Ministerul Energiei a deschis prima etapă a înscrierilor la programul Electric Up 2024, prin care IMM-urile din orice domeniu și companiile HoReCa de orice dimensiune pot obține granturi de câte 150.000 EUR pentru a-și instala panouri solare, stații de alimentare a mașinilor electrice și pompe de căldură.
La debutul înscrierilor, Ministerul Energiei a venit cu scurte clarificări la ghidul de finanțare:
„Prin prezentul document vă aducem la cunoștință faptul că începând cu data de 14.10.2024, a fost deschisă etapa de înscriere a aplicanților prin intermediul platformei informatice https://granturi.imm.gov.ro.
Această etapă permite următoarele operațiuni:
- crearea conturilor;
- identificarea electronică;
- completarea datelor aplicantului;
- încarcarea documentelor în secțiunea dedicată din meniul Entității juridice.
Începând cu data de 15.11.2024, vor fi disponibile aplicanților funcționalitățile care permit:
- crearea cererilor de finanțare;
- completarea acesteia prin introducerea datelor în câmpurile aferente;
- anexarea documentelor deja încărcate în meniul Entității;
- transmiterea acestora (depunerea efectivă, ce atrage după sine alocarea numărului de ordine)
În conformitate cu prevederile ghidului specific de finanțare și pentru clarificarea anumitor aspecte care necesită lămuri suplimentare, vă comunicăm următoarele:
1. sesiunea de înscriere în program se desfășoară pe parcursul a 30 de zile, începînd cu data de 14 octombrie 2024, orele 8:00 (art. 8 alin. (3) lit. b) din ghidul de finanțare), până la data de 14 noiembrie, orele 23:59:59, inclusiv;
2. sesiunea de depunere a proiectelor se va desfășura timp de maximum 30 de zile, calculate de la data închiderii sesiunii de înscriere (art. 8 alin. (3) lit. d) din ghidul de finanțare), până la data de 16 decembrie, orele 23:59:59, inclusiv;
3.
- a) analiza energetică, definită conform art. 7 alin. (1) lit. b) din ghidul de finanțare este efectuată doar de un auditor energetic/manager energetic autorizat/atestat de către Ministerul Energiei și asumată prin semnătură de acesta;
- b) proiecția producției de energie electrică conform calculelor efectuate în analiza energetică, folosind instrumentul PVGIS și baza de date cu radiația solară PVGIS Sarah2, este efectuată de un instalator atestat ANRE sau un auditor energetic/manager energetic acreditați de către ME, având în vedere raportul de performanță (performance ratio) (art. 20 lit. i) din ghidul de finanțare).
Prin urmare, instalatorul ales și atestat ANRE cu atestat de tip minim B, conform art. 7 alin. (1) lit. t), poate efectua proiecția producției de energie electrică, folosind instrumentul PVGIS și baza de date cu radiația solară PVGIS Sarah2.
În măsura în care va fi necesar să fie clarificate și alte aspecte, acest document va fi completat ulterior.