Startup-urile europene care dezvoltă tehnologii de inteligență artificială (AI) vor putea obține finanțări de capital de risc, printr-un nou fond de investiții, în valoare totală de 50 milioane EUR, lansat, marți, de Lunar Ventures, o companie de investiții berlineză care a acordat sprijin și românilor de la Neurolabs.
Lunar Ventures Fund II va acorda investiții pre-seed startup-urilor deep-tech din Europa și SUA, în schimbul unui pachet minoritar de acțiuni. Investițiile pre-seed pot fi de ordinul sutelor de mii, până la 1 milion de euro, de exemplu. Acestea sunt destinate firmelor de tehnologie aflate în stadiu incipient de dezvoltare (early-stage).
„Viitorul inteligenței nu va fi cucerit cu AI wrappers (soluții bazate pe modele AI preexistente - n.r.), ci va fi construit pe date noi, hardware inovator și o infrastructură care să gestioneze complexitatea inteligenței software într-o lume fizică haotică” - a scris Lunar Ventures pe LinkedIn.
Firma de investiții Lunar Ventures a finanțat, de-a lungul timpului, zeci de startup-uri IT, printre care și Neurolabs, o companie fondată în anul 2018, în Marea Britanie, de antreprenorii români Paul Pop (CEO), Remus Pop (COO) și Patric Fulop (CTO).
Neurolabs a dezvoltate o tehnologie de Visual AI pe care marii comercianți și companiile de bunuri de larg consum o folosesc în activitățile lor de marketing și vânzări. Startup-ul construiește algoritmi de recunoaștere a obiectelor, antrenați cu date sintetice de mare calitate, generate la scară în medii virtuale, folosind tehnici proprii.
Cu ajutorul sistemului Neurolabs, marile rețele comerciale pot să monitorizeze foarte atent produsele alimentare de la raft și o serie întreagă de variabile, pentru a înțelege și a prezice care dintre mărfuri se vând mai repede sau mai lent. Astfel, hipermarketurile pot evita mai bine situațiile în care produsele alimentare foarte perisabile se strică la raft, ca urmare a variațiilor bruște ale cererii din partea consumatorilor.