Gigantul american deținut de Mark Zuckerberg, Meta, a prezentat o cască de realitate virtuală mai accesibilă, actualizări pentru ochelarii Ray-Ban Meta și un prototip pentru ochelari de realitate augmentată holografici printre altele, în cadrul evenimentului Meta Connect 2024, transmis în direct online.
Meta a prezentat pentru prima dată „Orion”, o pereche de ochelari AR (realitate augmentată) cu acționare prin recunoașterea gesturilor mâinii și ale corpului și printr-o „interfață neurală”, adică transmiterea informației de la creier la gadget, la care compania a spus că lucrează.
Ochelarii au mini-proiectoare pe ramele interioare, care afișează aplicațiile pe un „display” în realitate mixtă, mai puțin limitat decât ecranele de pe dispozitivele inteligente obișnuite. „Orion” rămâne, deocamdată, un prototip, neavând o dată de lansare concretă momentan.
Sursă: Meta
Ce va fi lansat curând, însă, este noua cască VR Meta Quest 3S, o versiune mai accesibilă a căștii Meta Quest 3. Produsul nou are aceleași funcționalități ca Meta Quest 3, cască lansată anul trecut, dar începe de la prețul de 299,99 dolari pentru stocare de 128 GB și 399,99 dolari pentru 256 GB.
Odată cu noua cască de realitate virtuală, prețul celei mai scumpe variante a Meta Quest 3, care are 512 GB stocare internă, va scădea de la 649,99 dolari la 499,99 dolari în SUA.
Ochelarii Ray-Ban Meta vor primi funcții cu inteligență artificială, bazate pe modelul companiei, Llama, cum ar fi asistentul vocal Meta AI. În plus, în curând, ochelarii vor putea traduce conversații în timp real, din italiană, spaniolă sau franceză în engleză.
Totodată, funcția de accesibilitate „Be My Eyes” va permite asistenților care se ocupă de persoane cu deficiențe de vedere să observe ceea ce ar vedea persoanele în cauză, prin camerele ochelarilor, pentru ajutor de la distanță. Meta a mai anunțat că avansează parteneriatele cu serviciile de muzică Spotify și Amazon Music și adaugă unele noi cu iHeart Radio și aplicația de cărți audio Audible, pentru perechile de ochelari inteligenți.
Compania deținută de Zuckerberg a prezentat și câteva actualizări ale Meta AI, cu noul model multimodal Llama 3.2, care permite introducerea de text, imagini și voce. Asistentul poate răspunde în diferite voci, în urma parteneriatelor cu celebrități, ca John Cena, Kristen Bell, Awkwafina, Judi Dench și Michael Key.
Meta AI poate edita acum pozele în funcție de cerințele utilizatorilor. Astfel, printr-o conversație cu inteligența artificială, utilizatorii pot adăuga, scoate sau reimagina elemente sau chiar poza întreagă. Aceste funcții, alături de generare de imagini, funcții de rescriere și altele, sunt extinse în Facebook, Instagram și Messenger.
Meta AI încă nu este disponibil în Uniunea Europeană, la fel ca modelele noi Llama, așa cum am mai scris în iulie anul acesta.