Numărul companiilor românești care preferă dezvoltarea prin sistemul de franciză a crescut cu 30% în perioada 2020 – 2022 comparativ cu anul 2019, arată o firmă de consultanță.
„Francizarea a devenit una dintre metodele preferate de scalare a afacerii pentru antreprenorii din România datorită posibilității de a crește business-ul de până la 10 ori mai mult într-un timp mai scurt comparativ cu alte metode de scalare”, conform firmei Franchwise.
Aproape 80 de firmele locale au optat în perioada 2020 – 2022 pentru dezvoltarea business-ului prin lansarea conceptelor de franciză pe piața din România și pe piețe internaționale. Principalele industrii din care vin companiile care s-au francizat sunt HoReCa, retail și servicii, iar principalele orașe sunt București, Cluj și Brașov.
Motive pentru antreprenorii români preferă dezvoltarea business-ului prin sistemul de franciză
Printre principalele motive pentru care antreprenorii români preferă dezvoltarea business-ului prin sistemul de franciză sunt:
- scalarea afacerii;
- creșterea profitabilității mai ales în contextul inflației ridicate;
- expansiunea rapidă a afacerii prin deschiderea de noi locații la nivel local sau pe piețe externe;
- creșterea cotei de piață.
De asemenea, provocările legate de găsirea forței de muncă și dorința unor antreprenori de a ieși din zona operațională îi determină pe antreprenorii români să-și multiplice business-ul prin francizare.
În prezent, conform firmei de consultanță în domeniul francizelor, nișele cu potențial de dezvoltare prin franciză pentru companii sunt:
- beauty;
- fitness;
- healthcare;
- produse sau servicii destinate copiilor;
- agenții de real estate;
- florării;
- cabinete veterinare sau magazine pentru animale de companie;
- servicii de îngrijire bătrâni;
- servicii profesionale (contabilitate).
În plus, pregătirea unei companii pentru vânzarea de francize durează minimum 5-6 luni, spun consultanții.