Anul 2025 va fi unul „cu două viteze” pentru bănci și cu o povară fiscală de patru ori mai mare decât era de așteptat pentru 2026, pe fondul creșterii impozitului suplimentar aplicabil instituțiilor de credit, măsură prevăzută în proiectul de lege făcut public joi de Ministerul Finanțelor, atrage atenția o specialistă în fiscalitate.
Proiectul privind măsurile fiscale ce urmează să fie adoptate a fost pus în transparență decizională joi și prevede, printre altele, o creștere a impozitului suplimentar aplicabil instituțiilor de credit de la 2%, la 4% pe cifra de afaceri începând cu 1 iulie 2025.
„Băncile știau că au 2% pentru următoarele 6 luni, iar de anul viitor 1%. Acum s-au trezit cu 4%. Deși impozitul suplimentar se determină cumulat de la începutul anului fiscal și se plătește trimestrial, formularea proiectului de lege indică faptul că noua cotă de 4% se va aplica exclusiv cifrei de afaceri aferente perioadei 1 iulie 2025 – 31 decembrie 2025, fără efect retroactiv asupra primelor două trimestre”, a declarat Anamaria Chiru (foto), tax partner în cadrul Dobrinescu Dobrev SCA.
Acest lucru reprezintă o sarcină fiscală dublată pentru trimestrele III și IV ale anului 2025 și o renunțare la calendarul de relaxare fiscală deja legiferat pentru 2026, avertizează Anamaria Chiru.
„Pentru bănci, 2025 va fi un an cu două viteze și cu o povară fiscală de patru ori mai mare decât anticipau pentru 2026”, spune ea.
În prezent, instituţiile de credit - persoane juridice române, precum şi sucursalele din România ale instituţiilor de credit - persoane juridice străine, datorează suplimentar impozitului pe profit de 16%, un impozit specific de 2% aplicat la cifra de afaceri. Codul fiscal, în forma sa actuală, prevede reducerea acestei cote de la 2% la 1%, începând cu 1 ianuarie 2026.
Acest impozit suplimentar a fost introdus prin Legea 296/2023.