TikTok încalcă legislația europeană privind serviciile digitale (Digital Services Act – DSA) prin faptul că nu a publicat un depozit de reclame, așa cum este obligatoriu potrivit legii, transmite Comisia într-un comunicat publicat joi.
CE a constatat că platforma nu furnizează informațiile necesare cu privire la conținutul reclamelor, la utilizatorii vizați de reclame și la cine a plătit pentru reclame. Mai mult, depozitul de reclame al TikTok nu permite publicului să caute în mod cuprinzător reclame pe baza acestor informații, limitând astfel utilitatea instrumentului.
Constatările preliminare se bazează pe o investigație aprofundată care a inclus, printre altele, analiza documentelor interne ale companiei, testarea instrumentelor TikTok și interviuri cu experți în domeniu, a transmis Comisia.
„Transparența în publicitatea online – cine plătește și cum este vizat publicul – este esențială pentru protejarea interesului public”, a declarat șefa UE pentru tehnologie, Henna Virkkunen.
Acest lucru nu duce la finalizarea anchetei, iar aplicația chineză se poate apăra prin examinarea documentelor din dosarul de investigație al Comisiei și prin răspunsul în scris la constatările preliminare ale Comisiei.
În cazul în care ancheta se încheie prin confirmarea acuzațiilor, CE poate amenda TikTok cu până la 6 % din cifra de afaceri anuală totală la nivel mondial.
Comisia Europeană a deschis o anchetă în luna februarie a anului trecut pentru a evalua dacă TikTok ar fi încălcat Actul legislativ privind Serviciile Digitale (DSA).
Pe lângă transparența publicitară, deschiderea procedurii a acoperit și efectele negative care decurg din conceperea sistemelor algoritmice ale TikTok, asigurarea vârstei, obligația sa de a asigura un nivel ridicat de confidențialitate, siguranță și securitate pentru minori și accesul la date pentru cercetători, pentru care investigația continuă.
Între timp, în luna decembrie 2024, Comisia a deschis încă o investigație privind riscurile sistemice de la alegeri, după cazul din România, în temeiul aceleiași legi europene (DSA), despre care s-a mai scris pe StartupCafe.ro.