O solicitare trimisă recent de ANAF, prin intermediul Spațiului Privat Virtual, a stârnit controverse în rândul contabililor și antreprenorilor români. Fiscul a cerut mai multor contribuabili completarea, în termen de 10 zile lucrătoare de la primirea notificării, a unui document privind cheltuielile realizate în perioada 2020–2024, dar contabilii au atras atenția că solicitarea nu are un temei legal. StartupCafe.ro a stat de vorbă cu doi experți pentru a vedea ce implicații are această notificare și cum ar trebui să reacționeze firmele vizate.
Potrivit Valentinei Saygo, economist, contabil și antreprenor, notificarea a fost transmisă în special firmelor încadrate în categoria contribuabililor mijlocii, fără a fi însoțită de o justificare legală clară.
„Din ce am văzut și ce s-a postat aseară pe grupurile de contabili, pare că ar fi vorba despre contribuabilii mijlocii. Pentru contribuabilii mijlocii, de la mai multe județe, înțeleg că s-a primit acest mesaj în SPV”, a spus Valentina Saygo, managing partner la Ask for Accounting și președinte al Patronatului Antreprenorilor Contabili din România (PACR).
Potrivit ei, cei care nu dau curs unor astfel de solicitări din partea Fiscului riscă „amenzi considerabile”, de mii de lei, în funcție de categoria de contribuabili în care se încadrează.
Totuși, una dintre principalele nemulțumiri exprimate de specialiști, în legătură cu solicitările recente ale ANAF, vizează faptul că informațiile cerute există deja în baza de date a Fiscului.
„Acești contribuabili mijlocii au obligația de a depune SAF-T încă din 2023. Prin urmare, ANAF are aceste date, așa că nu înțelegem motivul pentru care ni se solicită aceste informații suplimentar față de raportările pe care oricum le depunem cu vârf și îndesat”, a spus Valentina Saygo.
La rândul său, Robert Șova, vicepreședinte al Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR), a precizat că nu este clar care au fost criteriile pe baza cărora ANAF a selectat contribuabilii vizați de notificările recente.
„Nu am reușit, din ce am discutat cu colegii noștri, să găsim un pattern (trad. tipar) al modului în care s-a făcut selecția, sunt cam multe sectoare de activitate, și contribuabili mai mici, și contribuabili mai mari. Cred că, cel mai probabil, ANAF va veni cu o clarificare”, a declarat Robert Șova pentru StartupCafe.ro.
Primele semnale legate de solicitările transmise de ANAF au apărut miercuri, potrivit celor doi experți. Deși specialiștii din domeniul fiscal nu cunosc cu exactitate scopul solicitărilor recente transmise de Fisc, datele cerute sugerează că ar putea fi vorba despre o posibilă optimizare fiscală, în contextul deficitului bugetar excesiv, conform lui Robert Șova.
„Sunt niște date solicitate pe un anumit tip de structură, pe care nu le regăsim neapărat în această formă în contabilitatea contribuabililor, însă bănuiesc că s-a făcut o analiză tot benefică la nivelul Ministerului Finanțelor. Astăzi vrem să avem și noi o comunicare oficială cu Ministerul pe acest subiect. Probabil că se urmărește diminuarea acestui fenomen de optimizare fiscală, în acest context al deficitului bugetar excesiv. Este doar o supoziție. După ce vom avea aceste întâlniri, sau acest dialog cu Ministerul de Finanțe, respectiv ANAF, pe acest subiect, vom putea veni cu informații suplimentare”, a declarat vicepreședintele CECCAR.
Structura informațiilor solicitate de ANAF, care include detalii despre cheltuieli cu servicii, chirii, redevențe și plăți către entități afiliate și neafiliate, sugerează, cel puțin la o primă analiză, că scopul acestor solicitări este identificarea zonelor de risc fiscal, „unde s-ar putea face optimizări fiscale”, conform lui Robert Șova.
Termenul limită de răspuns la solicitarea ANAF este de 10 zile lucrătoare. Dar ce spun specialiștii
ANAF le solicită contribuabililor să răspundă la solicitare în termen de 10 zile lucrătoare de la primirea notificării prin SPV. Termenul limită scurt a stârnit îngrijorare în rândul firmelor și al contabililor, care consideră că este insuficient pentru a colecta și structura informațiile cerute, mai ales în contextul în care o parte dintre angajați sunt în concediu.
