Bolt România afirmă, joi, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro, că, „în vremuri de austeritate fiscală”, șoferii parteneri care fac transport alternativ prin aplicația sa de ridesharing pot „accesa reduceri la carburanți și ghidaj în plata taxelor”, pentru a mai face economii. În urmă cu o lună, o serie de șoferi parteneri au făcut greve în anumite orașe, exprimându-și nemulțumirea față de costurile de operare a platformei Bolt. Și atunci, firma a amintit de programul de loialitate Bolt Rewards, pe care îl menționează și acum, după ce Guvernul a decis creșteri de TVA și accize.
„În contextul măsurilor de austeritate adoptate recent de Guvern”, programul de loialitate Bolt Rewards are rolul de a reduce costurile transportatorilor, a spus, joi, platforma online de intermediere a serviciilor de transport alternativ.
„TVA-ul general crește de la 19 la 21% dar și accizele la carburanți, care cresc cu 10% începând de la 1 august 2025, conform pachetului de măsuri fiscale. Pe acest fond economic, șoferii care operează pe platformele digitale pentru transport alternativ pot întâmpina dificultăți în gestionarea cheltuielilor” - afirmă Bolt.
Prin Bolt Rewards, șoferii de pe platforma Bolt pot accesa „reduceri exclusive la carburanți în stațiile Rompetrol”.
„Conducatorii auto parteneri sunt afectați de majorările TVA. Pentru ei, orice leu contează. La Bolt, ne dorim să îi ajutăm cât mai mult cu reducerea costurilor și cu activitatea pe platforma noastră. Le oferim reduceri la asigurare, dar și suport digital pentru contabilitate pentru cei care au decis să lucreze prin PFA, prin companii partenere care oferă asistență completă pentru clienții săi, fie că vorbim de sisteme IT pentru încasarea veniturilor sau plata taxelor sau de diverse forme de contract”, a explicat Maria Niculescu-Aron, general manager Bolt Romania.
Programul Bolt Rewards poate fi accesat atât conducătorii auto care activează în cadrul flotelor partenere, cât și cei care lucrează ca persoană fizică autorizată (PFA), potrivit sursei citate.
Programul de loialitate presupune patru niveluri, iar trecerea de la un nivel la altul se poate face strângând puncte prin efectuarea de curse. Punctele se acumulează pentru fiecare cursă, iar în timpul orelor de vârf sunt oferite puncte bonus, precizează Bolt.
Greva șoferilor de ridesharing
Sute de șoferi de ridesharing au protestat, în luna iunie 2025, în anumite orașe, față de comisioanele percepute de aplicații și față de modul de calcul al distanței de preluare a pasagerilor. În replică, Bolt a spus că ajustarea tarifelor cu 5% fusese deja prevăzută în strategia sa, înainte de izbucnirea grevei șoferilor.
„În ceea ce privește ajustarea tarifelor cu 5%, fusese deja planificată în strategia Bolt, anterior anunțării grevei. Merită menționat că informația conform căreia comisionul plătit de șoferii orădeni pe Bolt era 10% în urmă cu un an este incorectă. Comisionul standard pe aplicație este de 25%. Reamintim că, în afară de comision, Bolt nu percepe alte taxe. Iar atunci când există reduceri pentru pasageri sau bonusuri pentru șoferi, acestea sunt acoperite de Bolt.
În contextul unei piețe dinamice, aflată în prezent sub presiuni economice, Bolt înțelege nevoile șoferilor parteneri și pasagerilor deopotrivă. De aceea, în calitate de companie de tehnologie care intermediază prin intermediul unei aplicații digitale, Bolt acționează mereu în conformitate cu legea și susține activ șoferii în maximizarea veniturilor, prin beneficii concrete și parteneriate strategice”, a precizat Bolt, pentru StartupCafe, în data de 19 iunie 2025.
Tot atunci, Bolt a spus că vrea să „ajute în reducerea costurilor” șoferilor săi parteneri, inclusiv prin programul de loialitate Bolt Rewards.
Platforma estoniană de transport alternativ și livrări, Bolt, a fost lansată în anul 2013, la Tallinn, sub numele de Taxify, de către tânărul programator estonian Markus Villig, care avea 19 ani atunci și era încă la liceu. Între timp, compania a obținut investiții de 2,2 miliarde de dolari și a anunțat că ajuns la venituri anuale de 2 miliarde de euro.
În România, aplicația estoniană a intrat în anul 2016, când încă se numea Taxify. Bolt spune că este „lider de piață în România”, compania activând în 40 de orașe românești. Platforma este prezentă în România cu serviciile de transport la cerere, de închiriere de trotinete electrice, de livrare de mâncare (Bolt Food), livrare de produse alimentare și nealimentare (Bolt Market) și cu divizia de software development, care deservește toate subsidiarele din Europa ale companiei.
La nivel internațional, Bolt are peste 200 de milioane de utilizatori în mai mult 600 de orașe din peste 50 de țări din Europa și Africa.