Antifrauda ANAF face și controale inopinate la companii, iar dacă administratorilor li se pun în față documente pentru a le semna, să le citească cu atenție. Cristina Săulescu, partener, Cabot Transfer Pricing, a povestit la CFO Conference despre ce-a pățit anul acesta o firmă cu acționariat străin.
„S-a trezit compania cu un control inopinat. Ce a verificat? Tranzacțiile cu afiliații! A fost cerut dosarul de prețuri de transfer? Nu! De fapt, nu e foarte clar ce voiau ei să verifice”, a spus Săulescu.
Practic, spune ea, au venit fizic la societate, au cerut niște documente, niște acte și au plecat.
„După 3 zile s-au întors și au spus: Păi, trebuie să depuneți rectificative la Declarația de impozit pe profit pe ultimii 4 ani pentru că nu puteți să justificați serviciile primite de la afiliați”.
Nu au verificat și altceva.
„Le-a trântit, de-a dreptul, o decizie de măsuri obligatorie în care spuneau: Trebuie să depuneți rectificative la Declarația 101 pe perioada 2020 – 2023, fără să le dea un act de control. I-au pus administratorului în față o hârtie prin care își asuma că în termen de 7 zile depune Declarații rectificative la impozit pe profit reconsiderând deductibilitatea cheltuielor cu serviciile primite de la afiliați. Nu știu ce a fost în capul lor, că noi am aflat după ce s-a întâmplat treaba asta”, povestea experta în fiscalitate.
Documentul a fost „semnat ca primarul”, asumându-și că depune rectificative.
„A doua zi au primit și un proces-verbal. Acolo scria că perioada verificată este 2021 – 2023, dar se făcea referire și la Declarația pe propria răspundere semnată prin care își asuma că depune rectificativă pentru perioada 2020-2023”, a mai arătat Săulescu.
Întrebarea societății către expertă, ulterior, a fost: „Doamnă, dar dacă asta nu este o inspecție fiscală fiscală adevărată, nici nu s-a trecut în Registrul unic de control, nu ne-au prezentat niciun ordin de serviciu, ne-au aruncat așa niște legitimații, OK, noi depunem acum declarații rectificative, dar în procesul verbal pe care ni l-au dat nu fac referire la sume. Doar spune că nu am putut să justificăm deductibilitatea serviciilor și că ne-am asumat că depunem rectificative, reconsiderând deductibilitatea”.
„Deci ei puteau să le pună jumătate deductibile, iar cealaltă jumătate nedeductibilile. Așa s-au gândit, pentru că acționariatul era dintr-o țară care se aplică gentlemen agreement cu Fiscul. Le-am spus că în România nu se poate. Voiau să se înțeleagă cu Fiscul să facem asta. Ei tot e pierdere fiscală rămân, că așa a fost”, a mai afirmat reprezentanta Cabot Transfer Pricing.
Ea le-a spus celor din companie: „Faptul că depuneți aceste rectificative, a fost acest control inopinat, au încheiat acest proces-verbal, nu înseamnă că perioada s-a închis. Nu s-a închis pentru că nu s-a verificat un impozit, o taxă. Oricând vă puteți trezi că vin și reverifică”.
A mai fost o întrebare de la ei, care a fost de bun simț, amintește Săulescu: „Dacă noi depunem în cele 7 zile rectificative în care considerăm nedeductibile toate cheltuielile de la afiliați și apoi, peste o lună, două, trei, depunem alte rectificative în care le considerăm deductibile, ce pot să ne facă?”
„Ce pot să le facă? Multe chestii, dar la asta s-a ajuns. Nu mi se pare normal în 2025 să avem astfel de discuții. Nu este ilegal, dar dacă vă recomand sau nu să faceți asta, e altă discuție”, a spus ea.
Conform declarațiilor sale, dacă depui rectificativă la declarația de impozit pe profit, te poți trezi în orice moment cu un desk audit care să te întrebe: „De ce-ai făcut asta? Nu mai corespunde cu bilanțul depus. Deci e o altă bătaie de cap și alte întrebări”. La acea societate nu era cazul pentru că rămânea tot pe minus.
---
Despre autor: Florin Bărbuță este consultant în comunicare economică/fiscală și jurnalist, cu o experiență de peste 17 ani în domeniu.
---