Prima bancă digitală românească, Salt Bank, a anunțat că a ajuns în top 10 bănci după numărul de clienți pe piața din România, dar CEO-ul acestui neobank, Gabriela Nistor, a mărturisit că, pe parcursul implementării aplicației bancare, s-a temut că oamenii nu-și vor descărca pe telefoane aplicația odată dezvoltată.
„Am ajuns în top 10 bănci după numărul de clienți. Și asta ni s-a părut o recunoaștere extraordinară pentru noi. E adevărat că noi am pornit bine, am făcut o aplicație frumoasă, dar coșmarul meu, de-a lungul implementării, era că o să facem proiectul și n-o să-și descarce nimeni aplicația. Dar uite că am terminat anul trecut cu aproape 400.000 de clienți și acum avem peste 400.000 de clienți, oameni care cred că ne plac. Suntem în top 10 bănci din România, cred că suntem pe locul 8 sau 7, mai sunt niște integrări de bănci și numărăm să vedem pe ce loc vom ajunge” – a spus Nistor, duminică, într-o conferință de presă.
Lansată în primăvara anului 2024, printr-o investiție a Băncii Transilvania, Salt Bank este considerată prima bancă românească 100% digitală. Astfel, intră automat în competiție cu aplicația londoneză Revolut, care funcționează în Uniunea Europeană sub o licență bancară obținută în Lituania. Revolut spune că a ajuns acum la 4 milioane de utilizatori doar în România, dar românii de la Salt Bank evidențiază că aplicația londoneză avea în primul ei an de funcționare circa 300.000 de utilizatori, sub numărul de clienți pe care neobank-ul românesc îl are acum, în primul său an de activitate.
„Am întrebat câți clienți avea Revolut după primul an și ChatGPT mi-a zis: 300.000. Și m-am dus să văd raportul anual și au avut 300.000 de clienți după un an. Și Starling Bank și Monzo (bpnci digitale britanice – n.r.), după primul an, au avut mai puțini clienți decât avem noi acum, la mai puțin de un an. Toate aceste trei neobănci au pornit de la o piață de 60 de milioane de oameni, adică de trei ori cât România, și uite că suntem, la momentul ăsta, peste și, atunci când vom împlini un an, o să anunțăm o cifră mai rotundă, sper” – a mai spus Gabriela Nistor.
La începutul anului 2025, Salt Bank a lansat trei funcționalități noi în aplicație, prezentate, în conferință, de directorul adjunct Robert Anghel:
- Automatic Saver. Este o funcționalitate de economisire, care se bazează pe unul dintre produsele existente deja în aplicație: Spaces. „Poți să-ți definești un obiectiv, poți să zici că economisești câte 5.000 de lei pe zi, pe săptămână, pe lună, noi te anunțăm cum progresezi și te ajutăm să faci asta în așa fel încât să nu-ți bați capul. Îți îndeplinim obiectivul”. „Auto saver asta face: îți configurezi câți bani vrei să ai în contul curent, restul ți se duc toți în contul de economii, stau să câștige dobândă. În momentul în care în contul curent ajungi sub suma pe care ai definit-o tu, la 50% din suma respectivă, îți facem top-up, îți facem refill automat, în așa fel încât marea majoritate a banilor stau în Space și, în al doilea rând, nu rămâi niciodată cu fonduri insuficiente la Mega Image”.
- Subscription Manager. Este un feature legat de modul în care utilizatorul își controlează abonamentele pe care le plătește lună de lună. „Feature-ul ăsta asta face: îți arată unde îți este înrolat cardul, pe ce plătești abonament și, în plus, îți spune și unde ți-ai salvat cardul, pe magazine sau pe aplicații – la eMag, la Bolt, Lime etc. Nu pentru că e rău să faci asta, ci pentru că e bine să fii în controlul vieții tale financiare și al produselor pe care le ai”.
- Pay Bill. Este legat de plata facturilor lunare. „E o integrare pe care am făcut-o cu aplicația Pago. Sunt 400 de furnizori integrați. Diversitatea asta nu o găsiți niciunde. Practic, orice furnizor de care ai nevoie este acolo. Un alt beneficiu e că ai control asupra tuturor facturilor, odată înrolat și sincronizat contul. Facturile ți se prepopulează în aplicație, te notificăm, știi foarte clar când ți s-a emis o factură și când trebuie să o plătești. Dacă vrei, le plătești una câte una sau pe toate odată. Al treilea beneficiu este legat de modul în care poți să gestionezi asta dintr-un singur loc. Dacă vrei să plătești cu cardul sau cu cash la casieria comerciantului, e OK, vezi statusul plății și al facturii în aplicație. Totul este legat”.