Pe măsură ce următoarea rundă de alegeri din România se apropie, platforma socială TikTok relansează Centrul Electoral printr-o campanie de educație media și prin colaborarea continuă cu peste 20 de parteneri de fact-checking, potrivit unui comunicat transmis, vineri, StartupCafe.ro.
Secțiunea, introdusă inițial în 2024, revine disponibilă prin funcția de Căutare și prin bannere afișate la conținutul relevant despre alegeri. Centrul Electoral oferă informații esențiale, date importante și direcționează utilizatorii către site-ul Autorității Electorale Permanente.
De asemenea, include informații despre politicile TikTok și sfaturi de educație media pentru crearea, distribuirea și interacțiunea cu conținutul, dezvoltate în parteneriat cu Funky Citizens.
În plus, platforma lansează o campanie de educație media în colaborare cu o serie de parteneri media importanți din România pentru a încuraja gândirea critică și a ajuta comunitatea să facă distincția între fapte și ficțiune atunci când vizualizează conținut online, spune TikTok.
Partenerii au realizat o serie de videoclipuri educaționale care explică cum pot utilizatorii să recunoască și să evite dezinformarea, le oferă instrumentele necesare pentru a evalua critic conținutul online și îi ghidează către surse oficiale.
Centrul Electoral este condus de Grupul de lucru dedicat alegerilor, alcătuit din experți în securitate cibernetică, activități înșelătoare, dezinformare și integritate electorală.
Grupul de lucru coordonează activitatea de a proteja platforma, utilizând atât tehnologii avansate de moderare, cât și moderare umană.
Totodată, TikTok colaborează activ cu toate autoritățile relevante în contextul alegerilor, punându-le la dispoziție canale dedicate prin care pot raporta conținutul despre care consideră că poate încălca fie Regulile Comunității, fie reglementările în vigoare.
Platforma colaborează acum cu mai multe instituții guvernamentale și instituții de specialitate locale, care se alătură instituțiilor locale precum fact-checkeri și ONG-uri. Mai mult, TikTok lucrează în cadrul Sistemului de Răspuns Rapid în baza Codului de Conduită privind Dezinformarea al Uniunii Europene, care ajută la adresarea provocărilor urgente ce ar putea pune în pericol integritatea procesului electoral.
În România, TikTok susține că va continua să investească pentru a preveni potențialele amenințări și pentru a facilita accesul la surse sigure de informare pentru cei care interacționează cu conținutul electoral din aplicație, colaborând totodată cu autoritățile naționale și regionale.