În fiecare an, fermierii din România primesc subvenții în valoare de miliarde de euro pentru susținerea producției agro-alimentare, din fonduri europene și de la bugetul de stat. Pentru a ne face o idee despre cât de mult cântăresc ajutoarele UE în activitatea fermierilor noștri, ne-am uitat în bilanțurile depuse de 5 companii agricole listate la Bursa de la București.
În anul 2024, România a primit de la Uniunea Europeană 2,1 miliarde EUR pentru fermieri și dezvoltare rurală. Cei mai mulți bani, 1,88 miliarde EUR, au venit din Fondul European pentru Garantare Agricolă (FEGA), din care se fac plățile directe la hectar pentru fermieri, potrivit unei analize StartupCafe.ro.
APIA (Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură, din subordinea Ministerului Agriculturii), a plătit avansuri în valoare de 1,28 miliarde EUR aferente cererilor de plată depuse de fermieri în anul 2024. De asemenea, APIA a autorizat la plată încă 699,4 milioane EUR, reprezentând plățile finale pe anul 2024. Se adună aproape 2 miliarde de euro, subvenții pentru mai mult de 690.000 de fermieri din România, pe anul 2024. Sunt bani de la Uniunea Europeană (FEGA, FEADR) și de la bugetul de stat.
Să vedem cât cântăresc în business subvențiile în bilanțurile firmelor agricole, conform rezultatelor raportate de 5 companii românești prezente pe piața alternativă AeRO a Bursei de Valori București:
- Agroserv Măriuța a încasat venituri din subvenții de exploatare în valoare de 6,98 milioane lei, în anul 2024, În total, compania a avut o cifră de afaceri de 89,2 milioane lei, dar a ieșit cu pierderi de 3,5 milioane de lei în anul 2024. De precizat că Agroserv Măriuța are o activitate complexă, care cuprinde partea de vegetal, zootehnie și procesare de lapte și produse lactate sub brandul Lăptăria cu Caimac.
Agroserv Măriuța SA a fost înființată în anul 1994 și până în 2018 a avut exclusiv activități agricole, cultură mare (grâu, orz, rapiță, triticale, porumb, lucernă și altele, pe o suprafață de 3.000 ha) și fermă de vaci de lapte (cu peste 2.700 animale). Începând cu anul 2018 a pus în funcțiune o fabrică modernă de lactate și a lansat brandul Lăptăria cu Caimac, un brand care a înregistrat o creștere rapidă în preferințele consumatorilor datorită produselor de înaltă calitate. Compania din localitatea Drăgoești, jud. Ialomița, este controlată de Mădălina Cocan, Adrian Cocan și Serban Nicușor.
- Holde Agri Invest a primit 5,13 milioane de lei ca despăgubiri pentru calamități și 25,8 milioane lei sub formă de subvenții de la Uniunea Europeană și de la statul român, în anul 2024. În total, compania a obținut venituri de 107 milioane lei, dar a ieșit cu pierderi de 23,7 milioane lei în anul 2024.
Anul trecut, principalul fondator al companiei agricole, Liviu Zăgan, a fost schimbat din funcția de director general (CEO), de către Consiliul de Administrație. Recent, Zăgan a ieșit și din CA-ul Holde, care, în prezent, este format din 3 membri: Iulian Cîrciumaru (președinte), Alexandru Leonard Leca și Enrico-Robert Maxim.
- Agroland Business System, de la Timișoara, a obținut subvenții de exploatare în valoare de 2,1 milioane de lei, în anul 2024. În total, grupul de firme Agroland a realizat venituri de 315 milioane lei și profit de 7,6 milioane de lei.
Agroland Business System, este un grup antreprenorial românesc de comerț, agricultură și alimentație, fondat în anul 1997, de antreprenorul timișorean Horia Cardoș. Cea mai mare parte a veniturilor grupului privind din activitatea de comerț cu imputuri agricole. La finalul anului 2024, Grupul Agroland opera 234 de magazine, dintre care 27 erau magazine MEGA. Micul său business de agricultură se derulează prin firma Agroland Business System, care deține platforma avicolă de la Mihăilești, județul Giurgiu.
- DN Agrar a avut venituri din subvenții în valoare de 24 de milioane de lei în anul 2024. Spre comparație, veniturile sale totale din exploatare au fost de 264 milioane de lei, din care veniturile din producția vândută au ajuns la 174 milioane de RON. Compania a terminat anul 2024 cu un profit net de 31,7 milioane lei.
Grupul DN Agrar este cea mai mare fermă zootehnică integrată, din România. Compania a fost înființată de fermierul olandez Jan G. de Boer, în anul 2008, în zona centrală a Transilvaniei, având sediul central la Alba Iulia. Ferma cuprinde peste 3.000 de hectare de teren agricol și peste 3.300 de vaci de lapte.
- Grup Serban Holding a avut venituri din subvenții în valoare de 10,5 milioane de lei în anul 2023, conform celui ai recent bilanț disponibil. Grupul agro-alimentar românesc a făcut o cifră de afaceri de peste 500 de milioane de lei și profit de 3,1 milioane de lei în anul 2023.
Compania cu sediul central în comuna Bogdănești, județul Bacău, are o experiență de peste 30 de ani în producția agro-alimentară din România. Grupul este controlat de antreprenorul Lucian-Nicolae Șerban. Compania agricolă românească exploatează peste 15.600 ha de culturi lucrate în trei județe: Vaslui, Bacău și Vrancea. Structura grupului este integrată și are următoarele domenii de activitate: agricultură, comerț cu cereale, plante oleaginoase și legume, creșterea păsărilor, panificație, patiserie-cofetărie, alimentație publică (lanț propriu de magazine – Băcăniile Șerban), distribuție și transport.