Bolt România face, joi, precizări în urma protestelor organizate în țară de o parte dintre șoferii parteneri care au cerut reducerea comisioanelor și o comunicare mai eficientă cu aplicația de ridesharing.
Bolt spune că ajustarea tarifelor cu 5%, anunțată recent, fusese deja prevăzută în strategia sa, înainte de izbucnirea grevei șoferilor și menționează că în Oradea, operațiunile sale nu au fost afectate în ziua de 14 iunie, când a avut loc protestul.
Nici la Brașov, unde săptămâna trecută o parte dintre șoferii parteneri ai aplicației au decis să își sisteze activitatea pentru o zi, conform BizBrasov, operațiunile Bolt nu au înregistrat perturbări semnificative, precizează platforma de ridesharing.
„Ne străduim să menținem un echilibru între prețuri accesibile pentru pasageri și venituri atractive pentru șoferi, motiv pentru care ajustăm tarifele ori de câte ori este necesar. Cererea susținută din partea pasagerilor generează mai multe curse și, implicit, câștiguri mai mari pentru șoferi. În ultimele trei luni, veniturile medii pe oră au crescut cu 8% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut — un rezultat al eforturilor noastre de a sprijini șoferii și de a asigura o piață sustenabilă”, explică Maria Niculescu-Aron, General Manager Bolt România.
Ce spune Bolt:
„În contextul grevelor șoferilor parteneri raportate în ultimele zile, Bolt face o serie de precizări, menite să elimine unele dezinformări apărute în presă, dar și să reafirme totodată două dintre angajamentele importante ale companiei: de a fi un partener de încredere pentru șoferi, respectiv o platformă care oferă servicii de calitate.
Pe fondul informațiilor legate de grevele raportate în ultimele zile, sunt necesare câteva precizări pentru o informare corectă.
În Oradea, operațiunile Bolt nu au fost afectate pe 14 iunie. Dimpotrivă, s-aînregistrat o creștere de 3% a numărului de șoferi activi în aplicație, iar timpul mediu de așteptare pentru curse a scăzut cu 4%, ajungând la 3,5 minute. Per ansamblu, s-a menținut constant față de săptămâna anterioară.
În ceea ce privește ajustarea tarifelor cu 5%, fusese deja planificată în strategia Bolt, anterior anunțării grevei.
Merită menționat că informația conform căreia comisionul plătit de șoferii orădeni pe Bolt era 10% în urmă cu un an este incorectă. Comisionul standard pe aplicație este de 25%.
Nici la Brașov, operațiunile Bolt nu au înregistrat perturbări semnificative.
Reamintim că, în afară de comision, Bolt nu percepe alte taxe. Iar atunci când există reduceri pentru pasageri sau bonusuri pentru șoferi, acestea sunt acoperite de Bolt.
În contextul unei piețe dinamice, aflată în prezent sub presiuni economice, Bolt înțelege nevoile șoferilor parteneri și pasagerilor deopotrivă. De aceea, în calitate de companie de tehnologie care intermediază prin intermediul unei aplicații digitale, Bolt acționează mereu în conformitate cu legea și susține activ șoferii în maximizarea veniturilor, prin beneficii concrete și parteneriate strategice.
Bolt își dorește să le fie aproape șoferilor de pe platformă și să îi ajute în reducerea costurilor. De exemplu, prin programul de loialitate Bolt Rewards, aceștia au reduceri exclusive la carburant în stațiile Rompetrol, reduceri la asigurare, dar și support pentru a simplifica contabilitatea pentru șoferii care vor să lucreze pe PFA, prin parteneri ca Pick și Eternis”.
De ce au protestat șoferii de Bolt la Oradea
Peste 100 de șoferi Bolt din Oradea s-au strâns sâmbătă, 14 iunie 2025, într-o parcare, la un protest pentru a cere comisioane mai mici și o comunicare mai bună cu platforma de ride-sharing, potrivit Bihoreanul.
Protestatarii au reclamat comisionul de 25% perceput de Bolt, pe care îl consideră exagerat, mai ales în contextul în care, spun ei, anul trecut acesta era de doar 10%.
La nemulțumiri se adaugă și modul de calcul al distanței de preluare a clienților, făcut „aerian”, nu în funcție de traseul real parcurs pe șosea. Astfel, în practică, sunt efectuate curse mai lungi decât cele plătite, conform sursei citate.
Totodată, protestatarii s-au plâns și de taxele către stat, care s-au mărit în ultima perioadă, și de valoarea tarifului minim, care este de 13 lei.
Aplicația de transport Bolt a fost lansată în anul 2013, la Tallinn, sub numele de Taxify, de către tânărul programator estonian Markus Villig, care avea 19 ani atunci și era încă la liceu. Între timp, compania a obșinut investiții de 2,2 miliarde de dolari și a anunțat că ajuns la venituri anuale de 2 miliarde de euro.
Tânărul antreprenor estonian ne-a acordat și un interviu, în exclusivitate pentru cititorii StartupCafe.ro, în anul 2017, la Tallinn.
În România, aplicația estoniană a intrat în anul 2016, când încă se numea Taxify. În prezent oferă pe piața românească servicii de transport la cerere, închiriere de trotinete electrice, livrare de mâncare (Bolt Food), precum livrare de produse alimentare și nealimentare (Bolt Market). De asemenea, Bolt are la București o divizie de software development, care deservește toate subsidiarele din Europa ale companiei.