Compania americană Yahoo! vinde unei firme de investiții cunoscuta publicație online TechCrunch, specializată în informații din lumea tehnologiei și a startup-urilor tech.
Cumpărătorul, firma americană de investiții media Regent, a precizat că va finaliza achiziția în următoarele săptămâni.
TechCrunch se va alătura altor publicații cu impact mare în jurnalismul de tehnologie, intrate recent în portofoliul Regent. Anterior firma de investiții media a cumpărat Foundry, care reunește redacții ca PCWorld, Macworld, InfoWorld, CIO, TechAdvisor și altele.
„Suntem încântați să aducem TechCrunch și Foundry în portofoliul nostru. TechCrunch a fost editorul numărul unu pentru toate startup-urile, de la înființarea sa în 2005, și abia așteptăm să-i extindem acoperirea, deoarece oferă publicului nostru știri, opinii și analize despre companiile de tehnologie din întreaga lume”,
După finalizarea tranzacției, Yahoo! Va păstra o mică participație în TechCrunch, potrivit publicației.
„Yahoo a decis să vândă TechCrunch pentru că, până la urmă, ADN-ul nostru este pur și simplu diferit de restul portofoliului său. În timp ce Yahoo Sports, Yahoo News și Yahoo Finance excelează la agregare (agregă știri scrise de alte publicații n.r.), TechCrunch a fost întotdeauna despre știri și analize originale. Și momentul vânzării are sens. În timp ce o mare parte din industria de știri a fost lovită de o serie de provocări – de la rezumate generate de inteligență artificială până la transformarea Twitter în X – TechCrunch a depășit această tendința în ultimul an, crescandu-si constant numărul de cititori. Secretul nostru? Punem cititorii pe primul loc, livrăm noutățile pe care trebuie să le cunoaștem, fără părtinire, și prezentăm latura umană nebunească, adesea ridicolă, a lumii tehnologiei”, a explicat TechCrunch.
Site-ul TechCrunch.com a primit, în luna februarie, 12,6 milioane de vizite, potrivit estimărilor Similar Web.
TechCrunch.com oferă cititorilor acces gratuit la articole, dar, la un moment dat, a dezvoltat și o secțiune de articole exclusive pe bază de abonament. Anul trecut, TechCrunch a renunțat la produsul său pe abonament și a concediat 8 angajați, potrivit AdWeek.
Pe lângă afacerea jurnalistică, TechCrunch organizează și conferința anuală Disrupt, unde vin fondatori de startup-uri și directori de mari companii de tehnologie.
TechCrunch.com a fost lansat în iunie 2005, de firma de investiții Archimedes Ventures, condusă de Michael Arrington, un blogger și antreprenor american, alături de Keith Teare, un antreprenor anglo-american, conform Wikipedia.
Publicația online americană a ajuns acum la cel de-al cincilea proprietar al său, în urma a patru tranzacții care au avut loc de-a lungul timpului:
- Mai întâi, TechCrunch a fost cumpărată, în 2010, de firma americană de servicii online AOL, pentru suma de 25 de milioane de dolari.
- În 2015, colosul telecom american Verizon Communications a cumpărat Yahoo! și AOL cu tot cu TechCrunch.
- În 2021, Verizon a vândut, către compania de investiții Apollo Global Management, AOL și Yahoo!, alături de alte active media. Astfel, TechCrunch a intrat în proprietatea Apollo, care a integrat site-ul media în businessul Yahoo!
- Acum, în martie 2025, firma de investiții de private equity Regent, cumpără separat TechCrunch de la Yahoo, pentru o sumă confidențială.
Redacția TechCrunch are birouri la San Francisco și la New York.