România urmează să primească de la Uniunea Europeană o plată parțială de 1,3 miliarde EUR, în urma cererii de plată numărul 3, care trebuia să aibă o valoare netă de 2,02 miliarde de euro, din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), potrivit unui comunicat, transmis, joi, de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), comunității antreprenoriale StartupCafe.ro.
În continuare, România are la dispoziție un termen de o lună pentru a transmite un răspuns oficial la scrisoarea Comisiei și un termen de șase luni pentru implementarea tuturor măsurilor necesare în vederea deblocării integrale a cererii de plată și îndeplinirea integrală a jaloanelor și țintelor din cererea de plată nr. 3.
„Este important de subliniat că această etapă procedurală nu presupune pierderea fondurilor aferente cererii de plată nr. 3. Sumele rămân în continuare alocate României, iar colaborarea cu Comisia Europeană are ca obiectiv finalizarea completă a procesului de autorizare a plății” - subliniază MIPE.
Reamintim că, marți, Comisia Europeană a anunțat oficial că a aprobat plata parțială a tranșei PNRR pentru România în urma cererii de plată 3, declanșând, totodată, procedura de suspendare parțială a tranșei, aferent jaloanelor neîndeplinite de România.
Practic, guvernanții au convins Comisia Europeană să mai dea niște bani României după ce au înăsprit condițiile de încadrare a firmelor private românești la plata impozitului pe venitul microîntreprinderii. În schimb, Guvernul nu a făcut reforma pensiilor speciale, iar din acest motiv Comisia a suspendat anumite plăți PNRR.
Pe scurt, România s-a ales cu următoarele sume PNRR suspendate, din cauza acestor reforme neîndeplinite din cererea de plată 3:
- Ratarea reformei pensiilor speciale (jalonul 215) - Valoarea sumei suspendate până la îndeplinirea în mod satisfăcător a jalonului este de 230 milioane euro.
- Îmbunătățirea guvernanței corporative a companiilor energetice de stat (valoare sumă suspendată – aproximativ 300 milioane euro),
- Operaționalizarea politicilor de guvernanță corporativă pentru întreprinderile de stat și desemnarea unei conducerii la Agenția Națională de Monitorizare și Evaluare a Întreprinderilor Publice – AMEPIP (valoare sumă suspendată – aproximativ 400 milioane euro).
Acestea reprezintă valorile brute din cererea de plată 3.
După ce CE va plăti noua tranșă parțială de 1,3 miliarde EUR, România va avea în total aproximativ 10,5 miliarde EUR încasați din PNRR.
Cum a ajuns România cu sume suspendate din PNRR
În context, MIPE precizează că, în urma evaluării îndeplinirii unor ținte și jaloane incluse în cererea de plată nr. 3, Comisia Europeană a comunicat României în data de 15 octombrie 2024 faptul că un număr de 68 de ținte și jaloane au fost evaluate pozitiv și alte 6 jaloane au fost evaluate ca fiind parțial îndeplinite.
Ulterior, în data de 8 noiembrie 2024, a adoptat avizul privind evaluarea preliminară.
Acest proces a fost suspendat ca urmare a modificării cadrului legal privind pensiile speciale (jalonul 215), după cum urmează:
- Adoptarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat;
- Decizia Curții Constituționale privind dispozițiile art. 101 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, prin care a fost declarata neconstitutională impozitarea progresivă pentru anumite categorii de pensii speciale.
Ulterior Deciziei Curții Constituționale, Comisia Europeană a informat România că jalonul 215 nu mai poate fi considerat îndeplinit în mod satisfăcător, pe fondul problemelor de echitate în stabilirea anumitor categorii de pensii speciale în raport cu sistemul public general de pensii publice. Valoarea sumei suspendate până la îndeplinirea în mod satisfăcător a jalonului este de 230 milioane euro.
Pe lângă acesta, mai rămân în analiză și următoarele elemente: îmbunătățirea guvernanței corporative a companiilor energetice de stat (valoare sumă suspendată – aproximativ 300 milioane euro) și operaționalizarea politicilor de guvernanță corporativă pentru întreprinderile de stat și desemnarea unei conducerii la Agenția Națională de Monitorizare și Evaluare a Întreprinderilor Publice – AMEPIP (valoare sumă suspendată – aproximativ 400 milioane euro).
În această perioadă, România a luat măsuri suplimentare în direcția remedierii mai multor deficiențe indicate de Comisia Europeană în cadrul procesului de analiză a cererii de plată nr. 3, după cum urmează:
- În ceea ce privește guvernanța corporativă în domeniul companiilor deținute de stat, au fost inițiate demersuri pentru reluarea procedurii de selecție a conducerii AMEPIP și actualizarea cadrului legal pentru facilitarea înlocuirii membrilor numiți în consiliile de administrație, în special pentru companiile din sectorul transporturi și energie;
- Modificarea regimului fiscal special aplicabil microîntreprinderilor, ca urmare a adoptării de către România a OUG nr. 156/2024;
- Referitor la jalonul 215, Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, împreună cu reprezentanții Băncii Mondiale, a identificat un mecanism nou, prin care să fie înlocuită supraimpozitarea progresivă a părții necontributive a pensiei, care să asigure același impact bugetar și care să respecte criteriile din PNRR privind principiile contributivității și echității. Aceste măsuri referitoare la jalonul 215 au contribuit la evitarea aplicării unei suspendări maxime aferentă neîndeplinirii acestei reforme.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene susține că „rămâne pe deplin angajat să sprijine implementarea tuturor acțiunilor corective necesare pentru deblocarea completă a cererii de plată nr. 3, în strânsă colaborare cu toate ministerele și instituțiile responsabile, pentru a asigura absorbția integrală și la timp a fondurilor europene disponibile României”.
Reamintim faptul că România beneficiază de 28,5 miliarde de euro prin PNRR, din care 13,6 miliarde euro sub formă de granturi și 14,9 miliarde euro sub formă de împrumuturi.
---