Amalia Sătfoiu a lucrat mai bine de 20 de ani în străinătate, în companii din sectorul energetic. În 2017 a renunțat la corporație pentru a se întoarce în România, unde a luat drumul antreprenoriatului. A deschis aici Ami Amalia, o afacere cu haine tricotate de lux, care s-au vândut peste tot în lume. Dar, ca în orice business la început de drum, Amalia s-a lovit de provocări. „Nu am găsit în România această cultură de a avea încredere într-o firmă mică, să o ajuți, să fii puțin mai stringent cu o firmă mică decât ești cu o firmă mare”, a spus antreprenoare la podcastul ”Idei și antreprenori” realizat de StartupCafe.ro.
Urmărește interviul video cu Amalia Săftoiu direct pe YouTube
Amalia Sătfoiu crede că astăzi este mult mai ușor să devii antreprenor față de acum 8 ani, când a început ea business-ul în domeniul fashion.
“Cu taxele, în 2017, când am început noi, era un pic mai multă predictibilitate, era un pic mai multă stabilitate. Totuși, la nivelul Europei, taxa pe profit, taxele sunt și erau încă ok, dar mi s-au părut taxele pe salarii foarte mari comparativ cu alte țări în care am lucrat și comparativ cu ce primești. Mi s-a părut că este o discrepanță între ce plătim pentru angajați și ce primesc angajații pentru acele taxe pe care le plătim”, a spus Amalia Săftoiu.
Ami Amalia a început ca un magazin online, dar, pe măsură ce afacerea a crescut, antreprenoarea a decis să deschidă și un magazin fizic în București. A achiziționat un spațiu în centrul Capitalei, pe care l-a recondiționat și renovat, cu o investiție totală ce se ridică la 860.000 EUR.
Pentru afacerea sa cu haine tricotate, Amalia a accesat și fonduri europene nerambursabile, pe care le-a folosit pentru a deschide două fabrici, una în Oradea și alta în Deva. Recent, a obținut o a treia finanțare, pe care intenționează să o folosească în dezvoltarea fabricii din Deva.
„Știu că eram în Oradea. Probabil știți, în momentul acela era orașul cu cea mai mare absorbție de fonduri europene, lucru care se regăsea și în cultura orașului. Faptul de a fi antreprenor, de a accesa fonduri europene, nivelul de cunoștință al orădenilor despre această posibilitate era la un nivel pe care eu îl consider foarte ridicat comparativ cu restul țării. Așa că nu mi-a luat mult, doar câteva luni, să fiu întrebată: care este startup-ul tău. Așa că am pornit cu primul startup și primele informații le-am găsit pe StartupCafe. Prima mașină de tricotat am achiziționat-o prin acest proiect, am pus și noi, bineînțeles, mai mult decât era cerința, contribuția de 10%. Cred că am pus 100%, dar faptul că ai puțin ajutor a făcut lucrurile mult mai ușoare”, a spus antreprenoarea în interviul acordat StartupCafe.ro.
Una dintre problemele cu care s-a confruntat antreprenoarea când a deschis cele două fabrici a fost lipsa forței de muncă specializate în domeniul tricotajelor.
Amalia a explicat că numărul persoanelor cu experiență în industria tricotajelor este scăzut, iar majoritatea lucrătorilor din acest domeniu se află aproape de vârsta de pensionare. De-a lungul anilor, industria ușoară nu a mai fost atrăgătoare pentru tineri, iar în acest context, Amalia Săftoiu a decis să aducă forță de muncă din străinătate.
„Suntem în situația în care acum avem probabil 15 angajați din străinătate care au lucrat în fabrici de tricotaje de acolo. Eu mă simt foarte confortabil cu lucrul acesta pentru că eu am fost forță de muncă din afară în diferite proiecte. Știu că este un lucru foarte sănătos”, a spus antreprenoarea.
Pe lângă provocările legate de taxe și de lipsa de angajați specializați, primul obstacol al Amaliei Sătfoiu în drumul său antreprenorial a fost deschiderea unui site pentru afacerea sa.
„În planul meu de afaceri, partea de site era acolo importantă, nu urgentă, nu dificilă, ceva 10%. S-a dovedit a fi cea mai dificilă. În momentul acela a trebuit să descopăr că nu găseam în România oameni care să știe ceea ce a PayPal, un payment processor (n.r. procesator de plăți) din afară, alte lucruri care nu sunt prin conturi bancare. Văd acum o schimbare foarte mare și pe partea asta de comerț online, de a avea un site, de a știi cum să încasezi, să ai diferite metode de de plată. Cred că aceea m-a lovit pe mine foarte mult (n.r. a fost) să avem un un site bun, care să poată să vândă peste tot în lume, cu TVA-uri diferite, cu TVA intracomunitar și așa mai departe. A trebuit să plecăm cu un site internațional care să fie accesat din foarte multe țări, cu diferite monede, cu diferite metode de plată. Și ne-a creat ceva probleme partea aceea și nu ne pregătisem pentru asta”, a declarat Amalia Săftoiu.
În primii ani ai afacerii, produsele sale tricotate au fost cumpărate majoritar de străini.
„Când primeam raportul de la Paypal cu unde am vândut, aveam așa: 99,9% străinătate”, susține antreprenoarea. Cu timpul, procentul s-a modificat. „În acest moment avem peste 60% clienți din România”, a spus ea.
Amalia Săftoiu speră ca în 2025 afacerea să atragă și un investitor.
„Când ai un un copil, primele luni nu are nimeni voie să pună mâna pe el, nici soțul. Ok, poate îi mai dai voie. Pe urmă mai lași un bunic, mai lași pe cineva apropiat. La fel este și cu acest business. Cred că a ajuns în momentul în care ne dăm seama că are nevoie de o comunitate și nu numai de de noi sau nu numai de mine. Cred că am ajuns în acel moment în care legătura emoțională pe care o avem cu business-ul este destul de dezvoltată ca să înțelegem că avem nevoie să accelerăm creșterea lui ca să ajungă unde unde poate să fie”, a afirmat antreprenoarea.
Brandul românesc de modă Ami Amalia a încheiat anul 2023 cu o cifră de afaceri de un milion de euro, iar în 2024, potrivit Amaliei Săftoiu, veniturile au ajuns la 2 milioane de euro.
Amalia Săftoiu este originară din orașul Petroșani, județul Hunedoara. Antreprenoarea a lucrat mai bine de 20 de ani în companii din sectorul energetic, în SUA, Dubai, Norvegia, Kazahstan și Azerbaidjan.
La finalul interviului, Amalia a transmis și un mesaj pentru antreprenoarele și antreprenorii din România. Redăm o parte din el:
„Foarte mult timp ideea a fost că antreprenoriatul este doar pentru niște oameni speciali, doar pentru niște oameni foarte muncitori, doar pentru niște oameni din IT, doar pentru niște oameni care o să facă un „unicorn și o să aibă investiții și așa și așa mai departe. Într-o țară civilizată, antreprenoriatul nu este o alegere pe viață, poate să fie o chestie de o perioadă.
Le-aș spune antreprenorilor să nu le fie atât de multă teamă. Nu este un drum în care dacă ai început să fii antreprenor, ești antreprenor toată viața. Dacă știi cum să-l faci poți și să-l încerci, este mult mai ușor acum. Știu că suntem toți foarte stresați de situația politică din Europa, la nivel mondial, de această impreviziune a taxelor, a nivelului de taxe, dar totuși România are încă foarte mult potențial”, a spus fondatoarea Ami Amalia.