Primul pas în realizarea divizării unei firme în România este elaborarea unui proiect de divizare, potrivit unui case de avocatură.
Conform Legii 31/1990, divizarea unei firme în România se face prin împărţirea întregului patrimoniu „al unei societăţi comerciale din România care îşi încetează existenţa între două sau mai multe societăţi existente sau care iau astfel fiinţă”, arată firma de avocatură Pavel Mărgărit și Asociații.
Totodată, divizarea unei firme în România se hotărăște de fiecare societate în parte, în condițiile stabilite pentru modificarea actului constitutiv al firmei din România, prin supunerea la vot a proiectului de divizare a societăți comerciale.
Primul pas în realizarea divizării unei firme în România este elaborarea unui proiect de divizare, care trebuie să cuprindă date privind denumirea și sediul social al tuturor societăţilor implicate în divizarea societății în România, condiţiile divizării, descrierea şi repartizarea exactă a activelor şi pasivelor care urmează a fi transferate fiecăreia dintre societăţile beneficiare.
Ulterior, proiectul de divizare, semnat de reprezentanţii societăţilor participante, se depune la oficiul registrului comerţului unde este înmatriculată fiecare firmă.
„Oficiul registrului comerţului înaintează cererea de înregistrare a menţiunilor privind divizarea împreună cu documentaţia aferentă, instanţei competente, urmând că proiectul de divizare se fie publicat în Monitorul Oficial al României pentru opozabilitate. În cazul în care deţine o pagină proprie web, societatea poate înlocui publicarea în Monitorul Oficial al României, cu publicitatea efectuată prin intermediul propriei pagini web. În oricare dintre variantele expuse, creditorii au drept de opoziție la proiectul de divizare în România”, spun avocații.
Conform reglementărilor din Legea 31/1990, administratorii societăţilor care participă la divizarea unei societăți în România trebuie să întocmească un raport scris, detaliat, în care să explice proiectul de divizare şi să precizeze fundamentul său juridic şi economic, în special cu privire la rata de schimb a acţiunilor și criteriul de repartizare a lor.
Potrivit aceleiași legi, în termen de 3 luni de la dată publicării proiectului de divizare, adunarea generală a fiecărei societăţi participante va hotărî asupra divizării, cu respectarea condiţiilor privind convocarea ei.