Patronii grupați în Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) își exprimă luni, într-un comunicat transmis comunității antreprenoriale StartupCafe, opoziția față de „setul de măsuri nocive pentru economia României” anunțat de Guvernul Bolojan, ei temându-se că-și vor pierde șoferii, „care vor migra către țările în care vor primi salarii mai mari”.
„Salariile șoferilor nu vor putea rămâne la nivelul actual și ne vom pierde oamenii care vor migra către țările în care vor primi salarii mai mari. Toate acestea duc la falimentul firmelor de transport din România și nu va mai avea cine să le înlocuiască. Așa cum s-a întâmplat în cazul firmelor de transport rutier de persoane, după ce multe și-au restrâns activitatea sau au fost închise, pe rutile rămase fără operatori nu au venit alte firme, să participle la licitații. Dacă se va întâmpla la fel în transportul de mărfuri, primul afectat este lanțul de aprovizionare” - se plâng patronii din transporturi.
La discuțiile cu Ministrul Transporturilor, COTAR a acceptat majorarea rovinietei, dar se „opune categoric setului de măsuri nocive pentru economia României”.
„Creșterea simultană a accizelor la carburanți, a prețului poliței RCA, a TVA, a facturilor la utilități vor genera o creștere semnificativă a costurilor transportatorilor” - avertizează patronatul firmelor de transport.
De menționat că Guvernul a anunțat, totuși, o schemă de compensare a accizei la motorină pentru companiile de transport.
Redăm comunicatul COTAR,în întregime:
Măsurile Guvernului scad semnificativ contribuția României la NATO, diminuând Produsul Intern Brut, cu bună știință
Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.) atrage atenția Guvernului să refacă toate calculele care au stat la baza programului de guvernare cu măsurile de austeritate, pentru a nu distruge România în următoarele 6 luni.
Transporturile și domeniile conexe aduc 16% din Produsul Intern Brut. La discuțiile cu Ministrul Transporturilor, COTAR a acceptat majorarea Rovinietei, dar ne opunem categoric setului de măsuri nocive pentru economia României. Creșterea simultană a accizelor la carburanți, a prețului poliței RCA, a TVA, a facturilor la utilități vor genera o creștere semnificativă a costurilor transportatorilor.
Salariile șoferilor nu vor putea rămâne la nivelul actual și ne vom pierde oamenii care vor migra către țările în care vor primi salarii mai mari. Toate acestea duc la falimentul firmelor de transport din România și nu va mai avea cine să le înlocuiască. Așa cum s-a întâmplat în cazul firmelor de transport rutier de persoane, după ce multe și-au restrâns activitatea sau au fost închise, pe rutile rămase fără operatori nu au venit alte firme, să participle la licitații. Dacă se va întâmpla la fel în transportul de mărfuri, primul afectat este lanțul de aprovizionare.
România este pusă într-un mare pericol de actualul guvern, pentru că falimentul transportatorilor și scăderea puterii de cumpărare a întregii populații generează închiderea celorlalte firme care au activități conexe. Transporturile rutiere nu înseamnă doar camioane și autocare, ci și taximetrie, reparații auto, piese auto, benzinării și sute de mii de locuri de muncă, în toată țara.
Toate acestea nu vor putea funcționa în continuare cu majorarea tuturor prețurilor, taxelor și impozitelor la care se adaugă reducerea semnificativă a consumului, pentru că românii nu vor mai avea bani să plătească aceste servicii și vor fi nevoiți să renunțe la ele. Au venit mesaje similare din mai multe sectoare ale economiei. Toți spunem că prin aplicarea acestor măsuri de austeritate vor fi colectați mai puțini bani la bugetul statului, nu mai mulți, pentru că economia României este bazată pe servicii și pe consum, iar Guvernul lovește exact în puterea de cumpărare a populației și în firmele românești care vor fi duse spre faliment.
Toate aceste măsuri de austeritate vor genera un nou val de migrație a forței de muncă spre alte țări. Multe firme se mută în Bulgaria, deja. Nici măcar acest semnal nu a fost suficient pentru cei care au scris programul de guvernare și pentru cabinetul Bolojan. Mai puțin consum însseamnă mai puțini bani la bugetul statului. Mai puțini contribuabili însemnă mai puține contribuții plătite către statul român, pe termen scurt, mediu și lung. Depopularea României duce la falimentul de țară!
„Avem nevoie de 5% din PIB pentru Armată, conform angajamentului pe care președintele României l-a luat pentru țară. Dar din care PIB? Prin aplicarea acestui pachet de măsuri, PIB-ul României va fi mult mai mic decât cel actual, deci și banii pentru NATO vor fi mai puțini, chiar dacă procentul s-a dublat, de la 2,5% la 5%. Dacă pe miniștrii cabinetului Bolojan nu-i impresionează suferința pe care o provoacă tuturor românilor și nici valul de falimente care va veni, generând o creștere uriașă a ratei șomajului și un nou val de migrație a forței de muncă, măcar ar putea să răspundă în fața angajamentului luat față de NATO: De ce luați măsuri care vor diminua semnificativ contribuția României la NATO, prin scăderea, cu bună știință, a Produsului Intern Brut? Nu putem crede că în România nu mai există niciun economist care să le explice asta miniștrilor cabinetului Bolojan”, a declarat Vasile Ștefănescu, președintele COTAR.