„Termenul este cumva scurt, de 10 zile. Dacă nu răspunzi în 10 zile, ești sub sancțiune. Cred că, probabil, lucrurile se vor lămuri în urma dialogului de astăzi (n.r. cu ANAF și Ministerul Finanțelor), astfel încât să se găsească o soluție rezonabilă pentru această chestiune. Până la urmă, cel care va trebui să suporte costurile e mediul de afaceri, pentru că nu toate datele în contabilitate sunt structurate în analitice, nu toți au o astfel de evidență detaliată”, spune Robert Șova, vicepreședinte CECCAR.
La rândul său, Valentina Saygo atrage atenția asupra dezechilibrului dintre obligațiile impuse contabililor și ritmul de răspuns al autorităților fiscale.
„Noi nu avem voie să mergem în concediu, nu avem voie să ne îmbolnăvim, nu avem voie la concedii medicale, pentru că asta este viața contabilului. Și da, este revoltător când ei ne răspund în 45 de zile. Este unul din aspectele pe care le-am menționat și la protestul contabililor de anul trecut, pentru că nouă ne dau termene de 3, 5, 10, 15 zile, dar ei răspund în 45. Lucrul acesta nu este corect”, a declarat Saygo.
Robert Șova consideră că este necesar un dialog deschis cu autoritățile fiscale pentru a înțelege pe deplin obiectivele demersului și pentru a realiza o analiză cost-beneficiu, atât din perspectiva statului, cât și a antreprenorilor.
„Ceea ce este clar, este că orice situație suplimentară înseamnă un cost suplimentar. Oricât de digitalizat ai fi, tot trebuie să faci anumite prelucrări ale datelor. Nu mai vorbim că, dacă ești contribuabil mai mic, poate contabilitatea nu a fost ținută neapărat în astfel de detalii, de analitice”, a precizat el.
Principalul obiectiv, consideră Șova, este menținerea unei poveri fiscale stabile, evitând majorări care să afecteze contribuabilii corecți. Astfel, soluțiile adoptate pentru combaterea evaziunii și a optimizărilor fiscale agresive trebuie să fie bine gândite și implementate cu dialog și responsabilitate.
„Cred că asta își dorește toată lumea în țara asta și, din păcate, câteodată, heirupismul și maniera în care se implementează aceste deziderate mai lasă de dorit, poate că și din lipsa unui dialog prealabil între autoritățile de reglementare și corpurile profesionale”, a declarat vicepreședintele CECCAR.
Ce ar trebui să facă contribuabilii acum și cum arată notificarea de la ANAF
Valentina Saygo, expert contabil și reprezentant al Patronatului Antreprenorilor Contabili din România (PACR), le recomandă contribuabililor vizați de notificările ANAF să răspundă la ele, chiar dacă demersul autorității pare lipsit de justificare, după cum susține ea.
„Împreună cu colegii mei de la PACR, am formulat și răspunsul pe care îl recomandăm contribuabililor să îl transmită către ANAF și așteptăm să vedem care a fost scopul acestei solicitări de documente și de ce. Sau să-și ceară scuze ANAF, pentru că este absolut absurd ce se întâmplă. Oricum facem 80% din munca de control a Fiscului. Și aici mă refer la noi, contabilii, pentru că depunem raportări cu nemiluita”, a spus Valentina Saygo.
Deși digitalizarea fiscală ar fi trebuit să simplifice sarcinile administrative ale contribuabililor, în practică, nimic nu a fost eliminat din obligațiile declarative, atrage atenția Valentina Saygo.
„Nu s-a scos nimic. Știți că avem inclusiv în legislație prevăzut, încă de pe vremea lui Cioloș, o ordonanță de debirocratizare care preia principiile de la OCDE, unde ni se zice clar: one in, one out. Adică a intrat o obligație declarativă, se scoate alta. Dar, dacă vedeți, nouă nu ni s-a scos nimic, chiar de când a început digitalizarea. Depunem în continuare declarațiile pe care le depuneam înainte de e-uri și de SAF-T. Acum depunem și e-urile și SAF-T”, a spus ea.
În ceea ce privește notificarea trimisă de ANAF, Valentina Saygo subliniază că formatul tabelului solicitat a fost transmis, în unele cazuri, într-o formă greu de citit.
„Sunt contribuabili care au primit capul de tabel într-o variantă imposibil de citit. Nu este deloc lizibil. Probabil că e poză la poză la poză”, a spus ea.
Iată cum arată notificarea ANAF din SPV: