luni, la un webinar MIPE, susținut de directoarea Camelia Taină de la Ministerul Economiei. Am pus la finalul acestui articol o înregistrare audio cu întrebăbrile și răspunsurile oferite la webinarul MIPE.
Așa cum am avertizat pe StartupCafe.ro, accesul persoanelor fizice la cursurile de formare antreprenorială se face pe principiul primul venit - primul servit, numărul de locuri la cursuri fiind limitat. În total, programul Start-Up Nation 2025 vizează să ofere cursuri antreprenoriale unui număr de aproape 30.000 de persoane fizice, dar sunt plafoane diferite pe fiecare pilon.
După finalizarea cursurilor cu certificat de la furnizorul de formare, persoanele fizice își înființează firme și aplică, pe aceste societăți, la finanțarea de până la 50.000 EUR fiecare. Aici, granturile se vor acorda în funcție de punctaj.
Întrebări și răspunsuri Startup Nation 2025, cu Camelia Taină, directoare în Ministerul Economiei:
- Când se poate face înscrierea la cursuri?
- Înscrierea se face începând din 15 aprilie, ora 10,când puteți completa formularul de înscriere în program la adresa https://minimis.imm.gov.ro/login. În prealabil vă puteți crea deja contul. Este necesară semnătura electronică. În cazul în care nu aveți semnătură electronică, puteți împuternici orice terț, că vă este consultant, contabil prieten - să creeze contul în numele dvs și să puteți aplica în program.
- E nevoie ca împuternicirea să fie legalizată la notar?
- Împuternicirea nu este necesar să fie legalizată, vă puteți folosi de anexa 12 la procedura de implementare a programului, pe care o adaptați. Găsiți aceste formulare în format editabil și le puteți pregăti în prealabil. E musai ca acest formular să fie semnat cu semnătura electronică a persoanei care creează contul.
- Semnătura poate fi cea a împuternicitului sau pe contul împuternicitului se pot face mai multe profiluri de cursanți?
- Contul este cel al persoanei care deține semnătura electronică. Pe el se pot transmite formulare pentru un număr nelimitat de cursanți. Dacă chiar persoana care deține semnătura electronică este cea care va face cursul, atunci profilul meu cât și formularul vor fi completate cu datele acesteia.
- Trebuie ținut cont de studii?
- Cei care se înscriu la cursuri trebuie să aibă minim studiii gimnaziale, deci să fi terminat minim 8 clase.
- Am domiciliul în Craiova, dar viza de flotant în București, acolo unde și doresc să aplic și am vârsta de 29 de ani. Sunt eligibilă?
- Sunteți eligibilă pentru a aplica pe pilonul vârstei și zonei în care dvs. domiciliați. Dvs o să aplicați pe Pilonul I, dar ulterior, dacă vă decideți să aplicați și pentru finanțarea de aproximativ 50.000 EUR, zona în care veți implementa proiectul va fi zona în care dvs aveți domiciliul, NU viza de flotant.
- Ar trebui să încărcăm și documente care atestă că am absolvit 8 clase, sau doar cartea de identitate?
- La acest moment, dvs. trebuie să pregătiți documente în cazul în care aplicați pentru Pilonul II, acolo sunt persoanele denumite generic dezavantajate pe piața muncii și trebuie să încărcați un document care dovedește acest statut pe piața muncii. La Pilonul I, pentru a aplica, vă este necesară cartea de identitate, ca și pentru tinerii cu vârsta între 30 și 35 de ani care aplică pe Pilonul II.
- În formular am data orientativă de începere a cursurilor. Acolo setez o dată anume, sau se selectează în funcție de formator?
- Trebuie să puneți data la care v-ați dori dvs să faceți cursul absolut orientativ, pentru a ajuta furnizorii de formare profesională în construirea grupelor de formare. Nu este restrictiv, important este să faceți cursurile în perioada alocată desfășurării acestora, pe perioada a 4 luni. Cursul are 40 de ore.
- Persoanele inactive (o persoană casnică, de exemplu), ce documente trebuie să încarce?
- Faptul că o persoană este inactivă poate fi demonstrat printr-o adeverință eliberată de unitatea administrativ-teritorială în care domiciliați sua fișa fiscală de la ANAF în care se poate vedea că persoana nu încasează venituri, deci este inactivă.
- Am domiciliul în alt județ. Dar vreau să implementez în București. Am înțeles că pot să mî înscriu, dar eu, cam într-o lună, o să-mi schimb domiciliul pe buletin, să fie în București. Dacă eu acum am domiciliul în Craiova, de exemplu, și peste o lună să am domiciliul în București, pot să implementez proiectul ulterior în regiunea București-Ilfov?
- Din păcate, noi verificăm datele pe care dvs le-ați înscris în platforma electronică. Dacă la momentul ăsta aveți domiciliul în alt zonă a țării, nu în București, acolo va fi nevoie să implementați proiectul. Din momentul în care dvs vă asumați că faceți cursul și mai departe întruniți acest criteriu, astfel va trebui făcut proiectul. La un volum de 30.000 de persoane fizice nu putem permite migrarea acestor date.
