Aplicația financiară Revolut, utilizată de milioane de oameni și în România, a anunțat joi că a obținut o licență bancară în Marea Britanie, cu restricții din partea autorității de reglementare.
Compania fondată la Londra de Nikolay Storonsky și Vlad Yatsenko a anunțat că a obținut licența bancară de la Prudential Regulation Authority (PRA), organismul de reglementare responsabil cu supravegherea sectorului bancar din Marea Britanie, după mai bine de trei ani de așteptare.
Fintechul, care are peste 9 milioane de utilizatori „acasă” și 45 de milioane la nivel global, va intra acum într-o etapă de mobilizare, respectiv de „Autorizare cu restricții”, fiind una normală pentru multe bănci noi din UK, susține compania într-un comunicat de presă.
„Nimic nu se schimbă pentru clienții din Marea Britanie în această perioadă de restricții, care permite noilor bănci precum Revolut să finalizeze dezvoltarea operațiunilor lor bancare în Marea Britanie înainte de a fi lansate pe piață. Până atunci, clienții din Marea Britanie pot continua să utilizeze contul lor e-money Revolut ca și până acum”, a anuțat compania financiară.
„Suntem extrem de mândri că atingem acest punct important în drumul companiei și ne vom asigura că vom face din Revolut banca preferată de clienții din Marea Britanie”, a spus Nik Storonsky, CEO-ul Revolut.
Licența bancară va permite Revolut să accepte depozite de la clienți și să ofere produse precum împrumuturi și carduri de credit, potrivit CNBC.
Revolut a solicitat pentru prima dată licența bancară în 2021, funcționând în Uniunea Europeană, inclusiv în România, cu o licență bancară obținută în Lituania în anul 2018.
Aplicația financiară și-a dublat veniturile în anul 2023 față de anul precedent și a reușit cel de-al treilea său an întreg pe profit. Am scris pe larg pe StartupCafe.ro despre rezultatele Revolut la nivel global și în România AICI.
Cine sunt fondatorii Revolut
Compania de finanțe personale și tranzacții Revolut a fost fondată în anul 2015, la Londra, de către Nikolay Storonsky (CEO) și Vladyslav Yatsenko (CTO).
Directorul general (CEO) și cofondatorul Revolut Nikolay Storonsky (39 de ani) s-a născut în Rusia, iar tatăl său, Nikolay Mironovich Storonsky, a deținut funcții manageriale în Gazprom, compania energetică deținută de statul rus. Tânărul Nikolay Storonsky a studiat fizica și economia la Moscova și a lucrat pentru bănci occidentale ca Lehman Brothers și Credit Suisse. Storonsky are acum o avere estimată la 2,7 miliarde de dolari, conform Forbes. Șeful Revolut, Nik Storonsky a renunțat la cetățenia rusă. Tatăl său, rus originar din Ucraina, a fost pus de autoritățile ucrainene pe lista sancțiunilor, în contextul invaziei ruse.
După ce Rusia a declanșat invazia din Ucraina, Nik Storonsky a publicat un mesaj, pe 1 martie 2022, în care a cerut soluții diplomatice și încetarea războiului.
„Aș dori să clarific public ceea ce am simțit personal din prima zi: războiul nu este niciodată răspunsul. Acest război este greșit și total dezgustător. Sunt îngrozit de impactul acestuia și mă alătur vocilor din toată lumea care cer angajamentul față de soluții diplomatice și încetarea imediată a luptei. Nicio persoană nu ar trebui să moară în acest conflict inutil”.
Celălalt cofondator al startupului fintech, Vladyslav Yatsenko, director de tehnologie, este originar din Ucraina. Conform Forbes, Yatsenko are dublă cetățenie, ucraineană și britanică. Printre altele, el a studiat calculatoarele la Kiev și a lucrat apoi ca programator la Credit Suisse și Deutsche Bank. Potrivit profilului său public de pe LinkedIn, el vorbește rusa și poloneza la nivel nativ sau bilingv, precum și limba engleză. Yatsenko are și el o avere evaluată la 1,1 miliarde de dolari, în prezent, potrivit Forbes.
Yatsenko a condamnat invazia rusă asupra Ucrainei, încă din prima zi.
„Sper că oamenii din Rusia vor înțelege, în sfârșit, ce monstru și ce mincinos este președintele lor, Putin. Poveștile pe care vi le spune el sunt similare cu ceea ce Hitler le spunea germanilor acum aproape 100 de ani. Sunt mulți ruși minunați, Putin nu este unul dintre ei. Ucraina va fi liberă!”, a scris el pe Twitter, pe data de 24 februarie,
De asemenea, Revolut a lansat o campanie de strângere de fonduri pentru refugiații ucraineni.
Revolut are o firmă și în Rusia, Revolut Technologies Russia LLC, dar aceasta figurează ca inactivă în raportul companiei.
---