Un designer din Hong-Kong, stabilit acum în Belgia, a conceput primul Labubu acum 10 ani, pe când plușul cu față de vinil încă era un personaj dintr-o poveste a artistului. Acum, compania Pop Mart anunță că se așteaptă la profituri mai mari cu 350% în primele 6 luni ale anului 2025, față de aceeași perioadă a anului trecut, odată cu popularitatea în creștere a jucăriilor. StartupCafe.ro prezintă cum au apărut și cum s-au viralizat păpușile Labubu în mediul online, lucru care a rezultat în creșterea afacerii producătorului chinez.
Labubu a început ca un personaj din seria de povești „The Monsters” a artistului Kasing Lung, de origine din Hong-Kong și stabilit în Belgia. Seria „The Monsters” a fost creată în anul 2015 și a fost inspirată din basmele nordice, toate personajele fiind influențate de elfi, zâne și monștri, conform CNA Lifestyle. Seria este formată din Labubu, Mokoko, Pato, Spooky, Tycoco și Zimomo.
Colaborarea cu Pop Mart și creșterea în popularitate
În 2019, Lung a semnat o colaborare cu magazinul originar din Beijing Pop Mart, cunoscut pentru vânzarea de jucării de colecționat în format „blind box”, cumpărătorii neștiind ce variantă a jucăriei vor primi dintre cele afișate pe cutie. Astfel, magazinul a început să vândă figurine de colecționat cu toate personajele din seria „The Monsters”, printre care și Labubu.
Pop Mart a fost fondat în anul 2010 de către antreprenorul chinez Wang Ning. Strategia inițială de marketing a mărcii s-a bazat pe tendințele tinerilor din China. Succesul a venit din vânzarea jucăriilor în format „blind box”, care a dus la o listare la Bursa de Valori din Hong Kong în 2020, oferindu-i o capitalizare de piață de 7 miliarde dolari la acea vreme.
În 2022, Pop Mart a început să se extindă în afara Chinei și să deschidă magazine în SUA, Noua Zeelandă, Australia, Coreea de Sud, Taiwan și Marea Britanie. În 2023, a deschis magazine în Malaezia și Franța, iar în 2024, în Filipine.
Păpușile Labubu au ajutat compania să devină un comerciant important, operând peste 2.000 de automate și magazine în întreaga lume, potrivit BBC.
Jucăriile Labubu sunt cunoscute pentru aspectul jucăuș, dar ușor feroce, cu un corp rotund și blănos și față de vinil cu ochi mari, urechi ascuțite, dinți ascuțiți și zâmbet „răutăcios”.
Popularitatea a început să crească în prima jumătate a anului 2024, când cântăreața Lisa, parte din grupul K-Pop Blackpink, a postat pe Instagram câteva poze cu plușurile Labubu, conform GQ. În următoarele zile, cererea pentru Labubu a crescut, iar în timp mai multe celebrități, ca Dua Lipa și Rihanna, și-au afișat păpușile lor pe internet.
Astfel, jucăriile de colecționat au devenit rapid accesorii fashion, care pot fi asortate cu haine și cu alte accesorii, dar și un subiect viral în mediul online, „Isteria Labubu”.
Până în 2025, Pop Mart a lansat peste 300 de figurine Labubu diferite, variind ca mărime și preț, de la 15 dolari pentru o figurină de vinil de opt centimetri la 960 de dolari pentru o ediție „mega” de 79 de centimetri. Luna trecută, un Labubu de 1,2 metri de culoare verde mentă a fost vândut cu 170.000 dolari la prima licitație oficială cu aceste jucării, organizată la Beijing, conform The Cut.
Creșterea veniturilor și „Lafufu”
Compania chinezească a raportat venituri de 1,8 miliarde dolari în 2024, o creștere de peste 100% față de 2023, care a fost parțial datorată Labubu și a celorlalți „monștri” din colecție, aducând 400 milioane dolari (+726% față de 2023), conform New York Times.
Acum, Pop Mart se așteaptă la o creștere a profitului de 350% în primele șase luni ale acestui an față de aceeași perioadă din 2024. Totodată, compania se așteaptă la creșterea veniturilor cu 200% între 1 ianuarie și 30 iunie 2025, comparativ cu anul trecut.
Odată cu creșterea popularității jucăriilor, au început să apară și multe păpuși false, numite de internauți „Lafufu”. Și acestea au început să fie cumpărate de către colecționari pentru că sunt „și mai ciudate” decât păpușile originale, potrivit The Strategist. Totodată, pe piață există și multe accesorii pentru jucăriile de pluș, care nu sunt originale.
De la un elf dintr-o serie de povești desenate de un designer belgian la un motor de profit ce promite creșterea profitului cu 350% pentru compania chineză Pop Mart, fenomenul Labubu a crescut spectaculos într-un an. Validate de celebrități și viralizate pe internet, plușurile cu față de vinil demonstrează că un zâmbet „răutăcios” și o postare pe Instagram sau TikTok pot valora miliarde, la propriu.