Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD) din cadrul Ministerului Muncii, a clarificat, printr-un răspuns transmis Camerei Consultanților Fiscali (CCF) cum se calculează procentul de angajare a persoanelor cu dizabilități în cazul firmelor private sau publice, precum și al autorităților și instituțiilor publice cu cel puțin 50 de angajați.
În urmă cu o lună, CCF atrăgea atenția că aceste categorii de angajatori au obligaţia de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puţin 4% din numărul total de angajaţi.
Deși angajatorul are încheiate un număr total de 51 de contracte individuale de muncă, numărul total de salariați calculat conform instrucțiunilor Ordinului președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (1001/2022) este de 47, conform consultanților fiscali.
„Numărul de angajați nu se calculează raportat la numărul de contracte individuale de muncă, ci ținând cont de elemente precum norma de lucru, contractele de muncă suspendate, concediile fără plată etc”, a declarat Luminița Obaciu, membră în cadrul Comitetului fiscal CCF.
Acum, ANPDPD confirmă într-un răspuns către CCF, obținut și de StartupCafe.ro, că „procentul de 4% din numărul total de angajaţi se determină ca medie aritmetică rezultată din suma efectivelor zilnice de salariaţi din luna respectivă, inclusiv zilele de repaus săptămânal, zilele de sărbători legale şi alte zile în care, potrivit dispoziţiilor legale, nu se lucrează, împărţită la numărul total de zile calendaristice”.
„Aplicarea art. 78 alin. (2) din Legea nr. 448/2006 privind protecția şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap se realizează în conformitate cu Instrucțiunile pentru aplicarea art. 78 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 448/2006, aprobate prin Ordinul preşedintelui ANPDPD nr. 1001/2022.
Prin Ordinul comun al preşedintelui Autorității Naționale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități şi al preşedintelui Agenției Naționale pentru Ocuparea Forţei de Muncă nr. 28/11 din ianuarie 2025 pentru punerea în aplicare a prevederilor art. 78 alin. (2 indice 2) - (2 indice 4) din Legea nr. 448/2006, se stabileşte că verificarea îndeplinirii condiției referitoare la atingerea pragului de 50 de angajați se face potrivit art. 3 din Instrucțiune”, precizează ANPDPD.
În calculul efectivelor zilnice nu se includ salariații aflați în concediu fără plată, grevă, detaşaţi în străinătate sau cu contractul individual de muncă suspendat.
ANPDPD precizează că angajatul este definit ca salariat cu normă întreagă, iar salariații angajaţi cu fracţiune de normă sunt incluşi în numărul total de angajați proporțional cu timpul efectiv lucrat, conform prevederilor contractului individual de muncă.
Astfel, „la stabilirea procentului de 4%, norma de referință la angajarea persoanelor cu handicap/invaliditate gradul III este norma întreagă (ex. 1 salariat = 1 salariat cu norma de 8 ore sau 2 salariați cu norma de 4 ore fiecare sau 3 salariați dintre care 1 salariat cu norma de 4 ore şi 2 salariați cu norma de 2 ore)”, spune Autoritatea pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități în răspunsul către CCF.