OpenAI şi Google se laudă că modelele lor de inteligenţă artificială au ajuns la o capacitate care le permite să rezolve probleme de nivelul medaliei de aur la Olimpiada Internaţională de Matematică.
OpenAI a anunţat pe X că cel mai recent model cu raţionament experimental al companiei ar fi obţinut medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Matematică, relatează agenția de presă News.ro.
La câteva ore, tot pe X, Google a postat un mesaj similar, în care spune că un model avansat al companiei a rezolvat cinci din cele şase probleme ale testului, ceea ce corespunde, de asemenea, medaliei de aur.
„Putem confirma că Google DeepMind a atins un reper mult dorit, obținând 35 de puncte dintr-un total de 42 de puncte, un scor echivalent cu medalia de aur. Soluțiile lor au fost uimitoare din multe puncte de vedere. Evaluatorii le-au considerat clare, precise și, în mare parte, ușor de urmărit”, a spus Prof. univ. dr. Gregor Dolinar, Președintele OIM, conform unui comunicat al Google Deep Mind.
Realizările par să demonstreze avansurile rapide pe care le-au făcut recent modelele de inteligenţă artificială cu aşa-zisul raţionament, despre care unii cercetători spun că nu este raţionament în adevăratul sens al cuvântului.
Anul trecut, AI-ul Google lua medalia de argint la aceeaşi Olimpiada Internaţională de Matematică.
Google, însă, se îndoieşte de realizarea OpenAI, spunând că dezvoltatorul ChatGPT nu a respectat cerinţa organizatorilor, de a anunţa rezultatele abia după ce acestea sunt verificate de experţi independenţi.
OpenAI se apără spunând că nu a ştiut de această cerinţă şi a angajat o echipă diferită de specialişti independenţi pentru verificarea rezultatelor.
Olimpiada Internațională de Matematică (OIM) este cea mai prestigioasă competiție din lume pentru tinerii matematicieni și are loc anual începând din anul 1959. Fiecare țară participantă este reprezentată de șase matematicieni de elită din învățământul preuniversitar, care concurează pentru a rezolva șase probleme foarte dificile din algebră, geometrie, teoria numerelor.