Asociația Importatorilor de Motociclete și Motocicluri (AIDMM) se plânge, joi, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro, că noul ghid oficial de finanțare în programul Rabla pentru Tractoare 2025, publicat recent în Monitorul Oficial, exclude vehiculele mici.
Importatorii și distribuitorii moto acuză Ministerul Mediului și Guvernul că că au „modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii”.
„Excluderea din program a celor 6 categorii de tractoare de dimensiuni mici și medii și păstrarea doar a celor de categorie mare și pe șenile (categoria C) defavorizează exact segmentul cel mai numeros din domeniul agricol, cel al fermelor mici și mijlocii, care nu vor avea astfel acces la această subvenție. În același timp, în forma sa actuală Ghidul favorizează atât marii fermieri, cu un potențial financiar mai mare, cât și importatorii de tractoare și utilaje agricole de mari dimensiuni”, a afirmat Ivan Sebastian, reprezentant al Asociației Importatorilor de Motociclete și Motocicluri.
Regulamentul (UE) nr. 167/2013 stabilește clar, la art. 3 pct. 8, că:
„Tractor înseamnă orice vehicul agricol sau forestier cu motor (...) a cărui principală funcție constă în puterea sa de tracțiune” – iar în art. 4 detaliază categoria T ca fiind destinată tractoarelor pe roți, inclusiv cu indicele „b”, adică tractoare care ating viteze peste 40 km/h.
AIDMM spune că, în forma supusă consultării publice, ghidul Rabla pentru Tractoare, elaborat de Ministerul Mediului, nu conținea nicio mențiune despre excluderea acestor categorii.
„Aceste modificări au fost adăugate doar în forma finală, fără reluarea consultării publice — fapt ce contravine dispozițiilor Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică” - acuză acum asociația de importatori și distribuitori moto.
„Nu poți schimba o definiție stabilită printr-un regulament european printr-un ghid administrativ și să excluzi din legalitate o categorie omologată. Tractoarele T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b sunt omologate la nivel european și recunoscute în legislația națională. A le scoate din eligibilitate echivalează cu o discriminare mascată în normă tehnică”, se mai arată în comunicat.
Acum, distribuitorii de tractoare și vehicule de uz agricol (alte utilaje decât tractoarele, folosite în fermele mici și mijlocii pentru lucrările de mici dimensiuni efectuate pentru creșterea plantelor sau animalelor) solicită emiterea de urgență a unui nou ordin, care să:
- „suspende aplicarea prevederilor actuale până la clarificarea legală;
- corecteze definițiile în conformitate cu alinierea la Regulamentul (UE) nr. 167/2013
- includă explicit în cadrul eligibilității a tuturor vehiculelor omologate legal în categoriile T și subcategoriile aferente, cu respectarea principiului liberei concurențe și al egalității de tratament între beneficiari”.
Asociația îi amenință pe guvernanți cu procese, dacă nu includ în programul Rabla pentru Tractoare și vehiculele mici.
„În lipsa unui răspuns oficial, se ia în calcul acționarea în contencios administrativ pentru anularea parțială a ghidului, în baza art. 1 alin. (6) din Legea 554/2004, pentru încălcarea principiilor de legalitate și transparență” - se mai arată în comunicatul AIDMM.
Prin programul Rabla pentru Tractoare 2025, fermierii români vor putea să obțină de la Administrația Fondului pentru Mediu ajutoare de câte 55.000 EUR pentru a-și achiziționa un utilaj nou, în anumite condiții, în schimbul casării unuia uzat.