O serie de patroni din domeniul HoReCa critică dur majorarea TVA, anunțată de premierul Bolojan, antreprenorii plângându-se comunității StartupCafe.ro, de impactul măsurilor fiscale asupra restaurantelor.
Alex Costea, care are o cafenea în centrul Iașiului, atrage atenția că majorările de TVA anunțate de Bolojan pică într-o perioadă în care oricum activitatea în turism și HoReCa este în scădere.
„Din păcate, Guvernul nu a înțeles gravitatea situației în care se află ospitalitatea românească, cu toate implicațiile pe care le presupune, inclusiv în industria turismului. Orice procent accentuează viteza cu care se scufundă barca. În plin sezon, locațiile se închid pe capete sau sunt de vânzare. Numărul turiștilor e la 30% față de acum 2 ani. Suntem în urma tuturor țărilor din regiune. Nu suntem competitivi nici macar regional, nu mai zic european sau la nivel mondial”, a declarat, pentru StartupCafe.ro, antreprenorul Alex Costea.
Costea, care este președinte al patronatului ospitalității HOTRECC Iași și vicepreședinte al Federației Patronatelor din Industria Ospitalității (FPIOR), consideră că deja prețurile din România au depășit puterea de suportabilitate a populației.
„Sectorul nostru are nevoie ca de aer de relaxare fiscală și posibilitatea de a accesa granturi ori împrumuturi pentru a crește și astfel să poată recupera din decalaj, moment în care va produce valoare adăugată la buget. Personal consider ca aceasta crestere care lor li se pare mică, în realitate nu ne-o putem permite nici noi ca mediu de afaceri, nici consumatorii nostri. Prețurile la noi în țară au depasit deja puterea de suportare a populației”, a mai spus Alex Costea.
La rândul său, Răzvan Baltă, care are a deschis două cluburi și un pub la Botoșani, se teme că majorarea TVA ar putea „scufunda HoReCa”.
„Orice punct procentual adăugat la TVA e ca un săculeț cu plumb legat la piciorul unui înotător, nu face decât să tragă în jos HoReCa. Trebuie avut mare grijă, orice completare poate oricând scufunda HoReCa”, a declarat, pentru StartupCafe.ro, Razvan Baltă, președinte al patronatului HoReCa Botoșani.
În partea cealaltă a țării, în Banat, Corina Macri deține un hotel și un restaurant la Timișoara, printre alte business-uri. Antreprenoarea se arată resemnată acum.
„Mediul privat face eforturi de 30 de ani. Eforturi private. Se perfecționează, merge la cursuri și târguri, învață, crește. Mediul privat este pe creștere. Doar statul este în faliment. Cu toată bunăvoința, încercăm să le explicăm cum să facă să crească economia, să funcționăm în ciuda faptului ca unii muncim și alții iau decizii”, a declarat, pentru StartupCafe.ro, Corina Macri, vicepreședintă a federației patronale FPIOR.
La rândul său, Valentin Șoneriu controlează compania brașoveană CarmOlimp, un puternic furnizor de produse din carne pentru restaurante și magazine. De asemenea, el a lansat restaurante la Brașov și pe Litoral. Acum Valentin Șoneriu este președintele Federației Patronatelor din Industria Ospitalității, care a încercat să convingă Guvernul să nu crească TVA în HoReCa.
„Noi cred că am explicat extrem de clar și de tranșant situația. Din fonduri private am comandat studii și analize de piață. Orice punct procentual poate îngropa industria aceasta. Nu știu cum să fiu și mai limpede de atât. Mărirea TVA și mărirea impozitului pe dividende vor însemna scăderea veniturilor statului, nu creșterea lor”, a declarat, pentru StartupCafe.ro, Șoneriu.
Reamintim că, miercuri, premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial că, de la 1 august 2025, Guvernul va mări TVA în HoReCa de la 9% la 11%, cu posibilitatea de majorare până la 21%, la finalul anului, în funcție de rezultatele colectării la buget. De asemenea, TVA standard va crește de la 19% la 21% de la 1 august 2025, potrivit premierului.