Reprezentanții mediului de afaceri și profesioniștii contabili își exprimă nemulțumirea față de recenta inițiativă a ANAF, care a transmis notificări către 2.700 de contribuabili mijlocii, solicitând completarea unui fișier Excel cu defalcări contabile detaliate pentru perioada 2020–2024, în termen de doar 10 zile lucrătoare.
Valentina Saygo, președinta Patronatului Antreprenorilor din Contabilitate (PACR), susține într-un material de opinie că solicitarea Fiscului creează un precedent periculos.
„Deși ANAF a transmis ulterior un comunicat de presă în care precizează că procedura nu reprezintă un control fiscal, forma, conținutul și lipsa cadrului legal ridică probleme majore de fond și procedură. Solicitarea creează un precedent periculos: utilizarea digitalizării pentru a exercita presiune administrativă, fără respectarea legislației fiscale în vigoare”, subliniază specialista.
StartupCafe.ro a scris pe larg despre acest subiect în urmă cu o zi. Contabilii au sesizat că notificarea primită de unii contribuabili în SPV, în care ANAF le cere să completeze un document cu cheltuielile realizate în perioada 2020–2024, nu are un temei legal.
Ulterior, ANAF a revenit asupra deciziei, revocând solicitarea transmisă către unii contribuabili, iar în cursul după-amiezei de joi a emis un comunicat în care preciza că, în această săptămână, a inițiat procedura de verificare a unor posibile exporturi de profit „la un număr de 2.768 de societăți comerciale înregistrate în România”.
Redăm analiza Valentinei Saygo, președintele PACR, transmisă în numele profesioniștilor contabili și antreprenorilor care solicită un tratament echitabil, transparent și legal din partea autorităților fiscale:
Solicitarea nu are nicio legătură cu „exportul de profituri”
„ANAF invocă neoficial faptul că demersul urmărește analiza potențialelor externalizări de profituri. Însă, în realitate:
- solicitările au fost trimise către companii cu capital integral românesc;
- unele firme nu au achiziții de servicii din afara României;
- informațiile relevante (despre structura acționariatului, tranzacții intra-grup, furnizori nerezidenți) sunt deja raportate prin SAF-T, D394 și bilanț, iar ANAF are acces la baza de date ONRC.
Nu există nicio justificare pentru a colecta aceste date de la companii fără expunere internațională. Scopul declarat este, așadar, rupt de realitatea contribuabililor vizați.
Chiar și presupunând că scopul ar fi justificat, forma este excesivă și lipsită de temei legal
Solicitarea a fost transmisă prin SPV, fără un act administrativ oficial, fără temei legal menționat și fără drept de contestație. Practic:
- contribuabilii nu știu dacă sunt obligați legal să răspundă; nu sunt precizate persoanele vizate;
- termenul nu este fundamentat procedural;
- nu există un responsabil ANAF care să răspundă pentru conținutul sau scopul solicitării.
- nu sunt precizate consecintele nerespectarii solicitarii
- temeiul legal specificat este Legea 207/2025, iar Legea 207 privind Codul de Procedura Fiscala este din 2015 – conditie de anulabilitate
O solicitare de informatii efectuata in temeiul Codului de procedura fiscala este un act procedural emis de organul fiscal in cadrul unei proceduri de control sau verificare fiscala, avand caracter intermediar, destinat obtinerii de date.
În absența unui cadru juridic sau act procedural, solicitarea seamănă mai degrabă cu un control informal mascat, dar fără garanțiile și drepturile prevăzute în Codul de procedură fiscală.
Tabelul nu conține nicio defalcare între rezidenți și nerezidenți
Dacă scopul ar fi fost, într-adevăr, analiza exportului de profit, era de așteptat ca ANAF să ceară defalcarea furnizorilor în funcție de rezidență fiscală.
În schimb:
- tabelul solicită gruparea cheltuielilor după afiliați și terți, indiferent de țară;
- nu există nicio cerință privind furnizorii nerezidenți sau tranzacțiile transfrontaliere.
- nu exista un fisier xls, doar o imagine a capului de tabel, uneori neinteligibil.
Solicitarea nu este aliniată cu obiectivul enunțat, iar selecția informațiilor pare făcută fără o minimă rigoare analitică.
Conținutul tabelului este disproporționat, invaziv și incoerent
Fișierul Excel solicitat de ANAF include, pentru perioada 2020–2024:
- Detalierea cheltuielilor pentru servicii – inclusiv avocatură – împărțite în categorii (marketing, management, suport, vânzări), la nivel de furnizor;
- Detalierea cheltuielilor administrative, inclusiv cheltuielile salariale – aspect care intră în zona datelor sensibile și confidențiale;
- Pentru împrumuturi, se solicită:
- cheltuielile cu dobânzile, defalcate pe cod fiscal (afiliați și neafiliați);
- valoarea principalului – fără explicații, dar care poate fi interpretată ca valoarea rambursată, deși nu este relevantă fiscal.
Toate aceste cerințe depășesc cadrul unei simple analize de risc și presupun un volum de muncă echivalent cu un control fiscal extins – fără a fi tratat procedural ca atare.
Termenul de 10 zile lucrătoare este complet nerezonabil
Un astfel de volum de informații – acoperind 5 ani – necesită:
- extragere din sisteme contabile complexe;
- verificare manuală a mii de înregistrări;
- validare internă și eventuală consultare juridică și fiscală;
- corelare cu raportări deja existente: SAF-T, D406, D394, bilanț, etc.
Într-un control fiscal oficial, contribuabilul are cel puțin 30 de zile la dispoziție pentru a furniza documentele solicitate, cu posibilitate de prelungire.
Termenul impus este nu doar nerealist, ci și nejustificat juridic, în lipsa unui act administrativ. Creează o presiune artificială, mai ales într-un context în care firmele sunt deja suprasolicitate de cerințele digitale (e-TVA, SAF-T, e-Factura, etc.).
Concluzie
Această solicitare transmisă de ANAF:
- nu are temei legal clar;
- nu este proporțională cu scopul;
- nu respectă procedurile legale în vigoare;
- pune presiune inutilă pe contribuabilii corecți, printr-un termen nerezonabil și un volum de muncă uriaș.
Digitalizarea fiscală nu poate fi un paravan pentru lipsa de procedură și abuz administrativ.
Solicităm public:
- Retragerea sau suspendarea imediată a solicitării, în forma actuală;
- Clarificarea temeiului legal și a responsabilului procedural;
- Instituirea unei proceduri transparente, predictibile, cu consultarea mediului profesional (experți contabili, fiscalisti, patronate);
- Respectarea proporționalității în raport cu capacitatea administrativă a contribuabililor”.
---
Citește și:
- Contabilii avertizează: ANAF cere informații fără temei legal. Solicitările din SPV la care să fie atente firmele
- DOCUMENT Notificarea ANAF care a revoltat contabilii: Ce le cere Fiscul firmelor și ce spun experții
- „Ne cerem scuze”. ANAF s-a răzgândit acum în privința notificării din SPV care a revoltat contabilii