Editura Litera, a anunțat miercuri, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro, că preia magazinul online Elefant.ro, care iese astfel dintr-o perioadă marcată de insolvență.
În urma achiziției, începând cu luna martie 2025, platforma Elefant.ro intră într-o nouă etapă de dezvoltare, „sub umbrela Grupului Litera”. Prin această tranzacție, Elefant.ro se relansează și își consolidează prezența în comerțul online din România.
În urma achiziției, Elefant.ro va trece printr-un „rebranding complet, cu un design modern și o interfață optimizată”, a precizat Editura Litera. .
Prin noile tehnologii care vor fi introduse pe platformă, Elefant.ro promite că utilizatorii vor putea să găsească rapid produsele dorite și să primească recomandări personalizate, adaptate preferințelor individuale.
În comunicat, business-ul a menționat ca domenii de activitate achiziția de carte, jucării, papetărie și rechizite școlare.
Pentru categoria de carte, noul Elefant.ro își propune să ofere și „un portofoliu considerabil de cărți în limba engleză, incluzând preview-uri în formate text și audio pentru numeroase titluri”. Platforma va pune la dispoziție și opțiunea de livrare internațională, destinată românilor din diaspora.
De asemenea Grupul Litera sune că își consolidează parteneriatele cu editurile românești, oferindu-le cadru pentru promovarea și distribuția cărților lor.
Prin această strategie, Elefant.ro se dorește a fi „mai mult decât o librărie online”. „Va deveni un ecosistem digital inteligent, axat pe inovație și conectivitate. Scopul este să oferim clienților o experiență de cumpărare superioară și să transformăm lectura într-un obicei firesc în viața cotidiană a României secolului XXI” - susține grupul care a cumpărat platforma Elefant.ro.
„România are una dintre cele mai scăzute rate de lectură din Europa, iar accesul facil la carte este esențial pentru dezvoltarea pieței de profil. Integrarea Elefant.ro ne permite să valorificăm sinergiile dintre companii și să creăm un ecosistem digital eficient, orientat spre client. Investim în tehnologie, optimizarea proceselor logistice și extinderea ofertei, pentru a răspunde cât mai bine cerințelor consumatorilor moderni‟ - se arată într-o declarație transmisă de Dan și Marin Vidrașcu, reprezentanții Grupului Litera.
Tranzacția a fost intermediată de BDO Business Restructuring, o firmă cu experiență în audit și restructurarea financiară a afacerilor.
„Salvarea proiectului Elefant.ro este un succes de care suntem foarte mândri. În ciuda unor multiple și complexe provocări pe care le-am întâmpinat în încercarea de a menține businessul viabil, cu susținerea tuturor partenerilor implicați – furnizorii de servicii specifice activității de e-commerce, cei mai mulți dintre creditorii istorici și, nu în ultimul rând, cu susținerea cumpărătorului, Grupul Litera – am reușit, într-un timp record – douăsprezece luni de la deschiderea procedurii de insolvență – reinserarea companiei în circuitul economic. Am toată încrederea că Grupul Litera, unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața editorială din România, dispune de toate resursele pentru a readuce Elefant.ro cel puțin la nivelul care l-a consacrat“ - a declarat Geanina Oancea-Olteanu, senior partner BDO Business Restructuring.
Acesta este al doilea proces de vânzare a Elefant.ro. În 2023, magazinul online Evomag, controlat de antreprenorul Mihai Pătrașcu, a încercat să cumpere majoritar Elefant.ro, de la fondatorul său, Ion Sturza. Tranzacția a eșuat, iar în 2024 Elefant.ro a intrat în procedură de insolvență.
Magazinul online Elefant.ro a fost lansat în anul 2010, de omul de afaceri basarabean Ion Sturza (63 de ani), fost prim-ministru al Republicii Moldova în anul 1999. Ajuns lider pe piața online de carte, în România Elefant.ro s-a dezvoltat, în ultima vreme, ca „mall online” și marketplace, fiind un jucător semnificativ în vânzările de parfumuri, cosmetice, jucării și ceasuri.
La rândul său, Editura Litera a fost fondată, în anul 1989, la Chișinău, de către editorul și omul politic Anatol Vidrașcu, un promotor al culturii române pe cele două maluri ale Prutului. În prezent, Grupul Litera este condus de fiii acestuia, Dan și Marin Vidrașcu.