Programatorii, oamenii de știință, pasionații de tehnologie și alții se pot înscrie la NASA Space Apps Challenge 2025, competiție internațională ce se adresează pasionaților de științele Pământului și ale spațiului.
Competiția va avea loc în weekendul 4-5 octombrie 2025 în București și Cluj-Napoca și, desigur, în alte câteva sute de locuri din întreaga lume.
Înscrierile pentru București se fac AICI, iar cele pentru Cluj-Napoca AICI. Cei interesați trebuie să apese butonul „Choose this local event” din pagina de înscrieri.
Cine poate participa la competiția NASA Space Apps Challenge 2025
La hackathon pot participa programatori, oameni de știință, pasionați de tehnologie, ingineri, dar și designeri sau specialiști în storytelling din întreaga lume. Echipele câștigătoare la nivel global vor fi invitate la un centru sau o facilitate NASA, cu ocazia unui eveniment special de celebrare a câștigătorilor.
Persoanele sub 18 ani care își doresc să participe trebuie să fie înregistrate de un părinte/tutore legal și să fie însoțite la eveniment de acesta.
Organizatorii transmit că provocările acestei ediții vor fi publice pe 21 august, dar, în general, acestea abordează probleme de pe Pământ și din spațiu, precum schimbările climatice, utilizarea datelor în agricultură, managementul incendiilor, studierea planetelor sau găsirea de soluții pentru îmbunătățirea misiunilor spațiale.
Astfel, timp de 48 de ore, participanții vor avea acces la datele publice ale NASA și vor lucra împreună pentru a găsi soluții la probleme de pe Pământ și din spațiu. Tema NASA Space Apps Challenge 2025 este „Learn, Launch, Lead”.
Pentru București și Cluj-Napoca vor fi alese două echipe câștigătoare care vor participa în competiția globală unde vor concura cu mii de echipe din întreaga lume.
Vezi AICI detalii despre evenimentul global din acest an, iar despre edițiile locale AICI.
În 2023, în cadrul celei mai recente ediții locale ale NASA Space Apps Challenge, au participat 190 de persoane din România cu vârsta cuprinsă între 16 si 56 de ani, țara noastră fiind pe locul al șaselea în Europa ca număr de participanți.
Printre proiectele câștigătoare ale hackathonului s-au numărat soluții de geo-agricultură, de gestionare a incendiilor în zonele fără acces la telefonie mobilă sau internet, dar și o aplicație de încărcat videoclipuri din spațiu, fiecare imagine fiind apoi transformată într-un sunet.
În total, la cele 13 ediții de până acum au participat 373.000 de persoane din 185 de țări și teritorii. În România, prima ediție a NASA Space Apps Challenge a avut loc în 2016. Competiția este organizată anul acesta de ROTSA și ClujHub.