- În lista de furnizori de cursuri de formare antreprenorială, putem să identificăm care sunt furnizorii care oferă servicii de cursuri fizic? Se va realiza o filtrare a furnizorilor în funcție de domiciliul persoanei sau trebuie să facem noi în avans căutarea?
- La momentul acesta, pe site-ul Ministerului Economiei, este lista completă a furnizorilor de formare profesională. În momentul în care dumneavoastră selectați din listă o să puteți face o selecție a furnizorului de formare profesională și puteți vedea dacă sunt locuri fizice sau locuri online disponibile. Deci vă recomand să vedeți în prealabil care este potrivit, dacă vă doriți să faceți fizic, să fie aproape de domiciliul dumneavoastră, dar oricând aveți posibilitatea să optați pentru un furnizor online și atunci nu trebuie neapărat să fie din zona în care dumneavoastră domiciliați.
- Dacă acum am o societate de 2 ani și am vârsta până în 35 de ani, pot aplica (la finanțare) pe societatea care deja există sau trebuie să facă alta după ce am absolvit cursul de formare antreprenorială?
- Sunt eligibile doar societățile care au fost înființate ulterior absolvirii cursului de competențe antreprenoriale. Deci cursul este criteriu de eligibilitate. Nu puteți aplica la finanțare decât făcând cursul, absolvindu-l și obținând de la furnizorii de formare profesională adeverința și certificatul că ați făcut cursul de formare profesională. Nu sunt eligibile societățile înființate anterior, așa cum au fost în edițiile precedente ale programul Startup Nation.
- La Pilonul II, fiind sub 5000 de locuri și avându-se în vedere aplicarea acestui principiu primul venit - primul servit, se estimează că se vor termina locurile în câteva minute. Mai există vreo posibilitate ca acest principiu de-a dreptul arhaic să fie schimbat?
- Pentru Pilonul II, se prevede un număr mult mai mic de de persoane care pot fi formate, 4600, dar numărul per total program este de aproximativ 30.000 de persoane. Nu se poate schimba principiul primul venit - primul servit, la momentul acesta. Acestea sunt regulile de desfășurare ale programului.
- Echipamentele hardware, care sunt încadrate în clasa 2.2.9 (în Catalogul mijloacelor fixe), pot fi considerate echipamente tehnologice în programul Startup Nation 2025?
- Da, sunt eligibile și sunt punctate la echipamente tehnologice.
- Persoanele care se înscriu acum la curs, din categoria persoanelor inactive, șomeri, trebui să-și păstreze această calitate și la momentul înscrierii în program (la finanțare)?
- Evident, pentru că ele trebuie să înființeze societățile. Unde sunt asociat, pot fi asociat unic sau asociat sau acționar majoritar, din ce condiție de eligibilitate să fie minim asociat majoritar, și ulterior să înființeze societatea care aplică la finanțare. Deci dumnealor ar fi trebuit să aibă acest atât pe piața muncii pentru a fi eligibil. Condițiile de eligibilitate atât pentru cursuri - adică pentru persoanele fizice care ulterior se transformă în persoane juridice- trebuie să fie întrunite pe perioada de desfășurare a programului.
- Persoanele care au participat la cursuri de antreprenoriat social sunt eligible?
- Antreprenoriatul social, din câte știu eu, are un alt COR (clasificarea ocupațiilor din România) decât competențele antreprenoriale. Trebuie să vedem punctual dacă sunteți în baza de date a celor de la MIPE și vă regăsim cum că ați făcut deja competențele antreprenoriale. În principiu, eu opinez - n-am văzut baza de date - că nu vă împiedică cu nimic să vă înscrieți și, în cazul în care nu sunteți eligibilă, o să primiți respingere.
- Fac parte din categoria persoanelor defavorizate, pot demonstra prin carnetul de șomer, dar am participat la un curs de antreprenoriat în alt program. Nu am câștigat proiectul atunci, am fost rezervă. Mai pot participa acum?
- Din păcate, dacă ați făcut un curs de competențe antreprenoriale pe care l-ați făcut gratuit și el a fost subvenționat dintr-un program al MIPE, nu sunteți eligibil pentru a participa aceste cursuri (Startup Nation 2025).
- Anexa pe care o puneți la dispoziție cu privire la împuternicire este cu titlu de exemplu sau putem folosi orice model de împuternicire?
- Puteți să folosiți orice model de împuternicire atâta timp cât conține datele de identificare atât cele ale persoanei care împuternicește, cât și cele ale persoanei împuternicite: serie, număr de carte de identitate, CNP.
- Utilajele ce se vor achiziționa prin programul Startup Nation pot fi normale, pe combustibil (fosil) sau doar electrice?
- Programul nu prevede nicio astfel de restricție legată de procedura programului din care noi avem sursa de finanțare.
- O persoană cu vârsta de peste 35 de ani momentan lucrează în Germania și dorește să se reîntoarcă în țară, are carte de identitate cu domiciliu mediul rural. Poate fi eligibilă sau nu?
- Sigur, este eligibilă pe pilonul doi.