Miercuri, 23 noiembrie 2025, s-a publicat în Monitorul Oficial, noul Ghid de finanțare pentru fermierii români care vor să-și cumpere un utilaj nou cu prima de casare de până la 55.000 de euro acordată de stat prin programul Rabla pentru Tractoare 2025.
Descarcă de AICI Ordinul nr. 1.149/2025 al ministrului mediului, apelor și pădurilor pentru modificarea Ghidului de finanțare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului național de tractoare și mașini agricole autopropulsate, aprobat prin Ordinul ministrului mediului, apelor și pădurilor nr. 2.499/2024.
Noul ordin s-a publicat și pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).
Programul se adresează producătorilor agricoli, persoane fizice, care își desfășoară activitatea în domeniul producției agricole primare.
Printre altele, documentul prevede:
- Valoarea de achiziție a tractorului/mașinii agricole autopropulsate, inclusiv a accesoriilor agricole aferente, nu trebuie să depășească echivalentul în lei al valorii de 55.000 euro, cu TVA inclusă. Cursul RON/EUR utilizat în cadrul ghidului este cursul InforEuro aferent lunii anterioare demarării sesiunii de înscriere.
- Intensitatea ajutorului reprezintă 65% din valoarea de achiziție a tractorului și/sau mașinii agricole autopropulsate noi, inclusiv a accesoriilor agricole aferente.
- În cazul tinerilor fermieri, intensitatea ajutorului este de 80% din valoarea de achiziție a tractorului și/sau mașinii agricole autopropulsate noi, inclusiv a accesoriilor agricole aferente. Tânăr fermier este persoana cu vârsta până la 40 de ani inclusiv, la momentul înscrierii în program, care îndeplineşte cerinţa de a fi „şeful exploataţiei“ prin deţinerea atestatului de producător.
- Beneficiarii trebuie să suporte restul de 20-35% din valoarea de achiziție a utilajului respectiv.
- Ajutorul de stat va fi acordat solicitantului care îndeplinește condițiile de eligibilitate, sub rezerva predării spre casare a unui autovehicul uzat și achitării contribuției proprii. Autovehicul uzat înseamnă orice autoturism, microbuz, autoutilitară uşoară sau autospecială/autospecializată uşoară, tractor/maşină agricolă autopropulsată care va fi predat(ă) spre casare.
Președintele AFM este cel care dispune data de deschidere a sesiunii de înscrieri la finanțare. Înscrierea solicitanţilor în program se va realiza prin completarea cererii de finanţare descărcate din aplicaţie şi încărcarea documentelor dosarului de finanțare.
Conţinutul dosarului de finanţare
Documentele pe care le încarcă solicitantul persoană fizică în aplicaţie sunt:
- a) cererea de finanţare;
- b) actul de identitate al solicitantului, valabil la momentul înscrierii în aplicaţie;
- c) certificatul de atestare fiscală privind obligaţiile de plată către bugetul de stat, emis pe numele solicitantului de către organul teritorial de specialitate al Ministerului Finanţelor, în termen de valabilitate la momentul înscrierii în aplicaţie;
- d) certificatul de atestare fiscală privind impozitele şi taxele locale şi alte venituri ale bugetului local, emis pe numele solicitantului de către autoritatea publică locală în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul, în termen de valabilitate la momentul înscrierii în aplicaţie;
- e) atestatul de producător, emis pe numele solicitantului, în termen de valabilitate la momentul înscrierii în aplicaţie.
Certificatele emise în format electronic vor fi încărcate în aplicaţie în acelaşi format în care au fost eliberate de autorităţile/instituţiile emitente. Nu se vor admite documentele reprezentând scanare/imagine după documentul emis în format electronic.
Practic, fermierii se vor înscrie ei direct în program, pe site-ul AFM, conform modificărilor de ghid operate acum.
În termen de maximum 60 de zile de la data înscrierii în program, se parcurg următoarele etape:
- a) selectarea de către solicitant a unui dealer validat, prin intermediul aplicaţiei;
- b) efectuarea analizei de către dealer a documentelor încărcate de solicitant;
- c) aprobarea/respingerea/refuzul solicitanţilor de către dealer.
În termen de maximum 30 de zile de la data selectării dealerului de către un solicitant, dealerul analizează documentele încărcate de fermier şi selectează în aplicaţie propunerea de aprobare a solicitanţilor care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate stabilite prin ghid.
Ca urmare a analizei, dealerul propune pentru aprobare, în aplicaţie, solicitanţii care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate prevăzute în ghid.
AFM generează, prin intermediul aplicaţiei, lista cuprinzând solicitanţii propuşi spre aprobare, iar Comitetul director al AFM avizează lista proiectelor şi le propune spre aprobare Comitetului de avizare.
Comitetul de avizare aprobă proiectele selectate pentru finanţare, iar apoi AFM publică pe pagina sa de internet lista proiectelor aprobate pentru finanţare şi comunică beneficiarilor cuantumul ajutorului de stat.