Producătorii de telefoane, tablete, căști și alte dispozitive electronice portabile trebuie să folosească mufe de încărcare USB-C, potrivit unei directive europene care a intrat în vigoare sâmbătă, 28 decembrie 2024.
Directiva Încărcătorului Comun, realizată la propunerea Comisiei Europene, a fost aprobată în anul 2022 de către Consiliul UE, iar producătorii de electronice au avut la dispoziție doi ani de zile pentru implementare.
Două modificări ale Directivei privind echipamentele radio au introdus soluția de „încărcare comună”:
- Directiva (UE) 2022/2380 de definire a cerințelor soluției de „tarifare comună”
- Regulamentul delegat (UE) 2023/1717 al Comisiei, de actualizare a trimiterilor la specificațiile tehnice pentru încărcarea prin cablu.
Asta înseamnă că toate aparatele electronice de dimensiune mică și medie vândute în UE trebuie să fie compatibile cu porturi USB-C pentru încărcare. Aici intră telefoane, tablete, camere digitale, căști, console de jocuri video, boxe portabile, cititoare e-book, mouse-uri, tastaturi și sisteme de navigație, printre altele. Din 2026, directiva se va aplica și pentru laptop-uri.
Utilizatorii europeni vor putea să-și încarce dispozitivele cu orice încărcător USB-C, indiferent de marca dispozitivului. De asemenea, UE menționează și un standard de încărcare rapidă, menit să prevină limitarea nejustificată a vitezei de încărcare a diferiților producători.
Totodată, europenii pot cumpăra produse electronice fără încărcătoare incluse în pachet. Se estimează că reducerea producției și eliminării noilor încărcătoare va reduce cantitatea de deșeuri electronice cu 980 de tone anual.
Câțiva producători de telefoane deja se conformează noilor reguli, prin vânzarea dispozitivelor fără încărcătoare în cutie.
Despre încărcătorul universal s-a mai scris pe StartupCafe.ro, atunci când Comisia pentru Piață Internă şi Protecția Consumatorilor a Parlamentului European și-a adoptat poziția referitor la Directiva privind echipamentele radio, care mai apoi a fost negociată în plen și votată de Consiliul UE.