În România, în perioada octombrie 2023 – septembrie 2024, 6,9% dintre mașinile second-hand aveau kilometrajul falsificat, cu o derularea medie de 87.416 kilometri, arată un studiu realizat de aplicația carVertical.
În 2023, 7,8% dintre mașinile rulate aveau kilometrajul falsificat. Firma de date auto carVertical a efectuat studiul anual privind gradul de transparență din piață pentru a evalua care țări au cel mai ridicat nivel de risc la achiziționarea unui vehicul second-hand.
România a coborât cu o poziție în ultimul an, ajungând pe locul 22 din 25 de țări cuprinse în indice, după ce anul trecut ocupa poziția 21. Ungaria s-a clasat pe locul 17, Serbia pe locul 19, iar Ucraina pe locul 25.
Cu toate că procentul mașinilor avariate și al celor care au kilometrajul dat înapoi în România s-au îmbunătățit ușor față de anul trecut, numărul mediu de kilometri șterși de pe odometru și vârsta medie a vehiculelor verificate a crescut, ceea ce a dus la coborârea cu o poziție a țării în clasament.
Raportul mai arată că mai mult de jumătate (57,8%) dintre toate vehiculele din România care au fost verificate pe platformă au fost implicate în accidente, cu o daună medie de 16.259 lei. Anul trecut 59,1% dintre autovehicule verificate fuseseră avariate, valoarea medie a daunelor fiind de 19.298 de lei.
Șoferii care achiziționează vehicule importate în România se confruntă cu cel mai mare risc de a achiziționa mașini cu kilometrajul falsificat sau care au suferit daune în trecut, susține carVertical.
Mașinile care fac obiectul comerțului transfrontalier au de până la 4 ori mai multe șanse de a avea odometrul falsificat. 59,6% dintre toate mașinile rulate din România au fost importate din alte țări, adăugând un alt factor de risc pentru cumpărători, e de părere Matas Buzelis, expert auto și șeful departamentului de comunicații al carVertical.
Vârsta medie a vehiculelor achiziționate în România este de 9,8 ani, care, deși este relativ mai scăzută în comparație cu alte țări din Europa de Est, încă prezintă provocări în ceea ce privește transparența și starea vehiculului.
Alte rezultate ale studiului:
- Marea Britanie a avut cea mai transparentă piață de mașini second hand dintre toate țările studiate. Doar 2,1% dintre mașini aveau kilometrajul falsificat, iar 17,8% dintre vehicule au fost avariate.
- Spre deosebire de Europa continentală, Marea Britanie folosește predominant mașini cu volanul pe dreapta, mașini care circulă în țară pe toată durata lor de viață (doar 2% dintre vehiculele inspectate fuseseră importate). Topul celor mai transparente cinci țări include și Italia, Elveția, Germania și Suedia.
- Dintre țările est-europene, doar Slovenia a reușit să pătrundă în top 10, clasându-se pe locul 10.
„Cumpărătorii de mașini din Europa de Vest și Scandinavia au șanse mai mici de a se confrunta cu fraudarea kilometrajului sau cu defecte ascunse. Legile mai stricte asigură că cumpărătorii pot avea mai multă încredere în istoricul și în calitatea vehiculelor la mâna a doua”, spune Buzelis.
Țările din studiu cu cel mai scăzut nivel de transparență sunt Ucraina, Letonia, Lituania, România și Estonia. Aceste piețe s-au clasat și anul trecut în partea de jos a clasamentului. O proporție mare de mașini cu kilometrajul falsificat și care au suferit daune în trecut, un parc auto învechit și rate ridicate de import fac ca aceste piețe să fie considerate extrem de netransparente și riscante.
Cel mai ridicat nivel de cazuri de fraudare a kilometrajului în rândul țărilor europene a fost înregistrat în Letonia (11,1%), urmată de Ucraina (9,6%). Cea mai mare proporție de mașini avariate a fost găsită în Polonia (62,1%) și Slovacia (60,5%).