ANAF s-a răzgândit: a revocat solicitarea transmisă unor contribuabili prin SPV privind completarea unui document legat de cheltuielile din perioada 2020–2024 și le cere scuze pentru „eventualele neplăceri create”.
StartupCafe.ro a relatat astăzi că o solicitare recentă a ANAF, transmisă prin Spațiul Privat Virtual (SPV), a generat controverse în rândul contabililor și antreprenorilor români. Fiscul a cerut mai multor contribuabili să completeze, în termen de 10 zile lucrătoare de la primirea notificării, un document referitor la cheltuielile realizate între 2020 și 2024. Cu toate acestea, contabilii au semnalat că această solicitare nu are un temei legal clar.
După ce a trimis documentele respective, ANAF a decis să retragă solicitarea și a transmis un mesaj oficial prin care își cere scuze pentru eventualele neplăceri create:
„Referitor la adresa cu nr. X, vă anunțăm că se revocă solicitarea privind transmiterea informațiilor. Vă mulțumim pentru înțelegere și ne cerem scuze pentru eventualele neplăceri create”, le spune ANAF contribuabililor.

Notificarea ANAF care a revoltat contabilii: Ce le-a cerut Fiscul firmelor și ce spun experții
Valentina Saygo, economist, contabil și antreprenor, a precizat pentru StartupCafe.ro că notificarea a fost transmisă în special firmelor încadrate în categoria contribuabililor mijlocii, fără a fi însoțită de o justificare legală clară.
Potrivit ei, contribuabilii care ignoră astfel de notificări riscă „amenzi considerabile”, de mii de lei, în funcție de categoria de contribuabili în care se încadrează.
Una dintre principalele nemulțumiri exprimate de specialiști, în legătură cu solicitările recente ale ANAF, vizează faptul că informațiile cerute există deja în baza de date a Fiscului.
„Acești contribuabili mijlocii au obligația de a depune SAF-T încă din 2023. Prin urmare, ANAF are aceste date, așa că nu înțelegem motivul pentru care ni se solicită aceste informații suplimentar față de raportările pe care oricum le depunem cu vârf și îndesat”, a spus Valentina Saygo.
La rândul său, Robert Șova, vicepreședinte al Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR), a precizat că nu este clar care au fost criteriile pe baza cărora ANAF a selectat contribuabilii vizați de notificările recente.
„Nu am reușit, din ce am discutat cu colegii noștri, să găsim un pattern (trad. tipar) al modului în care s-a făcut selecția, sunt cam multe sectoare de activitate, și contribuabili mai mici, și contribuabili mai mari. Cred că, cel mai probabil, ANAF va veni cu o clarificare”, a declarat Robert Șova pentru StartupCafe.ro.
Primele semnale legate de solicitările transmise de ANAF au apărut miercuri, potrivit celor doi experți. Deși specialiștii din domeniul fiscal nu cunosc cu exactitate scopul solicitărilor recente transmise de Fisc, din datele cerute reieșea că ar putea fi vorba despre o posibilă optimizare fiscală, în contextul deficitului bugetar excesiv, conform lui Robert Șova.
„Sunt niște date solicitate pe un anumit tip de structură, pe care nu le regăsim neapărat în această formă în contabilitatea contribuabililor, însă bănuiesc că s-a făcut o analiză tot benefică la nivelul Ministerului Finanțelor. Astăzi vrem să avem și noi o comunicare oficială cu Ministerul pe acest subiect. Probabil că se urmărește diminuarea acestui fenomen de optimizare fiscală, în acest context al deficitului bugetar excesiv. Este doar o supoziție. După ce vom avea aceste întâlniri, sau acest dialog cu Ministerul de Finanțe, respectiv ANAF, pe acest subiect, vom putea veni cu informații suplimentare”, a declarat vicepreședintele CECCAR.
Structura informațiilor solicitate de ANAF, care includea detalii despre cheltuieli cu servicii, chirii, redevențe și plăți către entități afiliate și neafiliate, sugera, cel puțin la o primă analiză, că scopul acestor solicitări este identificarea zonelor de risc fiscal, „unde s-ar putea face optimizări fiscale”, conform lui Robert Șova.