Luni, 19 mai 2025, după ce românii au decis prin vot noul președinte al României, șase antreprenori și investitori importanți au transmis, la solicitarea StartupCafe.ro, ce așteptări au de la Nicușor Dan, care urmează să ocupe funcția de șef al statului în perioada 2025–2030.
Alexandru Lăpușan (Zitec): „Punți între românii divizați de propaganda extremistă și pro-rusă”
Alexandru Lăpușan, cofondator al companiei IT Zitec, își dorește ca Nicușor Dan să fie un „președinte implicat”.
„Așteptarea mea este să fie un președinte implicat, cu scop principal de a construi punți între românii divizați de propaganda extremistă și pro-rusă. De asemenea, mă aștept să numească profesioniști în pozițiile controlate de Președinte, să avem o șansă la justiție corectă și servicii secrete aflate cu adevărat în slujba românilor. Nu în ultimul rând, mă aștept la mult tact și diplomație, pentru a numi prim-miniștri cu care să navigăm cât mai ușor prin furtuna economică în care suntem” – a declarat, pentru StartupCafe.ro, Alexandru Lăpușan.
Iulian Nedea (Simtel Team): OKR – obiective prin rezultate cheie
Iulian Nedea, cofondator al companiei de inginerie Simtel Team, unul dintre liderii naționali în soluții tehnologice pentru energie fotovoltaică, așteaptă de la președintele ales al României, Nicușor Dan, o abordare managerială ca în firmele cele mai performante.
„În plan intern, așteptarea este ca Nicușor Dan să comunice cu societatea, să creioneze o strategie – viziune de țară, să preia mesajul ei și să-l ducă către zona de execuție – Guvern. Să lucreze ca un consiliu de administrație ce reprezintă investitorii – oamenii – și să pună presiune pe implementarea cu succes a business planului – nevoile oamenilor – și strategia de țară pe următorii 5 ani. Să fixeze obiective și rezultate cheie pentru guvern – OKR-uri – obiective prin rezultate cheie. Să măsoare și să expună rezultatul obiectivelor trimestrial. În plan extern, să lucreze proactiv în relațiile externe pentru interesul României”, a declarat, pentru StartupCafe.ro, Iulian Nedea, cofondator al Simtel Team, companie listată pe Bursa de la București.
Bogdan Iordache (investitor Underline Ventures): Restructurarea cheltuielilor statului
Bogdan Iordache, șeful fondului de capital de risc Underline Ventures, un important investitor în startup-uri de tehnologie din România și din regiune, își dorește ca președintele Nicușor Dan să promoveze un guvern care să fie capabil să restructureze cheltuielile statului, pe termen lung.
„Cred că, pe termen imediat, păstrarea clară a direcției euro-atlantice va aduce o reducere a riscului de țară perceput de investitori. Pe termen lung, România are nevoie de reforme și restructurarea cheltuielilor statului, și dacă aceasta se va face precum în București, vom avea niște măsuri clare în viitorul foarte apropiat” – a declarat, pentru StartupCafe.ro, investitorul Bogdan Iordache.
Cristina Țoncu (Techcelerator): Președintele să promoveze internațional ecosistemul antreprenorial românesc
Cristina Țoncu este cofondatoare și directoare de programe a acceleratorului de startup-uri Techcelerator, precum și director regional al Romanian Tech Startups Association (ROTSA).
„Mi-aș dori ca domnul Nicușor Dan, noul președinte al României, să susțină o viziune clară pentru economia de inovație și asumarea unui rol de promotor internațional al ecosistemului antreprenorial românesc. Astfel, cred că ar trebui să sprijine, în mod activ și constant, o viziune coerentă privind transformarea României într-un hub regional pentru tehnologie, startup-uri și investiții. Ceea ce presupune sprijin pentru politici publice care accelerează digitalizarea administrației, reduc birocrația pentru antreprenori și încurajează investițiile private în inovație și cercetare. De asemenea, chiar dacă rolul președintelui este limitat executiv, diplomația economică poate juca un rol major. Mă aștept ca Nicușor Dan să promoveze activ imaginea României ca destinație de business tech la nivel european și internațional și să atragă parteneriate strategice pentru accelerarea investițiilor, a scalării startup-urilor și a retenției de talente”, a declarat Cristina Țoncu, pentru StartupCafe.ro.
Ștefan Iarca, antreprenor AI: Importanța antreprenorilor în economia României
Ștefan Iarca și colegii săi au fondat, în 2018, când erau încă la facultate, în Timișoara, startup-ul XVision, o soluție medicală de analiză a radiografiilor. Între timp, compania s-a rebranduit ca Rayscape și s-a dezvoltat ca platformă medicală care utilizează tehnologii avansate de inteligență artificială (AI).
Tânărul antreprenor român așteaptă de la președintele Nicușor Dan să promoveze importanța antreprenorilor în societatea românească.
„Fiindcă, din punct de vedere constituțional, Președintele nu are atribuții directe, «operaționale» în ceea ce privește economia țării, așteptările mele ar fi în primul rând să consulte Parlamentul și să ajungă cât mai repede la o formulă guvernamentală competentă, care să poată gestiona eficient situația economică dificilă prin care trecem. În al doilea rând, să aducă în centrul discursului public importanța antreprenorilor în economia României și să încurajeze, prin creionarea temei ca fiind una centrală pentru țară, sprijinul sectorului public pentru antreprenori”, a declarat, pentru StartupCafe.ro, Ștefan Iarca, cofondator și CEO al Rayscape, startup care utilizează inteligența artificială pentru a dezvolta produse care sprijină medicii radiologi în analiza și interpretarea imaginilor medicale.
