Se alătură protestelor naționale încă o categorie de bugetari care au impact direct asupra activității antreprenorilor din România: e vorba de funcționarii din APIA, agenția care împarte fonduri europene fermierilor. Mai înainte, funcționarii din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, ANAF și Registrul Comerțului au protestat.
Într-un comunicat transmis StartupCafe.ro, Federația Națională a Sindicatelor APIA a anunțat, luni, declanșarea „unor măsuri de protest ca urmare a diminuării nejustificate a veniturilor angajaților Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură”.
„Deciziile recente ale autorităților, adoptate fără o consultare reală și fără o fundamentare corespunzătoare, afectează grav drepturile și demnitatea profesională a salariaților”, susține sindicatul.
Măsurile anunțate de sindicaliștii APIA:
- Refuzul efectuării orelor suplimentare în timpul săptămânii, indiferent de natura urgențelor (campanii de depunere a cererilor de sprijin, controale, plăți etc.);
- Refuzul de a lucra în zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale, în aceleași condiții de urgență;
- Continuarea acțiunilor de protest, până la soluționarea favorabilă a revendicărilor legate de:
- reducerea sporului pentru condiții vătămătoare;
- diminuarea majorării salariale pentru gestionarea fondurilor europene;
- scăderea numărului de zile de concediu suplimentar;
- eliminarea normei de hrană;
- neaplicarea prevederilor legii privind funcția de șef birou.
De asemenea, vor fi inițiate acțiuni în instanță pentru recuperarea „sumelor reținute abuziv din veniturile angajaților” și pentru a obliga APIA „să respecte prevederile legale în vigoare”.
Reducerea sporurilor functionarilor APIA
Sindicaliștii se plâng că „angajații APIA au fost sancționați prin reducerea sporurilor aferente gestionării fondurilor europene”.
„Sporul pentru condiții vătămătoare este acordat în baza unor expertize tehnice realizate de entități autorizate de statul român. Mulți dintre colegii noștri își desfășoară activitatea în sedii insalubre, cu mucegai, fără ventilație adecvată, și petrec zilnic peste 8 ore în fața calculatorului, în condiții precare.
Norma de hrană nu este un ajutor social, ci o compensație legală, prevăzută în legislație pentru condițiile în care ne desfășurăm activitatea. Tratarea acesteia ca pe o formă de asistență socială este o jignire la adresa întregului personal APIA”, mai afirmă sindicaliștii din APIA.
În context, sindicaliștii din APIA reclamă că funcționarii agenției lucrează în „sedii fără apă curentă, fără toalete funcționale, fără mobilier sau echipamente adecvate”.
„Am lucrat în condiții improprii, în sedii fără apă curentă, fără toalete funcționale, fără mobilier sau echipamente adecvate. Am făcut eforturi personale pentru a asigura buna funcționare a instituției, inclusiv lucrând noaptea, în weekenduri, sărbători legale și renunțând la concedii. Toate aceste sacrificii au fost făcute pentru a sprijini fermierii români și pentru a asigura absorbția fondurilor europene. În locul recunoașterii, am primit tăieri salariale”, susțin protestatarii.
Federația Națională a Sindicatelor APIA solicită guvernanților „revenirea urgentă asupra deciziilor injuste și deschiderea unui dialog real cu reprezentanții salariaților”.
„Avertizăm că vom continua protestele și demersurile legale până la remedierea situației. Este inadmisibil ca soluția pentru echilibrarea bugetară să fie găsită în diminuarea veniturilor celor care muncesc cu adevărat, în timp ce rămân neatinse zonele de privilegii, finanțarea partidelor, pensiile speciale și sinecurile din sistemul public”, a mai spus sindicatul.
Sindicaliștii mai afirmă că APIA este „una dintre cele mai performante instituții în ceea ce privește absorbția fondurilor europene, cu rate constante între 96% și 99%”, iar tăierea sporurilor „sfidează realitatea muncii noastre și performanțele dovedite”.