Funcționari ai Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene au ieșit, și vineri, dimineața, la un protest spontan în fața instituției, față de măsurile anunțate de Guvernul Ilie Bolojan, de reducere a cheltuielilor în sectorul bugetar.
Circa 200 de angajați ai MIPE au participat la protestul spontan, reclamând că Guvernul le taie din sporuri și alte venituri, ceea ce ar conduce, spun ei, la scăderea veniturilor sub nivelurile din alte ministere.
MIPE are aproximativ 2.000 de salariați în total.
Și luni, 30 iunie, au protestat sute de angajați ai MIPE. „Protest spontan la MIPE contra tăierilor: Ne trebuie bani europeni, dar angajații care asigură absorbția acestor fonduri trebuie să se «sacrifice» pentru strategia Bolojan de resuscitare a unui buget de stat pe care tot guvernanții l-au adus în starea actuală!”, scria în mesajul, publicat luni de Federația Publisind, care însoțește imaginile video cu protestul angajaților de la MIPE, citat de HotNews.
Sindicatul „MIPE Normalitate”, afiliat la Federația Publisind și BNS, a organiza și în mai 2024 un protest în fața sediului ministerului. BNS a arătat atunci că salariile angajaților MIPE „sunt susținute majoritar din sursă externă, printr-un efort al Comisiei Europeane de a păstra personalul bine pregătit în sistem”.

Luni, 30 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanță care taie din sporul pentru condiții vătămătoare, din sectorul bugetar.
Premierul Ilie Bolojan a anunțat ulterior și „reanalizarea unor sporturi care sunt aplicate în cascadă” în ministere și a criticat slaba absorbție a fondurilor europene.
„Avem ministere care și-au aplicat sporuri de câte 50-45% și practic prin două operațiuni și-au dublat salariile. Dar n-ar fi fost asta problema dacă apelurile de proiecte pe fondurile europene ar fi fost lansate la timp - dar nu sunt lansate la timp-, dacă evaluarea proiectelor s-ar fi făcut repede și n-ar fi fost întârzieri și dacă absorbția fondurilor europene ar fi într-un grafic care să ne asigure confortul că le vom absorbi pe toate până la finalul acestei perioade, dar nu suntem în această situație”, a spus Bolojan.
Una dintre finanțările europene pentru care antreprenorii români și-au exprimat nemulțumirea este apelul de digitalizare a IMM-urilor, în valoare totală de aproape 350 milioane EUR, din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Au trecut deja mai mult doi ani de când antreprenorii IMM au terminat de depus proiectele în sistemul PNRR, dar nici până acum nu au fost generate plăți.