Marius Ghenea, investitor: „Președinte mediator” în loc de „președinte jucător” și „președinte absent”
Investitorul și antreprenorul Marius Ghenea, șeful fondului de investiții Catalyst România, care finanțează startup-uri de tehnologie, își dorește ca Nicușor Dan să fie un „președinte mediator”, după experiențele pe care România le-a avut în ultimii 20 de ani cu un „președinte jucător” (Traian Băsescu) și un „președinte absent” (Klaus Iohannis).
Iată ce ne-a transmis Marius Ghenea, la solicitarea StartupCafe.ro:
Victoria lui Nicușor Dan este, în opinia mea, o victorie pentru România, dar și o victorie pentru Uniunea Europeană, mai ales în condițiile în care vedem tendințe centrifuge în mai multe țări care sunt membri ai Uniunii. Este bine să vedem țări ca România, mai ales cele din Noua Europă, deci din fostele țări comuniste, care reușesc să mențină drumul pro-european nealterat, în ciuda presiunilor interne și externe (trebuie să menționăm din nou intervenția clară a Rusiei în alegerile din România, pe diverse canale, de la social media, atacuri cibernetice și până la agenți străini infiltrați aici și care s-au activat în campania electorală).
„Trebuie însă să înțelegem corect atribuțiile Președintelui, care sunt limitate, mai ales pe zone care țin de politica internă și de politici economice și sociale.
Ce așteptăm acum de la Nicușor Dan sunt două lucruri foarte importante:
- În primul rând, să fie cu adevărat un mediator al societății românești, probabil cel mai important rol al Președintelui; având în față exemple de „așa nu”, cum au fost un președinte așa-numit jucător și apoi un președinte care a fost complet absent atunci când era cea mai mare nevoie de această mediere, cred că Nicușor Dan poate merge pe o linie de mijloc în care nici nu își depășește atribuțiile, dar în același timp este activ și acționează în interesul național!
- În al doilea rând, ca o condiție tehnică de a reuși să înceapă bine mandatul său, Nicușor Dan are obligația să găsească rapid, prin consultări și bazat pe legitimitatea pe care i-a dat-o votul masiv al cetățenilor, cea mai bună formulă guvernamentală pentru România, în primul rând cel mai potrivit Premier (iar din acest punct de vedere, așa cum am mai spus-o, eu l-aș susține fără niciun fel de ezitare pe Ilie Bolojan, care a demonstrat deja nu doar competență și performanțe în administrația de stat, dar și integritate și o anumită empatie cu oamenii acestei țări, empatie pe care mulți politicieni o pierd cam repede atunci când ajung în poziții de influență în statul român).
Dar, separat de Premier, e nevoie de o guvernare stabilă, ceea ce ar impune o majoritate parlamentară, și nu un guvern minoritar, așa că, din păcate, de la sloganurile de tip „jos sistemul” (să nu uităm că ambii candidați din turul doi sunt în esență candidați anti-sistem), trebuie să ne întoarcem pragmatic la clasa politică actuală, care ar putea genera soluțiile pentru România următorilor ani, cu condiția foarte importantă ca această clasă politică, în ansamblu (toate partidele, începând cu PSD și terminând cu AUR), să înțeleagă faptul că electoratul le-a dat tuturor un vot de blam și că toți trebuie să se schimbe, să se reformeze pentru a reprezenta mai bine populația, cetățenii. Atât pentru că până acum au făcut-o destul de prost, cât și pentru faptul – poate chiar mai important – că la o schimbare majoră de generații, pe care o vedem, cetățenii mai tineri ai României (în special milenialii și generația Z), au cu totul alte pretenții de la politicieni: nu mai funcționează populismul, nu mai sunt acceptate corupția, abuzul în funcție sau traficul de influență. Generațiile mai noi sunt și vor fi din ce în ce mai exigente cu clasa politică, iar cei care nu se reformează, nu se reinventează, vor dispărea curând, asemenea dispariției dinozaurilor.
Deocamdată, Nicușor Dan a fost investit de noi cu un capital de încredere extraordinar și care, foarte important, a fost atribuit de către alegători pentru prima oară în alegerile prezidențiale din România „pe persoană fizică”, deoarece el a luat aceste peste 6 milioane de voturi de la români fără a fi cu adevărat susținut de un partid, chiar dacă trebuie notată și aplaudată poziția câtorva partide, ca UDMR în primul rând, apoi PNL și USR, care au susținut în mod oficial, cel puțin în turul al doilea, această candidatură! Dacă vreți, acesta este marele câștig al acestor alegeri: că, pentru prima dată în istoria recentă a României, un independent ajunge în cea mai înaltă funcție în stat, ceea ce, teoretic, arată o maturizare a electoratului românesc și nu invers.
Dar să nu uităm că românii oferă multă încredere unui lider în anumite momente grele, dar nu pentru mult timp, așa că acel capital de încredere trebuie extrem de bine investit de Nicușor Dan în cele mai bune decizii politice și personale în următoarea perioadă, dar și într-o comunicare excelentă cu România în ansamblu și cu partenerii externi ai țării noastre. Iar, așa cum am văzut cu toții, comunicarea nu este punctul lui forte (chiar și în condițiile în care, în ultimele săptămâni, a dezbătut cu un scaun gol!).
Am și eu însă încrederea că Nicușor va găsi soluțiile potrivite pentru rezolvarea acestor probleme politice majore și că are resurse importante de a-și îmbunătăți toate ariile care trebuie îmbunătățite pentru a deveni, de ce nu, cel mai bun Președinte pe care l-a avut România în întreaga sa istorie!”