Și celebra Salină Turda, în care a filmat cel mai urmărit youtuber din lume, Mr. Beast, se află acum în situație de risc, potrivit unei notificări primite de ministrul Economiei, Radu Miruță, după dezastrul de la Salina Praid. Ministrul a demarat procedura de demitere a conducerii Salinei Praid și a precizat care sunt soluțiile avute în vedere pentru reluarea activității de extragere a sării și a turismului la mina din localitatea harghiteană.
După dezastrul de la Salina Praid, județul Harghita, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Miruță, a primit o notificare de la Salina Turda, din jud. Cluj, potrivit căreia și această mină este „într-o situație de risc”.
Miruță a precizat, însă, că Salina Turda se află în administrarea directă a municipalității Turda, neaparținând de compania națională Salrom, cum este cazul Salinei Praid.
„Am primit de la Salina Turda, care este în administrarea primăriei, nu a ministerului, o notificare că și ei sunt într-o situație de risc și solicită niște bani pentru a face o parte din lucrări. Dar acolo este o chestiune de legalitate, pentru că ei sunt în administrarea Primăriei”, a precizat, joi, Miruță, într-o conferință.
După dezastrul de la Salina Praid, Radu Miruță, a solicitat, în cadrul Ministerului Economiei, o informare cu privire la toate minele de sare deținute de compania națională Salrom, care aparține majoritar acestui minister.
Salina Turda, situată în apropiere de Cluj-Napoca, este o destinație turistică ce a devenit cunoscută și pe plan internațional, anul trecut fiind vizitată de celebrul creator video Mr. Beast, care are 410 milioane de abonați la canalul său de YouTube. Americanul James Stephen „Jimmy” Donaldson, alias Mr. Beast, are 27 de ani și este youtuberul cu cei mai mulți abonați.
Clipul filmat de el și echipa sa la Salina Praid, anul trecut, a ajuns la 151 de milioane de vizualizări, în 8 luni.
Soluția probabilă pentru antreprenorii din Praid: săparea unei noi saline
Ministrul Economiei, Radu Miruță, a demarat procedura de demitere a conducerii companiei naționale Salrom, care deține Salina Praid, societatea fiind controlată majoritar de minister.
Astfel, în prima fază, urmează ca Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) a Salrom să demită întregul Consiliu de Administrație, format din 5 membri: Nicolae Campeanu (președintele CA), Constantin Dan Dobrea (care este și directorul general al Salrom), Ion Valeriu Ioniță, Simona Georgiana Ochian, Ion Dragoș Moraru.
Ulterior, noul Consiliu de Administrație, care va fi numit de către AGA (controlată majoritar de minister), ar urma să-l demită pe Constantin Dan Dobrea și din funcția de director general al Salrom.
„Există posibilitatea ca directorul să fie demis și până atunci, având în vedere constatarea acestui prejudiciu, dar varianta sigură este ca noul consiliu de administrație să demită directorul, dacă el nu pleacă până atunci”, a explicat ministrul Miruță, chestionat de StartupCafe.ro.
El reproșează conducerii Salrom că ar fi desconsiderat riscul inundării Salinei Praid, deși ar fi fost cunoscut de aproape 20 de ani pericolul ca pârâul Corund să inunde galeriile.
„Salrom are profit, are bani. Este o decizie pe care managementul a luat-o să nu ducă banii în zona respectivă. Acum se face în două săptămâni - devierea pârâului Corund, care eroda albia, și injectarea lui pe două canale tubulare se face în două săptămâni și au alocat, prin hotărâre de guvern, 36 de milioane de lei. Deci în regim de urgență se poate face, dar în regim de 20 de ani? Au desconsiderat acest risc, nu au fost preocupați să prevină”, a spus ministrul.
El a menționat că a dispus și o acțiune în justiție pentru ca prejudiciul determinat de inundarea Salinei Praid să fie imputat membrilor consiliului de administrație din prezent, dar și celor care au făcut parte din CA Salrom din 2006 încoace.
„Cuantificarea acestui prejudiciu urmează să fie măsurată exact în aceste zile”, a precizat Radu Miruță.
Referitor la soluțiile avute în vedere pentru reluarea activităților turistice și extractive de la Praid, ministrul Economiei a spus că o posibilitate este începerea unei noi Saline de la zero, pe banii Salrom.
„Am primit un studiu preliminar cu privire la ce se poate face acolo. O variantă de studiu spune că, pentru scoaterea apei afară există un semn de întrebare cu privire la riscul de a se prăbuși și costurile sunt de vreo 45 de milioane de euro. Există un alt studiu, care propune în fază incipientă, exploatarea sării de pe latura cealaltă a muntelui și este de vreo 8 ori mai ieftin. Dacă studiile finale vor menține aceste variante intermediare, aceasta va fi soluția: începerea unei galerii noi.
Sunt două galerii vechi, închise în 2006-2007, și era o galerie nouă, cea vizitabilă, care a fost și ea inundată. Încercăm să facem o a patra galerie de la început, pe partea cealaltă a muntelui. Preocuparea mea este ca asta să se întâmple cât mai repede. Este nevoie ca acest zăcământ să fie în continuare utilizat și ca în jurul lui să se continue turismul din zonă”, a mai spus ministrul Economiei, Radu Miruță.